Krausz Andrea | 2019.07.12. 10:00
Tilalmak a Red Bull Air Race ideje alatt
Repülni és hajózni sem lehet a balatoni verseny területén.

Zamárdiban mérik össze tudásukat a hétvégén a világ legjobb pilótái. Ez a Red Bull Air Race műrepülő-versenysorozat idei harmadik állomása, a Balatonon először lesz látható a látványosság.

Jelentős légtérkorlátozások léptek életbe a Balaton felett a Red Bull. Érdemes a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel és a magyar szabályok betartásával repülni, illetve elkerülni Zamárdi térségét!

A Legter.hu Facebook oldalán a következő tájékoztatást tette közzé: kijelölésre kerültek a Red Bull Air Race repülőrendezvényhez kapcsolódó eseti légterek. A Balaton térségében kijelölt légtereket a rendezvény ideje alatt, 2019. július 11. és július 14. között naponta helyi idő szerint 09:00 órától 20:00-ig csak a rendezvényen részt vevő, valamint a speciális feladatokat ellátó légijárművek vehetik igénybe. Az eseti légterek megtekinthetők a https://terkep.legter.hu oldalon a megfelelő dátumtartámony beállításával az A1732/19 és az A1734/19 azonosító számú NOTAM-okra keresve.

Teljes hajózási zárlatot és tartózkodási tilalmat rendelt el a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság engedélye alapján a Fővárosi Kormányhivatal közlekedési főosztálya a szombaton és vasárnap a Nemzetközi Red Bull Air Race gyorsasági repülőverseny és légibemutató idejére, olvasható az eseményt befogadó Zamárdi honlapján.

A tilalom 2019. július 11-én, 8 órakor lépett életbe, és július 17-én 20 óráig érvényes a Zamárdi szabadstrand előtti 800 méter széles és 2400 méter hosszú vízfelületre.
Ez azt jelenti, hogy ez idő alatt tilos az áthaladás az összes nagyhajó, sport- és kedvtelési célú kishajó, nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízi jármű részére. A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a térségben elhaladó kis- és nagyhajók számára „kíméleti hajózást vezettek be, sebességüket úgy kell szabályozni, hogy haladásuk során minél kisebb hullámokat keltsenek”.

Fotó: Red Bull Air Race

Ugyanakkor a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) személyhajó és kompforgalmát nem befolyásolja a Red Bull Air Race, a társaság vízi járművei a főidényi menetrend szerint közlekednek.

A vasárnapi futamokat az m4sport.hu közvetíti élőben – olvasható a csatorna honlapján.

A műrepülős világbajnokságnak is tekintett sorozat az idén február elején Abu-Dzabiban indult, eredetileg nyolc állomása lett volna, de júniusban Kazanyban rendeztek viadalt, amely után Zamárdi következik, az utolsó futamot pedig Japánban tartják szeptember elején.

Red Bull Air Race Flying Bulls. Légi bemutatók is lesznek a Balaton felett (Fotó: RBAR engedélyével)

A Challenger Class mezőnye szombaton 14.45-től és vasárnap 12 órától is versenyez majd, a Master Class időmérőjét szombaton 16.05-től rendezik, a döntőre pedig vasárnap 15.05-től kerül sor. A vasárnapi futamokat az m4sport.hu közvetíti élőben.

Az összetett pontversenyben két futam után a japán Muroja Josihide áll az élen, mögötte a címvédő cseh Martin Sonka a második, míg az ausztrál Matt Hall a harmadik.
A nézőket különböző kiegészítő programokkal is várják a szervezők, így mindkét napon lesznek repülőgépes és helikopteres bemutatók, köztük Besenyei Péter műrepülős produkciói.

Érdekel a részletes program? Itt olvashatod el, milyen különlegességekkel várnak mindenkit Zamárdiban.

Szeretnéd tudni, hogy milyen érdekes ez a verseny? Itt elolvashatod.

Tudtad, hogy Besenyei Péter műrepülő világbajnoknak köszönhető a Red Bull Air Race léte? Itt olvashatsz róla.

Láttad már a légifotókat, amit a versenyzők készítettk? Itt megnézheted.

(Borítókép: A Red Bull Air Race pilótái, François Le Vot és Ben Murphy a Tihanyi Apátság fölött, A RBAR engedélyével)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva