2019.05.11. 14:00
Szobrot állítottak a Kis-Balaton Matula bácsijának
Futó Elemér, a Kis-Balaton 2010-ben elhunyt természetvédelmi felügyelőjének, a berek őrzőjének portrészobrát a balatonszengyörgyi Gulya csárda mellett avatták fel.

Az alkotást Túri Török Tibor szobrászművész készítette és ajánlotta fel a Gulya csárda étteremnek, amelyet még Futó Elemér ötlete nyomán építettek fel az egykor fákkal körülvett rét közepére.

A szoboravatót a Balatonszentgyörgy Szeretlek Egyesület elnöke szervezte, melyen Kopek Annamária, a Balaton- Felvidéki Nemzeti Park osztályvezetője beszédében felidézte egykori kollégája, Futó Elemér munkásságát. Elhangzott: a Kis-Balaton őrzője, közismerten „Matula bácsija”, a magyar természetvédelem egyik jelentős alakja volt. Neki köszönhető többek közt, hogy tájvédelmi körzet lett annak idején a Kis-Balaton, majd a nemzeti park részévé vált. De a Fekete István emlékhely, a vörsi tájház és a kápolnapusztai bivalyrezervátum kialakításában is döntő érdemeket szerzett.

Országh Béla, a Balatonszentgyörgy Szeretlek Egyesület elnöke elmondta, hogy Futó Elemér élt-halt a környékért, szívügye volt a balatoni táj, és a településen is elismert személyiségnek tartották. Nevéhez kötődik a balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskolában évek óta megrendezésre kerülő Környezet- és természetvédelmi tanulmányi verseny is, melynek keretében a diákok is jelen voltak a szoboravatón. A gyerekek részleteket olvastak fel Futó Elemér: Berekjárás című önéletrajzi visszaemlékezéséből.

A szobor leleplezését követően Ungvárszki Imre Balatonszentgyörgy plébánosa megáldotta a szobrot. Az ünnepségen közreműködött a Kis-Balaton Táncegyüttes, és Kiss Ferenc tárogató játéka tette emelkedettebbé a hangulatot.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva