Szaniszló Hajnalka | 2020.04.28. 08:00
Szerelem korona idején – romantikus randi, de hogyan?
Hogyan randizzunk a járvány idején/után? Mi lesz velünk idén tavasszal és nyáron ilyen szempontból? Mondják, hogy semmit sem szabad elsietni, így a randizást sem - de hogyan ismerkedjünk a korona idején? Nem csak elmélkedünk, hanem orvost és pszichológust is megkérdeztünk.

Akárhogyan is alakul a csúcs májusban és nyomja rá a bélyegét a randikra, a nagy nyári szerelmekre és egymásra találásokra, érdemes a pozitívumokat kihozni a helyzetből. Az alábbiakat már most is alkalmazhatjuk, és nyáron is bevethetőek lesznek, de természetesen bízzunk abban, hogy a forró egymásra találások a Balaton partján, nem tűnnek el az életünkből.

Ez az év, ez a március gyökeresen felforgatta az életünket. Nem hogy idegenekkel nem ismerkedünk, de sok esetben még a családtagjainkkal sem találkozunk. Otthonról dolgozunk, tanulunk, online rendeljünk a mindennapjainkhoz szükséges termékeket, virtuálisan tartjuk a kapcsolatot mindenkivel.
Emiatt most – és a járvány lecsengése után, nyáron sem lesz ez könnyebb – az egyedülállók nagyon nehéz helyzetben vannak.

Mit tehetünk? Hogyan randizzunk a korona idején?

Ismerkedhetünk például virtuálisan. Kipróbálhatunk különféle társkeresőket, hiszen ebben a végtelen hosszúhétvégében, amelyben élünk, talán az eddigieknél jobban képesek leszünk odafigyelni egymásra. A társkereső oldalak és appok pedig rendelkezésünkre állnak, s van időnk arra, hogy – mivel találkozni amúgy sem javallott – alaposan megismerjük a másikat.

– Sokszor hangoztatjuk, hogy időt kell szánni az ismerkedésre. Ahhoz, hogy tudatos párválasztási döntést hozhassunk, ne szaladjunk előre, ne tegyük ki magunkat túl gyorsan az esetleges csalódásnak. Ez mind remekül hangzik, kivitelezni azonban annál nehezebb. Rengeteg körülmény szól a kivárás, késleltetés ellen. Elfoglaltak vagyunk, ketyeg a biológiai óránk, izgalmas időtöltésre vágyunk, kevés a szabadidőnk, és ha nem jönnek a megfelelő ingerek, hajlamosak vagyunk odébb állni – legalábbis a körülmények ezt erősítik bennünk. Nem a türelemre vagyunk hangolva. Ebben a darálásban elszemélytelenedik a folyamat. Most egyedüllétben, a feléledő társas támogatás igénye miatt akár elképzelhető, hogy azoknál, akik komolyan veszik a rendelkezéseket, kialakul egy másfajta tendencia, az online élményszerzés (ami nem kizárólag a szexre korlátozódik) felértékelődik, a felek több időt hagynak egymásnak arra, hogy megismerkedjenek és a romantikát sem kell teljesen kizárni, csupán nagyobb kreativitásra van szükségünk ahhoz, hogy érdekessé tegyük magunkat – mondta Lázár Gergely pszichológus.

Eleinte lehet csetelni, majd beszélgetni telefonon, hiszen a hang is döntő fontosságú. Amennyiben ezen már túl vagyunk és továbbra is fennáll a szimpátia, jöhet akár egy videócsevegés, ami elsőre talán unalmasnak vagy ijesztőnek tűnhet, de nem az.
Használjuk ki a virtuális világ adta lehetőségeket: számtalan alkalmazás kínál videócsevegés funkciót. Gondoljunk erre úgy, mint egy igazi randira: csinos ruha, egy pohár ital a kézben, halk zene és persze a videócsevegésben is egymással szemben ülünk, mint az étteremben. Így egészen valóságossá tehetjük a randikat. Persze, ennek is vannak árnyoldalai: érdemes óvatosnak lenni és s ellenállni az olyan kéréseknek, amelyeket később felhasználhatnak ellenünk (pl. fotók küldése).

Fotó: Shutterstock

Ha az első videórandi jól alakul, a következő alkalommal koncertezhetünk, sétálhatunk egy szép parkban – az online térben

Ahogyan arról mi is folyamatosan beszámolunk, mind a Balaton körül, mind pedig országosan rengeteg olyan programlehetőség kínálkozik, amelyeket akár közösen is átélhettek. Programajánlókat találsz itt. Számos online koncertet és előadást nézhettek meg közösen, ha ugyanakkor csatlakoztok be a streambe. Ezt követően pedig beszélgethettek a látottakról, s képet kaphattok egymás érdeklődéséről. Egy, eddig soha nem tapasztalt módon ismerhetitek meg a másik személyiségét. Használjátok ki ezeket a helyzet szülte új ismerkedési formákat. Csak rajtatok múlik, hogy mit hoztok ki belőle.

– Érdemes figyelni arra, hogy az online ismerkedés biztonságos legyen, ne kelljen amiatt szoronganunk, hogy a “háttérben” mások látják, hallják, amit mi mondunk, figyeljünk arra, hogy tényleg el tudjuk engedni magunkat. Erről akár nyíltan is kommunikálhatunk, jelezhetjük igényeinket, hogy oda tudjunk figyelni egymásra – tette hozzá a pszichológus.

Ha mégiscsak nagyon-nagyon szeretnénk személyesen találkozni

Jelen helyzetben minden a #maradjotthon mellett szól. Azonban előfordulhat, hogy úgy érzitek, hogy annyira egy hullámhosszon vagytok, hogy legalább tisztes távolságból, de muszáj személyesen is találkoznotok. Egy érzés, egy pillantás, egy benyomás – még ha a social distance-vonalon túl történik is, újabb döntő pont lehet az ismerkedésben. Mindezt természetesen az előírt, a szigorú szabályok betartásával tegyétek: tartsátok be az 1,5-2 méter távolságot. Egyértelmű tehát, hogy szabadtéren érdemes találkozni, nem zsúfolt helyen. Bármennyire jólesne az üdvözlés, ezt most hanyagoljátok, azaz sem puszi, sem ölelés vagy bármi egyéb testi kontaktus ne legyen. Amennyiben pedig személyesen is szimpatikusak vagytok egymásnak, folytassátok a virtuális térben az ismerkedést és azt javasoljuk, hogy tartsatok ki. Reméljük, mielőbb helyreáll a rend, és közösen látogathatjátok a balatoni zenei fesztiválokat, borfesztiválokat, romantikus helyszíneket, és kirándulhattok a szebbnél szebb Balatoni tájakon.

– Azt látom betegeimen, hogy jobban vigyáznak másokra és önmagukra is. Így lehet ez az online ismeretségeknél is. Talán nem is baj, hogy lelassult a világunk. Ugyanakkor tartok attól, hogyha „kiszabadulunk”, akkor hirtelen mindenki felfokozottan szabad lesz, és ezt nem lenne szabad. Ne kezdjünk a veszélyhelyzet elmúltával kényszeres cselekvésbe csak azért, mert már lehet! A karanténrandiknál pedig mielőtt találkoznánk az illetővel, kérdezzük meg, hogy volt-e lázas, volt-e valaki beteg a környezetében két héten belül, fájt-e a hasa, a torka vagy a feje. Érdemes megkérdezni, hogy tömegközlekedik-e, és felhívni a figyelmet a maszk viselésére. Lehet, hogy jót is tesz majd az emberi kapcsolatoknak, ha kellő távolságtartással ismerkedünk egymással – vallja Dr. Mangó Gabriella orvos, természetgyógyász.

Nem csak azért érdemes kipróbálni a fentieket, mert nincs más lehetőségünk, hanem azért is, mert reméljük, ilyen helyzet nem lesz még egyszer és történelmi jelentőségű, izgalmassá varázsolható randizási alternatívákat próbálhatunk ki. Ha már a fél ország egyébként is otthon unatkozik nap, mint nap, talán érdemes megadni az esélyt a boldogság megtalálására.
Talán nyáron már nem kell mindezt alkalmaznunk. Talán nyárra már igazi nyári szerelmek köttetnek majd.

Fesztiválszerelmek, ne tűnjetek el az életünkből című anyagunkat itt olvashatjátok.

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva