Krausz Andrea | 2022.02.28. 14:00
Szivárgó források után kutatnak a Bakony-Balaton Geopark munkatársai
Zala megyében keresik a felszínre törő forrásokat. Itt, és a már ismert pontokon vízhozamot és vízkémiai méréseket végeznek.

Természetvédelmi szempontból elsősorban nem a foglalt, kiépített források jelenthetnek jelentős értéket, hanem a sokszor szivárgók formájában (nem csövön keresztül) felszínre lépő vizek. A geoparkot alapító és fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egyik alapfeladata a védett források felmérése.

Pontosan felmérik a forrásokat Zalában
Fotó: Facebook/Bakony-Balaton Geopark

 

Mikor beszélünk forrásról?

A forrás a felszín alatti víz természetes felszínre bukkanása, ha a vízhozama tartósan meghaladja az 5 liter/percet. Még akkor is, ha időszakosan elapad.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény hatályba lépése óta ex lege – azaz

a törvény erejénél fogva – védett természeti területnek minősül valamennyi forrás.

A bennük megjelenő víz jellege alapján főbb típusaik a talajvíz-, a réteg- és a karsztforrások.

Tőzikék, hóvirágok jelzik a források jelenlétét

– Borbély Barnabás és Ancsin Gergely munkatársaink a felmérések során nem csupán a vízhozamot mérik meg, hanem pl. nagy pontossággal bemérik a fakadási pontokat, különböző vízkémiai paramétereket vizsgálnak, és – természetmegőrzési munkatársaink, természetvédelmi őreink közreműködésével – a forrásfakadáshoz köthető élőhelyekről is adatokat vesznek fel, illetve meghatározzák a forrás védelméhez szükséges terület kiterjedését – írja közösségi oldalán a Bakony-Balaton Geopark.

A védett tőzikék, hóvirágok jelenléte is jól jelzi, hogy milyen értékes élőhelyeket éltetnek forrásaink.

Az 1960-as években végzett országos felmérés alapján a VITUKI (eredeti nevén Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézet, amely már nem létezik) által összeállított forrásnyilvántartás közel 4300 forrást tartalmaz.

Védett élőhelyek
Fotó: Facebook/Bakony-Balaton Geopark

Ám az utóbbi évtizedek csapadékhiányos időjárása és a bányászati vízkiemelések miatt ezek közül számos elapadt, vagy időszakos működésűvé vált. Ezért is fontos a védett források tényleges számának és aktuális állapotának felmérése.

 

Nyitókép: Facebook/Bakony-Balaton Geopark

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva