sonline.hu / Harsányi Miklós | 2021.03.11. 12:00
Testkamerával és éjjellátóval védik majd a halszörnyeket
Ahogy mi is megírtuk, hatalmas üzlet a kapitális halak értékesítése, amely ellen küzd a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Ezúttal már az ügyészség előtt kell felelnie egy kapitális méretű halakkal kereskedő 37 éves férfinek, aki tavaly júniusban Balatonkenesén fogott ki két hatalmas pontyot.

Balatonból kifogott óriási pontyok eladása miatt indult eljárás. A Veszprém Megyei Főügyészség a távirati irodával közölte: a horgászengedéllyel rendelkező 37 éves férfi tavaly júniusban Balatonkenesénél kifogott egy 17 kilós és egy 28 kilós pontyot. A nagyobbik egy 120 centiméter hosszú, kapitális méretű ponty volt, amelyet korábban már többször kifogtak a Balatonból. Ezúttal azonban a horgász a halakat eladta egy Tolna megyei horgásztó tógazdájának 345 ezer forintért, holott a halak valós értéke 535 ezer 500 forint volt. Az egyik pontyot később kifogták a horgásztóból is, s a sikert büszkén posztolták az interneten, majd a halat visszaengedték a tóba.

Nézd meg itt a legszebb, a Balatonból kifogott pontyokat!

– A balatoni halgazdálkodást végző társaság azonban jelezte a tógazdának, hogy a hal – melynek azonosítását jellegzetes sérülései megkönnyítették – a Balatonból való – közölték. – A következő kifogáskor így értesítették a cég munkatársait, akik a halat elszállították és visszaengedték eredeti élőhelyére. A horgász és a halastó gazdája ellen lopás miatt emeltek vádat. A bíróság tárgyalás mellőzésével a két férfit két-két évre próbára bocsátotta, a haltolvaj ellen emellett vagyonelkobzást alkalmazott. A végzés nem jogerős.
Szabó János, a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke szerint szükség van a hatékony védelemre. Testkamera, éjjellátó és távcső is segítheti majd a most alakuló megyei halőri szolgálat munkáját. A tizenöt tagból álló csapat március második felétől kezdi a helyszíni vizsgálatokat.

– Összesen ötvenkét somogyi egyesület tartozik hozzánk – mondta Szabó János. – Vannak olyan kisebb horgászvizek, ahol nem tehetik meg, hogy állandóan alkalmazzanak halőröket. Részben nekik akarunk segíteni a megyei halőri szolgálattal, s a csapat rendszeresen folytat majd ellenőrzéseket Somogyban.

A hivatásos halőrökön kívül a somogyi egyesületekből szolgálatra jelentkezők párban látják el a feladatot. Kiemelte: a csapat nem a nap 24 órájában dolgozik, hanem a megelőzésre helyezik hangsúlyt. Hiánypótló szolgáltatásként indítják el a programot. Azt akarják, hogy mindenhol előírásszerűen horgásszanak a sporttársak. Megfelelő felszereléssel kívánják ellátni a csapatot, a halőri autón és ruházaton kívül pályázati forrásból távcsövet, éjjellátót és testkamerát is vásárolni akarnak. S a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) pályázatán is indulni szeretnének.

– A somogyi horgászvizeken gyakran okoz gondot, hogy a horgászok nem írják be a kifogott halat – hangsúlyozta. – Máskor az jelent problémát, hogy több bottal horgásznak vagy nem vezetik megfelelően a fogási naplót. A halőrök közfeladatot ellátó személyek, s azt akarják, hogy mindenhol szabályos körülmények legyenek. Szövetségünknek a rendőrséggel is van kapcsolata, ezt megyei szintre szeretnénk kiterjeszteni.

Ha mindig tudni szeretnéd, hogy mi történik a balatoni pecás életben, érdemes nálunk tájékozódnod.

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Czeglédi Zsolt /MTI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva