likeBalaton.hu | 2021.05.31. 17:00
A Balaton-felvidék természeti kincsei a legnépszerűbbek
A legtöbb vendéget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vonzotta tavaly, a bemutatóhelyeket közel 318 ezer regisztrált látogató kereste fel 2020-ban.

Egyre többen fedezik fel a Balaton-felvidék egyedülálló természeti kincseit. Évről évre növelik népszerűségüket a hazai nemzeti parkok. A legtöbb vendéget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vonzotta tavaly, az igazgatóság által üzemeltetett bemutatóhelyeket mintegy 318 ezer regisztrált látogató kereste fel 2020-ban.

Látogatóközpontok, barlangok, természetiskola és tanösvények a Balaton-felvidéken

Az elmúlt tíz év alatt negyven százalékkal növelte látogatói számát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A tavalyi évben minden harmadik, nemzeti parkba látogató vendég ezt a térséget választotta úticélul. A növekvő érdeklődés nagyban köszönhető annak, hogy az igazgatóság folyamatosan fejleszti ökoturisztikai létesítmény-hálózatát és változatos programokat kínál a szabadidő aktív eltöltésére. Emellett szálláshelyeiknek köszönhetően akár több napos kikapcsolódást is tervezhetnek az ide érkezők. A látogatók jelenleg 44 bemutatóhely közül választhatnak: 5 látogatóközpont és 7 kisebb látogatópont, 4 látogatható barlang, 1 tájház, 2 természetiskola, valamint 25 tanösvény mutatja be élményszerűen a Balaton világát, a térség természeti-, táji- és kulturális értékeit.

Bakancslistás kirándulások a Balaton-felvidéken? Itt találod a legjobbakat.

 

Csodabogyós-barlang
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 

Tovább bővül a Balaton-felvidék kínálata a nemzeti parkban

Az északi parton a Lóczy-barlang Látogatóközpont, míg a déli parton a Berek Világa Látogatóközpont várja majd a vendégeket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a környezeti nevelés is nagy hangsúlyt kap. Programjaikon évente több mint 50 ezer diák vesz részt. Számukra

olyan különleges élményeket kínálnak, mint levendulás szappan készítése Tihanyban, vagy például kénsavas kőzetvizsgálás a geopark túrán

A kicsiket csillagásztábor várja a Pannon Csillagdában, de kipróbálhatják a könyvkötést és a kosárfonást a Kis Mesterségek Házában. Csopakon a Pele apó sétaút tábláin számos természetről szóló információ olvasható, és a park patakjában Bisel vizsgálatokat is végeznek az iskolásokkal.

Nagy kócsag
Fotó: Somogyi László/Ökoturisztikai Látogatóközpont

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról

1997-ben jött létre. Területe a Balaton északi partján húzódik és 6 korábbi tájvédelmi körzetet foglal magában: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet. Az igazgatóság működési területe kiterjed Veszprém- és Zala megyére, Győr-Moson-Sopron megyében öt település teljes közigazgatási területére, illetve Somogy megyében a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetbe tartozó településekre. A nemzeti park tájegységei közül a Kis-Balatont a vizes élőhelyek nemzetközi védelmét szolgáló Ramsari Egyezmény is óvja. A Tihanyi-félsziget – kiemelkedő geológiai értékei és a területen zajló természetvédelmi munka elismeréseként – 2003-ban Európa Diplomás területté vált. A nemzeti park földtani, természeti és kultúrtörténeti értékeit a Bakony-Balaton UNESCO Geopark mutatja be a nagyközönség számára.

 

Nyitókép: A Kányavári-sziget a Kis-Balatonnál, Balatonmagyaród közelében
Varga György/MTI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva