Gulyás J. Attila / Magyar Nemzet | 2020.06.21. 12:00
Szeszélyes időjárás - milyen hatása lesz a balatoni nyárra és a turizmusra?
Emlékeztek? Múlt hétvégén szombaton még tömött sorok haladtak az M7-esen a magyar tenger irányába, másnap viszont lecsapott az özönvízszerű esőzéssel járó nyári vihar. Körbekérdeztük, hogyan alakul a kora nyári időszak a Balatonnál, ugyanis egész héten esős volt az időjárás, és nem tudni, miként befolyásolják a nyári viharok a vendégforgalmat.

Hajózás

A pünkösdkor kezdődött hajózási szezonban az előző évhez képest 76 ezer fővel kevesebb utast regisztráltak a személyhajókon, május 30-a és június 15-e között együttesen 18 ezren vették igénybe a menetrendi- és sétahajó-szolgáltatásokat. A kompok ugyanezen idő alatt 73 ezer utast és 24 ezer járművet fuvaroztak Szántód és Tihany között – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart). – A szeszélyes időjárás meghatározó volt az utasforgalom alakulása szempontjából, a hétköznapi forgalom egyes járatokon megközelítően sem érte el az elvárhatót, ezért a járatszámokat az igényekhez kellett igazítani. A jelenlegi utasforgalmat az esős, viharos napokon is jól ki tudja használni a Bahart-flotta, mivel a jelenleg vízen lévő hajókon megfelelő a zárt utasterek befogadóképessége – zárul a Bahart-közlés.

Klímaváltozás a Balatonnál – Búcsúzunk a befagyott tótól, viszont októberben is nyaralhatunk

Úgy tűnik, hogy az éghajlatváltozás magával hozza az évszakok átrendeződését. Elképzelhető, hogy a közeljövőben nem csak „nyáron nyaralunk” a tónál, hanem szeptemberben és októberben is? A meteorológiai megfigyelések szerint akár ez is előfordulhat. A szélsőségekre azonban biztosan fel kell készülni.

Fotó: Sonline.hu

Te hol pihennél szívesen ezen a nyáron? Egy nagyobb hotelben, ahol profi takarítószemélyzet gondokodik a tisztaságról, vagy inkább egy eldugott, különálló nyaralóban, ahol még a háziakkal sem kell találkoznod?

Kempingek

A legnagyobb hazai kempinghálózat, a Balatontourist hatalmas sátor- és lakóautó-táboraiban a jelenlegi lakószám a 2019-hez viszonyítva harminc és kilencven százalék között mozog. – Az időjárás nagyban befolyásolja a foglaltságot, ahol a belföldi vendégforgalom meghatározó, ott magasabb a töltöttség, ahol viszont jellemzően a külföldiek vannak többségben, ott nagyobb a különbség az előző évhez képest – tudtuk meg Vadászné Székely Orsolyától, a Balatontourist Camping BC Kft. marketing-vezetőjétől. A kempinges nyaralást kiváltképp kedvelő első osztrák és német vendégek már megérkeztek a tóhoz (ők a tapasztalatok alapján jobban tűrik a szeszélyes időjárást mint mások), és nagyon várja már az üzemeltető, hogy a csehek után a lengyel, dán, holland kempingezők előtt is feloldják a határátlépési korlátozásokat – írja a magyarnemzet.hu.

Fotó: Sági Ági

Négyévszakos Balaton

Aki a Balatont választja szabadságának eltöltéséhez, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a tó nyári üdülőhely, így természetesen ki van téve az évszak szeszélyeinek. De mert az elmúlt évtizedekben jelentős bővült a tóparti települések évszakoktól független infrastruktúrája, a vendég a barátságtalan időben is megtalálja a passzív, ugyanakkor a pszichés, intellektuális feltöltődést biztosító szabadidő-eltöltés módját – állítja a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

– Esős időben a nyaralóvendég választhatja a hévízi, siófoki, füredi fedett fürdőt, vagy ha autóba ül, 20-25 perc alatt eléri a zalakarosit vagy az igalit, és nem sokkal hosszabb menetidővel a sárvárit – sorolta a lehetőségeket Hoffmann Henrik. – Továbbá ott vannak a mozgásigény kielégítésére a hatalmas sportcsarnokok, nem beszélve az esős napokban is felkereshető tóparti, tó közeli települések élménygazdag kínálatát jelentő kulturális intézményekről, majorságokról, szabadtéri néprajzi és egyéb múzeumairól. A Balaton évszakoktól függetlenül is egy sokszínű turisztikai desztináció – hangsúlyozta a szakember.

A Balaton ezernyi kincset kínál, minden évszakban vár! Ősszel is rengeteg élmény, gasztronómiai, kiránduló- és kulturális program, látnivaló vár benneteket.

Fotó: Shutterstock

Meteorológia

Elképzelhető, hogy az igazi strandidő még várat magára, mivel a közép távú előrejelzések alapján szeles, 25 fok alatti legmagasabb hőmérsékletű időjárás várható júniusban. Az elmúlt évekhez képest határozottan hűvösebb és szelesebb idei időjárás ugyanakkor a sok éves adatsorhoz képest nem rendkívüli, de a tavaszi szárazság jelentős volt.

A szakemberek szerint a klímaváltozás hatására sűrűsödnek a szélsőséges periódusok, a nyári szezonban ez a főleg heves zivatarokban mutatkozik meg. Mivel a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban az elmúlt években jelentős, életvédelmet szolgáló fejlesztések történtek, a Balatonhoz látogatóknak biztonságuk érdekében a viharjelzést fokozottabban kell figyelniük, a többi a szakértők dolga – üzente a tó főmeteorológusa.A Balaton ezernyi kincset kínál, minden évszakban vár!

Emlékszel, amikor megbillent a Balaton? Itt atunk hírt róla, nézd meg a megdöbbentő fotókat és videókat!

Nyitókép: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva