Krausz Andrea | 2020.10.22. 19:06
Tele van a Balaton-part! Elrajtolt az IBCC Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa
21 nemzet 231 csapata vesz részt a hatodik alkalommal megrendezett International Balaton Carp Cup (IBCC) küzdelmében. Még török és új-zélandi versenyzők is érkeztek, hogy megpróbáljanak minél több nagy súlyú pontyot horogra akasztani október 22. és 28. között, 140 óra alatt. A pecások számára közben a behúzós horgászatot nem tiltották meg a tavon.

Október 22-én déli 12 órakor rajtolt el a verseny, melynek központját a Club Tihany területén jelölték ki a szervezők. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel szigorú előírásoknak megfelelően rendezik a nemzetközi eseményt, mindenki friss okirattal, 72 óránál nem régebbi SARS-CoV-2 teszteredménnyel bizonyította, hogy egészséges.

Szerdán az interneten élőben közvetített sorsoláson dőlt el, hogy a csapatok melyik szektorban, vagyis hol horgászhatnak. Az egész Balaton-part tulajdonképpen egy hatalmas, 200 km-es horgászpálya, ahol a három fős csapatok sátrat verve, éjjel-nappal lesik a gyönyörű pontyokat.
Az eredetileg áprilisra meghirdetett verseny során, a Balaton alacsony vízállása miatt 100 méterre megnövelték a behúzás lehetőségét, tehát az északi parton 450 méterre, a délin pedig 550 méterre lehet behúzni.

Ezeket a pontokat sorsolták ki a versenyző csapatoknak
Forrás: IBCC.hu – hivatalos

 

Az eddigi évekhez képest szigorodott a kifogott hal visszaengedésével kapcsolatos szabályzat is. Az adott csapatnál a mérlegelést kizárólag szomszédos csapattag személyében lehet végezni. Mérlegelés után a halat pedig a versenybíró (Marshal), vagy a szomszédból érkezett másik csapat tagja engedheti vissza.

Az IBCC történetében 26,05 kg-os volt eddig a legnagyobb ponty, amit 2017-ben Fonyódon fogtak. Idén viszont új rekordra számítanak a szakértők.

Hamvasi Miklós, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere, a verseny szakértője a Fishing and Hunting Magyarország Facebook-on is követhető műsorában elmondta, hogy halban gazdag versenyre számít annak ellenére, hogy ezúttal nem tavasszal, hanem ősszel tartják a megmérettetést. Mint mondta, most is éhesek a halak, keresik a táplálékot. A halgazdálkodási cég adatai szerint az idei évben eddig 81 db 20 kg feletti pontyot fogtak a behúzós horgászok, az elmúlt hétvégén például 5 db 20 kg feletti példányt emeltek ki a vízből.

 

VI. International Balaton Carp Cup

Közzétette: Fishing and Hunting Magyarország – 2020. október 21., szerda

 

Az IBCC ideje alatt nem rendeltek el behúzási tilalmat a többi horgász számára, mert míg a versenyek eredeti időpontja már tavaly év végén ismert volt, addig az új, halasztott időpontra a behúzós horgászok nem számíthattak, így sokan erre az időszakra foglaltak szállást és horgászhelyet behúzási szándékkal. Így aztán bárhol találkozhatnak a versenyzőkkel a balatoni bojlisok.

Az első fogás: a cseh Mikbaits & Moraviafishing csapat szákolhatott egy 12.6kg-os pontyot
Fotó: IBCC.hu – hivatalos

 

Csütörtökön gyönyörű, napsütéses időben indult a verseny, melyen vannak olyan résztvevők is, akik életükben először látják a Balatont. Cseh, lengyel, szlovák, orosz, belga, osztrák, svéd, lett, litván, angol, román, német, francia, holland, ukrán, spanyol, szerb, görög, sőt török és új-zélandi csapat is érkezett a magyarokon kívül.
A verseny október 28-án, 8 órakor zárul, és mesés díjazásban részesülnek a legjobbak. Az 5 kg–nál nagyobb kifogott összes hal súlyának díjazása során például 30 ezer eurót nyernek a győztesek.

Nyitókép: IBCC.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva