Szaniszló Hajnalka | 2022.05.06. 08:00
Színpompás májusi Balaton – programajánló hétvégére
A legjobb programokat mutatjuk erre a csodás májusi hétvégére.

Időjárás a hétvégén

Szombat

Eleinte többfelé lesz csapadék, majd északnyugat felől csökken a felhőzet. Az ÉNy-i szél erős, olykor viharos lesz. 20 fok köré esik vissza a hőmérséklet.

Vasárnap

Kisebb eső megzavarhatja a kirándulást, de napsütés is hosszabb időtartamban várható. A hőmérséklet reggel 11, napközben 21 Celsius fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Fronthatás nem terheli szervezetünket. A frontra érzékenyek kissé fellélegezhetnek, jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre nem kell számítani. A szórványosan előforduló záporok, zivatarok környezetében fülledtté válhat a levegő, mely leginkább a légzőszervi és szív-érrendszeri betegségben szenvedőket viselheti meg.

A balatoni képgaléria után mutatjuk a hétvégi programokat.

Május 7., szombat

TeSzedd! akció, Balatonberény

Balatonberény is csatlakozik az országos szemétgyűjtési akcióhoz. Az akcióban tavaly több mint kilencvenezren dolgoztak ezerkilencszáz csoportban, s mintegy ezerötszáz helyszínen háromezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze. Akkor hatszázötven oktatási intézmény és kettőszázhetvenkettő államigazgatási szerv is csatlakozott.

Kecskeköröm ünnep és főzőverseny, Tihany

Magyar ízek főzőversenyére várják a családokat, csapatokat. A csapatok bármilyen magyaros ételt elkészíthetnek a versenyen.

Kiskondás családi nap, Gyenesdiás

Mi fán terem a mangalica? És a vaddisznó? Ismerd meg a Balaton környéki erdők nagyvadát a gyenesdiási élményparkban. Játszóház és állatsimogató is vár rád.

Madarak és Fák Napja Kis-Balatonon, Zalavár

Hozd a távcsövet és a túracipődet, gyere el a madármegfigyelési napra. A Madarak és Fák napja alkalmából a természetvédelem bölcsőjébe hívják az érdeklődőket madármegfigyelésre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park huszonöt éve került kihirdetésre. A korábbi tájvédelmi körzetek összeolvadásából jött létre, a Balaton északi partján a Tihanyi-félszigettől a Kis-Balatonig.

(Olvasói fotó: Schey András)

Olvasói fotó: Schey András

 

Vezetett bortúra Badacsonyban, Badacsonytomaj

Pincéről pincére járva borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrták össze számodra. Családi pincészetek finomabbnál finomabb borait ismerheted meg pazar látvány kíséretében. Útközben szakvezető mesél a borvidék történelméről, a Badacsonyról, az itt élő emberekről.

Ikarus Találkozó, Tapolca

A rendezvény ideje alatt kipróbálhatod a városban közlekedő nosztalgia autóbuszjáratokat, délután pedig egy 30 km hosszú 1 órás felvonulás részese lehetsz a festői szépségű Káli-medencében.

Forrás: Gehilio’s Garage/hivatalos

 

Tavasz a Malomban – tematikus gyógynövénynapok, Gyenesdiás

A természet csodás kincseivel ismerkedhetünk a tavaszi időszakban is. Tudd meg, mivel űzheted el a téli fáradtságot, milyen szerelmi serkentők vannak és milyen gyógynövényeket adhatsz a gyerkőcöknek.

Könyvek, műhelyek, mesterségek programsorozat, Felsőörs

A Veszprém-Balaton 2023 EKF keretében Pajta-programot indítottak útjára Felsőörsön Könyvek, műhelyek, mesterségek címmel.

Borbarangolás Badacsonyban, Badacsonytomaj

A borvacsorákon a kiváló minőségű ételek mellett megkóstolhatjátok a badacsonyi borászok pincéiben őrzött legzamatosabb borokat is.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

Május 8., vasárnap

Giro d’Italia Nagy Rajt, a balatonfüredi befutó

A 105. Giro d’Italia mezőnye az utolsó magyarországi szakaszán, május 8-án, vasárnap startol Kaposvárról, és Nagykanizsán, Badacsonyon, valamint Tihanyon át érkezik a balatonfüredi célba.

Giro d’Italia, Gyenesdiás

Néptáncosok, BMX-esek és SUP-osok is várják a településen átsuhanó versenyzőket.

Giro d’Italia Nagy Rajt, Badacsonytomaj

Szurkolj az elsuhanó bringás versenyzőknek és éld át a Giro élményt egy traktorpáholy tetején.

Giro d’Italia élő bicikli challenge 2022, Keszthely

Légy részese az élő biciklinek, állj be a bicikli alakba, hogy a kerékpáraverseny közvetítése során az egész világ láthassa ezt a különleges emberi alakzatot, Keszthelyt és a Festetics-kastélyt.

Keszthely 2022 januárjában Rózsaszín fénnyel világították meg a keszthelyi Festetics-kastélyt a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi rajtja előtt száz nappal Fotó: MTI/Varga György

 

Egész hétvégén és folyamatosan látogatható programok

XXIII. Balatonkör – vezetett kerékpártúra, Zamárdi, május 7-8.

A Balatonkör Magyarország egyik legnagyobb vezetett kerékpáros teljesítménytúrája, amely Zamárdiból indul, és oda is érkezik meg. Idén 23-dik alkalommal rendezik meg.

Giro d’Italia, Sportnap a Korzón, Zalakaros, május 7-8.

Öltözz rózsaszínbe, szurkolj a bringásoknak, vesd bele magad a fesztivál sűrűjébe, és teszteld a legmenőbb kerékpárokat.

A költészet napja(i) programsorozat, Balatonfüred, május 7-12.

Irodalomtörténeti előadások és irodalmi műsorok várják a kultúrakedvelő közönséget.

A szenvedéstől a feltámadásig kiállítás, Balatonfüred, május 29-ig

A Balatonfüreden született művésznő Lourdes-i keresztútjának alkotásai tekinthetőek meg a tárlaton.

Nem létező tárgyak kiállítása, Balatonfenyves, június 10-ig

Milyen a Radai Rosseb, hogy néz ki a halvány lila dunszt, és milyen a kocka, ha el van vetve? Látogass el a balatonfenyvesi községháza nagytermébe a Nem Létező Tárgyak kiállítására, és minden kérdésre választ kapsz.

Rorschach Image kiállítás, Veszprém, június 12-ig

A három különálló kiállítótérben megrendezett tárlat a tükör és a tükrözés kérdéseivel foglalkozik. Apropója a svájci pszichiáter, Hermann Rorschach halálának 100. évfordulója. Ő a róla elnevezett tintafolttesztet a páciensei személyiségstruktúrájának feltérképezésére használta.

Herend Echo kiállítás, Tihany, június 12-ig

A híres-neves herendi porcelánokból láthat válogatást a közönség a Tihanyi Bencés Apátságban.

A Királyőrző Apátság élménytúra, Tihany, december 31-ig

Csoportokat vár az apátság az újdonságokkal bővített élménytúrára, melyen előzetes jelentkezéssel lehet részt venni.

A tihanyi apátság templomának főoltára
Fotó: Tihanyi Bencés Apátság hivatalos

 

Szívesen nézegetnél még több balatoni képet? Kattints a lenti galériára.

 

Időjárás-előrejelzés: koponyeg.hu
Nyitókép: Fotó: illusztráció/Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva