2019.01.04. 18:00
Új látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál
Jelentős ökoturisztikai fejlesztés indul a Kis-Balatonnál, hamarosan elkezdődik a Kis-Balaton Látogatóközpont építése és a Diás-szigeti Fekete István-emlékhely fejlesztése.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közel 1,2 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével új látogatóközpontot létesít a Kis-Balatonnál.

A terület a 76-os főút Sármellék–Balatonszentgyörgy közötti szakaszán van, Fenékpuszta közelében. Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, az ökoturisztika, a környezeti nevelés egyre hangsúlyosabb a nemzeti parki igazgatóságok tevékenységei között, mára a hazai ökoturizmus meghatározó tényezőivé váltak a nemzeti parkok.

Az ország ökoturisztikai létesítményeiben évente 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak, akik közül a legtöbben, mintegy 450 ezren a Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága valamely létesítményét látogatják, illetve annak programján vesznek részt. Az államtitkár hiánypótló létesítménynek nevezte a leendő Kis-Balaton Látogatóközpontot, mert Hévíz, Zalakaros és más nagy forgalmú üdülőhely közelében építik meg, ahol most is nagyon nagy látogatói igény jelenik meg.

A Kis-Balatonon, a vízi világ egyik csatornája mellett helyezkedik el a Vönöczky Schenk Jakab kutatóház, előtte, a fák által körülvett területen a beruházást megelőző ásatás nyomai láthatók. Itt készül el az 1,2 milliárd forint költségvetésű Kis-Balaton Látogatóközpont. Fotó: Pezzetta Umberto

A Kis-Balatont évente 5-10 ezer turista keresi fel, s az új központ létrehozásával 23 ezer látogató érdeklődésének igényes kiszolgálása válik lehetővé. Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője a rendezvényen elmondta: a létesítmény révén még ismertebbé válnak a Kis-Balaton természeti kincsei, a terület még népszerűbb turisztikai célponttá válik, s a környéken nyaralók, illetve a gyógyturizmusban részt vevők kiegészítő szabadidős lehetőségei is bővülnek általa.

Puskás Zoltán, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója részletesen ismertette a tervek szerint két év múlva elkészülő, az igazgatóság legnagyobb és egyetlen zalai látogatóközpontját. Elmondta, hogy a tájba illeszkedő épület teteje növénnyel borított, átjárható zöld felületű lesz, benn kiállítóterek, moziterem és kiszolgálóhelyiségek várják majd a természetet szerető látogatókat. Itt vagyunk 50 méterre a Hévízi-csatornától, ahol vízitúra tanösvényt fogunk létesíteni és ahol egyébként is kenutúrák zajlanak. Ebből a látogatóközpontból fog kiindulni a Diás-szigetes szakvezetéses túránk és ide fog természetesen visszaérni.

Fotó: MAKASE

A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítása mellett a Diás-szigeti Fekete István Emlékhelyet is felújítják. A tervek szerint két év múlva készül el a látogatóközpont.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva