2019.12.01. 17:00
Téli teendők a kertben
Az elnyúló lombhullás és avargyűjtés után ha már semmi, de semmi teendőnk nem akad odakint, akkor eljött az idő, hogy elkezdjünk a következő tavaszra készülődni.

Egymást erősítő növények
A megelőzés az egyik titka annak, hogy később ne legyen szükségünk ártalmas, vegyszeres beavatkozásokra. A legfontosabb, hogy ültessük a növényeket olyan helyre, ahol minden ideális számukra. Keressük meg minden növénynek a legmegfelelőbb napozású helyet, lássuk el megfelelő tápanyaggal, nedvességgel őket. Később úgy hálálják meg gondoskodásunkat, hogy ellenállóbbak lesznek a betegségekkel és a kártékony kórokozókkal szemben.

A kórokozók távol tartásában az is segíthet, ha testőrként óvó védőnövényt ültetünk köréjük, amelyek távol tartják a hívatlan vendégeket. A zamatos eper végébe például jól jöhet a fokhagyma, ami megvédi azt a szürkepenésztől. A paradicsom egészségéről pedig a mellé ültetett zeller, spenót és bazsalikom gondoskodhat. A gyümölcsfák köré mehet a menta vagy a levendula, amelyeknek az erős illata elűzi a hangyákat. A bársonyvirágot pedig olyan helyekre tegyünk, ahol a fonalférgeket szeretnénk távol tartani.

Olvasói fotó: Juhos Alexandra

A kör alakba ültetés nagyon jó arra, hogy a különböző növényeket megfelelő párosításban egymás köré vessük, hogy azok egymást kölcsönösen segítve fejlődjenek, növekedjenek. Ideális például, ha a legbelső körbe sárgarépa, retek és karalábé kerül. Az ezt követő körbe, vagyis ezek köré ültessünk egy sorba hagymaféléket, a legkülső körbe pedig salátákat. A sorok közötti távolság kb. 50 cm legyen.

 

Itt találsz hat téli virágot, ami szebbé teszi a kertet

 

Vessünk a hó alá!
Ha alaposan megterveztük a kertünket, akkor dolgozzunk előre és vessünk a hó alá! Ezzel a módszerrel tavasszal a lehető legkorábban tehetünk friss zöldséget az étkezőasztalra.

A hó alá vetést más néven tél alá vetésnek is hívják. Amikor már elég hidegre fordult az idő és a talaj kissé fagyos, mi még mindig kapirgálhatunk és elvethetünk olyan zöldségeket, amiket márciusban vetnénk. A fagyos talajba tett magok a hideg miatt már biztosan nem indulnak meg, viszont tavasszal a lehető leghamarabb fognak kibújni és teremni. Ahogy a természet ébred, az elvetett magok már startolnak is. Tél alá vethetünk korai sárgarépát, korai zöldborsót vagy például petrezselymet.

A magokat talajjal takarjuk és azok a hó alatt tavaszig szépen megpihennek. Ezzel a módszerrel a növények fejlődésnek indulása megelőzi a legyek kelését, így egészséges marad a termés. Mire mi magunk is felébredünk téli álmunkból, a kertbe már ott fognak várni minket a friss zöldségek.

Vegyszermentes módszerek
Sajnos néha előfordul, hogy minden óvintézkedés, megelőzés ellenére valamelyik növény megbetegszik vagy kártevő lepi el. Az ilyen esetekre érdemes a Növénygyógyítás homeopátiával című könyvet a polcon tartani. A könyv segítségével könnyen kiválaszthatjuk a megfelelő homeopátiás gyógyszert, amely akár egyszeri használata is meggyógyíthatja a növényünket. A módszer előnye, hogy nagyon egyszerű alkalmazni, nagyon gyors javulás érhető el vele, teljesen vegyszermentes, és ezért nem ártalmas a környezetre.

Nézd meg a téli kertek főszereplőit is!

Forrás: lakaskultura.hu
Képek: shutterstock, pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva