D. K./ripost.hu | 2020.06.22. 17:00
Szedd magad a Balatonnál, és készíts isteni levendulaszörpöt!
Egy nagy pohár levendulaszörp jéggel és citrommal felteszi a nyári napokra a koronát. Mutatjuk a balatoni levendula-lelőhelyeket és a tuti receptet is, emellett pedig a jótékony hatásait és egyéb felhasználási módjait is megtalálod, ha elolvasod összeállításunkat.

A levendula illata balzsamként hat a lélekre, a virágjából készült szörp pedig egy csoda! Számos módon lehet eltenni magunknak egy kicsit a levendulából télire, de a levendulaszörp biztosan az egyik legnagyobb kedvenc – írja a ripost.hu.

Június közepétől kezdve a levendula virágzás függvényében a hónap végéig tart a Szedd magad! akció a Tihany melletti levendulásban.

A levendulaszörp receptjét a fotó után találod!

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Hozzávalók

• sok-sok levendulavirág
• 3 kg cukor
• 3 liter víz
• 3 ek. citromsav

Ismered a levendula összes jótékony hatását? Megmutatjuk, miért hívják a gyógynövények Jolly Jokerének ezt a fantasztikus növényt.

Így készítsd

1. Csipkedd bele a virágfejeket egy lábosba. ( 1-2 liter kb). Önts rá 3 liter vizet, nyomkodd le a virágokat. Egy nehezékkel oldd meg, hogy folyamatosan víz alatt maradjanak. Hagyd állni egy éjszakára.

Fotó: Ripost.hu

Fontos tanács

Nagyon oda kell figyelni, hogy áztatás fázisban a levendula mindvégig maradéktalanul víz alatt legyen. A kilógó részek ugyanis levegő hatására bebarnulnak, és a készülő szörp üde színének fáradt, barnás árnyalatot adnak. Ez a barnás árnyalat jellemzi egyébként a szárított levendulából készülő levendulaszörpöket – az ízük egyébként finom, de látványban meg sem közelítik a friss virágból készült szörpökét, tehát, ha valakinek szerencséje van friss virághoz jutni, érdemes körültekintőnek lennie a készítés során.

2. Másnap a vízben ázó virágokra tegyél 3 ek. citromsavat. Azonnal belilul. Még fél órát hagyd állni tető alatt, majd szűrd le. Ha gyengén ereszti a színét a beáztatott levendula, akkor állhat hosszabb ideig is a citromsavval.

A dörgicsei Levendárium vibráló nyugalma

A levendulavirágzás gyönyörűségét érdemes minden évben megcsodálni, és most különösen bíznunk kell benne, hogy idén is mindenki megteheti. A Balaton-felvidéken van egy hely, amely rezgéseivel tökéletesen elvarázsolja az ide érkezőket. A Levendárium megálmodójával és megvalósítójával, dr. Demján Ildikóval beszélgettem a levendula szépségeiről.

Fotó: Ripost.hu

3. A lila alaplét tedd fel forrni, közben adj hozzá 3 kg cukrot vagy annak megfelelő mennyiségű édesítőt és kevergesd. Mire felforr, elolvad a cukor és kész a szörp.

4. Forralással sterilizáld az üvegeket, így töltsd bele a szörpöt, majd mehet a dunsztba. Másnap már lehet belőle fogyasztani.

Még több levendulás finomságot készítenél a Balatonnál szedett csodanövényből? Itt mutatjuk a további isteni recepteket!

Fotó: Ripost.hu

Tudtad, hogy Tihanyban egy egész Levendula Ház és Látogatóközpont vár? Nézd meg itt!

Nyitókép: Ripost.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva