Krausz Andrea | 2018.10.09. 15:00
Szerencsét hozott a tökmagos pogácsa
Ráharaphattunk akár egy sorszámra is a tökmagos pogácsában, Szőlőskislakon ugyanis ezzel lehetett szuper ajándékcsomagot nyerni a Tökéletes Tökételek Sütő-Főző Versenyén.

Tökös ételben nem volt hiány a tizennegyedik alkalommal megtartott gasztroeseményen, amely a Balatonboglárhoz tartozó településrész nagy hagyományokkal rendelkező Töklámpás Fesztiváljának része. Jókedvűen sütötték a helyszínen a tökkrémes ízesítésű palacsintákat a boglári Megértés Nyugdíjas Klub hölgyei, de lehetett tökös-mákos rétest, tökös kalácsot vagy sütőtökös-fetás pizzát is kóstolni.
A Nagy Róbert séf, Kecskeméti Lajos vendéglátó-menedzser és Makó Beáta gasztronómus alkotta zsűri három kategóriában hirdetett eredményt. A különleges ételek versenyében a sütőtökös rumgolyó vitte el a pálmát, míg a sós ételek között a sütőtökös húsgolyók kapormártással variáció nyerte az első helyet.

Az édességek kategóriájában a Tök-Cuki fantázianevet viselő süteménykreációk nyertek, melyet a Boglár-Kislak Irodalmi Kör tagjai készítettek. Szekeres Éva, a helyi csoport alapítója elmondta, hogy a másfél éve működő szervezet irodalomkedvelő pedagógusokból, nyugdíjasokból áll. Gyakran összejárnak, és a Szőlőskislaki Művelődési Házban tartanak felolvasásokat, melyekre mindig hoznak a tagok valamilyen süteményt vagy pogácsát. A tavalyi rendezvényen indultak először, és mivel a tökös kukoricaprószájukkal megnyerték az első helyet, természetes volt, hogy idén is előállnak valamilyen tökös étellel. Így jöttek létre a cukkinis tésztás süteményvariációk, melyekhez különböző tökkel ízesített krémeket kevertek ki.

Előtérben a Tök-Cuki sütik (fotó: Krausz Andrea)

A rendezvényen kézműves foglalkozás fogadta a gyerekeket. Fantáziából itt sem volt hiány, hiszen a többi között papírból tököt, tökmagból vízililiomot lehetett készíteni. Itt a Kislaki Kreatív Klub tagjai fogadták az érdeklődőket, míg a töklámpás-faragó játszóházban a fonyódi Mátyás Király Gimnázium közösségi szolgálatot vállaló diákjai segítettek. A tökkompozíciók elkészítésével bárki megpróbálkozhatott, a gyerekek mellett az apukák és az anyukák is szelték, farigcsálták a fejeket. Ezek is kiállításra kerültek, akárcsak a falubeliek otthon előállított töklámpásai, ilyenkor ugyanis mindenki igyekszik valamilyen jópofa kompozícióval előrukkolni a töklámpás versenyen.

Tökfaragó játszóház Szőlőskislakon (fotó: Krausz Andrea)

– Örülök, hogy fellendült a kislaki civil élet. Alig másfél éve alakult a kreatív klub, és az irodalmi kör, és ezek a csoportok bekapcsolódnak a művelődési ház rendezvényeibe. A kulturális munkának ez is lenne a lényege, hiszen mi hiába találunk ki bármit, ha a civilek mást szeretnének. Besegítenek, elmondják az ötleteiket és együtt valósítunk meg új dolgokat – mondta Csere Andrea, a fesztivál főszervezője.

Az amúgy csendes, falusias hangulatú Szőlőskislak ilyenkor felbolydul, mindenütt, még a házak portái előtt is őszi kompozíciók hirdetik a színes évszakot. A Balatonboglárhoz tartózó városrészt a Boglár-Lelle tekergő névre keresztelt, turisztikai célokat szolgáló elektromos kisbusszal is végig lehetett járni ezen a hétvégén.

További fotókért katt ide!

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva