Pásztor András / zaol.hu | 2021.01.15. 12:00
Téliesítetted már a vízmérődet a balatoni nyaralóban?
Súlyos tízezrekbe kerülhet, ha a télen elfagyott vízóra miatt folyik el a víz a nyaralódban! Nézd meg, mit kell tenned, hogy megelőzd a bajt!

Az előrejelzések szerint a hétvégén megérkezik az extrém hideg idő, emiatt pedig téliesíteni kell a vízmérőket, valamint a vízvezetékeket és a szerelvényeket – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség.

Mint azt a szakmai szövetség közleményében írta: a téli időszakban nem lakott ingatlanokon fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, valamint a vízmérőakna letakarása, szigetelése, de javasolt a rendszeres ellenőrzés is az esetleges károk megelőzése érdekében.

A télen is lakott ingatlanoknál is fontos, hogy szigetelve legyen a vízmérőakna.
Célszerű például szigetelőanyaggal védeni azokat a vezetékszakaszokat is, amelyek kevésbé védett helyen (pincében, falon kívül) vannak. A kerti csapokat vízteleníteni kell, valamint a telepített öntözőberendezéseket is, mert az élettartamukat meghosszabbíthatja. Felhívták a figyelmét arra is az ingatlantulajdonosoknak, hogy amikor az idő a nagy hideg után enyhülni kezd, érdemes ellenőrizni a vízmérőt.

A Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. telephelyén is be lehet vizsgáltatni a vízmérőket

Ha nem forog a csillagkereke, amikor a csap nyitva van, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg deformálódott a számlálószerkezet, vagy a lakásban nem folyik a víz, akkor a szolgáltatót mihamarabb értesíteni kell. Ugyanis minden olyan vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utáni hálózaton keletkezett, a felhasználó számláját terheli, mert az ő birtokán lévő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget – jelezték.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a téli, fagyos időszakokat követően sok vízmérő hibásodik meg a fenti okokból.

Egy szétfagyott és egy precízen működő vízóra. A különbség súlyos tízezrekben mérhető
Fotó: ZH Archívum

A Zalai Hírlap szinte minden évben foglalkozik olyan olvasói panaszokkal, amelyek a vízmérőóra hitelességével vagy éppen hatalmas mennyiségű víz elfolyásával vannak összefüggésben. Mindez megelőzhető a szerelvények szigetelésével, illetve a rendszeres, legalább havonta történő ellenőrzéssel.

Kattints ide, és nézd meg, hogy jegesedik a Balaton!

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva