likeBalaton.hu | 2022.12.31. 10:00
Tavaszi időben rajtol a jubileumi Szilveszteri Regatta
10 éves évfordulóját ünnepli a Szilveszteri Regatta. A jubileumi téli vitorlásversenyen – ugyanúgy, mint a legelsőn – a nevezési díjak egy részét a Vizimentők Országos Szakszolgálatának ajánlják fel.

Ahogy azt a likeBalaton.hu is megírta, tíz éve még furcsán néztek a hajósok, amikor megrendezték az első téli vitorlásversenyt, az I. Szilveszteri Regattát. Akkor 6 egyforma hajóval 18 egység szállt vízre.

Azóta a verseny már sorozattá nőtte ki magát,

idén a VII. Téli Vitorlás Versenysorozat részeként kerül sor a jubileumi X. Szilveszteri Regattára a Balatonlelle előtti vízterületen. A sorozat első versenyét, a Mikulás Regattát december elején rendezték meg, amire 29 hajó nevezett.

A téli vitorlás versenyek helyszínén számos program várja a parton lévőket
Fotó: BL Yacht Club

Tavaszias idő várható

A Téli Vitorlás Versenysorozat nem titkolt célja a szezonhosszabbítás, szeretnék megmutatni, hogy a Balaton télen is hajózható, és szeretnék biztosítani, hogy a téli időszakban is hódolhassanak a vitorlázásnak a sportág szerelmesei.

Ezt segíti elő az a teleltető rendszer, ami a hajók körül forgatja a vizet, és lehetővé teszi, hogy azok nagy hideg esetén se fagyjanak bele a vízbe.

A téli versenyek évről évre egyre népszerűbbek, és egyre több hajót tárolnak vízen Balaton szerte.

– Az év utolsó napjára 12 fokot és kellemes szelet mondanak, így egy remek versenynek nézünk elébe

– mondta Karsai Gábor, a verseny főszervezője, majd hozzátette: „A verseny történetében két alkalommal az időjárás nem tette lehetővé a hajózást, de ez teljesen normális, tudjuk jól, hogy a téli vitorlás versenyzés nagyon időjárásfüggő.”

Meglepően enyhe idő fogadja idén szilveszterkor a versenyzőket
Fotó: BL Yacht Club

A téli vitorlásversenyeken első a biztonság

A téli vitorlázás nem sokban különbözik a nyáritól, csupán néhány biztonsági előírást sokkal komolyabban érdemes betartani. A mentőmellény viselése a versenyeken kötelező, és a hajók csak alapvitorlázatot használhatnak. Ezen kívül – ahogy minden téli versenyen – a biztonságért a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata felel.

A verseny délelőtt 11 órakor rajtol, két futamban küzdenek majd egymással a versenyzők.

A szervezők a nézőkre is gondolnak: rengeteg egyéb programmal készülnek azok számára, akik nézőként, a partról követik az eseményeket,

sőt bárki vízre szállhat, hisz Luszi, a Balaton első egész évben működő hajójárata óránként sétahajózásra indul. A mozogni vágyóknak ott a BL műjégpályája, vagy akár a vízre épített látványszauna is.

A díjak sem maradnak el a X. Szilveszteri Regattán
Fotó: BL Yacht Club

 

A Téli Vitorlás Versenysorozat februárban folytatódik a Farsangi Regattával, majd márciusban jön a Tavaszi Regatta. Nem marad el a HidegenLégió téli vitorlás túrája sem, ami a Balaton téli oldalát hivatott testközelből bemutatni. Ezen kívül számos gasztronómiai programmal is készülnek az új évben, február elején jön a GasztroFarsang, március elején pedig egy vadonatúj fesztivál, a Balatoni Borok és Füstölt Falatok Fesztiválja.

Nyitókép: BL Yacht Club – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva