ripost.hu | 2022.07.02. 15:00
Szervezeted szól, ha nem ittál elég vizet!
De ne várd meg a jelzését. Ezekben a forró napokban nagyon fontos a folyadékpótlás!

A nagy hőségben mindennél fontosabb, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyál. A szakemberek szerint ez lehetőleg szobahőmérsékletű víz legyen, hiszen a cukros üdítőitalok sokszor csak fokozzák a szomjúságot, az alkoholt pedig felejtsd el a kánikulában. Ha eleget iszol, többet tudsz izzadni, így a tested le tudja hűteni magát. Azonban ha kevés a folyadék, akkor nem csak a kiszáradás, de a túlhevülés veszélye is nagyobb. Napi 2-4 liter folyadékot tehát mindenképpen érdemes a hőségriadó alatt fogyasztani. Sokan azonban hajlamosak megfeledkezni az ivásról. A szervezet ilyenkor jelzi, hogy sürgősen pótolni kell a folyadékot; mutatjuk, milyen jelek mutatják, hogy túl keveset ittál napközben.

 

Fotó: Shutterstock

1. Kiszárad a szád

Szakértők szerint ha már szomjasnak érzed magad, akkor már dehidratált állapotban van a szervezeted, ezért fontos, hogy ne várd meg a szomjúság éreztet. Amint ez az érzés jelentkezik, azonnal igyál egy pohár vizet.

2. Fáradt és ingerült leszel

Kutatások bizonyítják, hogy a hangulatunk és a szervezet vízellátottsága összefügg: ez kifejezetten igaz a kisgyerekek és az idősebb korosztály esetében. Még a legenyhébb dehidratáltság is okozhat koncentrációs problémákat, fáradtságot és idegességet.

3. Megfájdul a fejed

A kiszáradás könnyen fejfájást és migrént okozhat, emellett émelygés, gyengeség is jelentkezhet. Ha valaki ilyen állapotban edz vagy fizikai munkát végez, akár el is ájulhat.

 

 

Fotó: Shutterstock

 

4. Izomgörcseid lehetnek

Teljesen természetes, ha edzés után görcsölnek az izmok, de, ha annak ellenére tapasztalod ezt, hogy nem mozogtál napközben, akkor valószínűleg a folyadék volt túlságosan kevés. Szakértők szerint ez már a kiszáradás súlyosabb jele, és az okozza, hogy drámaian alacsony a víz és a só szintje a szervezetedben.

5. Nem izzadsz

A nagy hőségben már egy rövid séta közben is izzadni kezd az ember, ezért ha ez elmarad, akkor sürgősen igyál vizet.

6. Sötétebb és kevesebb lesz a vizeleted

A vizelet színe is árulkodó: a világos sárga szín azt jelzi, hogy minden rendben van a szervezetben; de, ha sötétebb sárga színű, akkor érdemes átgondolni, mennyi vizet ittál a nap során, és pótolni a folyadékveszteséget. Ha a szokásosnál ritkábban kell mosdóba menned, az is árulkodó jel, hogy keveset ittál.

7. Őrülten kívánod a csokit

A megfelelő működéshez a szerveinknek vízre van szüksége. A máj – többek között – cukrot tartalmazó molekulákat, glikogént bocsát ki. Ha túl keveset iszol, ez nem történik meg, és édes ízeket fogsz kívánni.

 

Forrás: ripost.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva