Szaniszló Hajnalka | 2020.07.19. 10:00
Tippek szúnyogcsípésre, ha nem akarsz több ezret költeni; bőrgyógyász tanácsaival!
Számos legenda kering, hogy mivel kezeljük a szúnyogcsípést: vöröshagyma, ecetes borogatás, fogkrém... Megkérdeztük a bőrgyógyászt, hogy mi az igazság. Elmondta, hogy milyen alternatíváink vannak, ha nem akarunk a drága, gyógyszertári készítményekre több ezer forintot költeni.

Bár országszerte – így a Balatonnál is – rendszeresen végeznek szúnyoggyérítést, még mindig sokakat érint ez a kellemetlen kifejezetten nyári probléma, ami nagyon meg tudja keseríteni a nyaralást. Mit tehetünk, ha már megtaláltak bennünket ezek a rendkívül kellemetlen rovarok?

Dr. Tóth Veronika egyetemi adjunktus mondta el a véleményét az urbánus legendákról és adott hasznos tanácsokat. Nem csak a drága gyógyszertári készítmények segíthetnek, de mit tehetünk, ha nem tudunk eligazodni a neten keringő népi gyógymódok kusza hálójában?

A kép után kiderül, görgess!

Fotó: Kelly Marken / Shutterstock

Urbánus legendák szúnyogcsípésre

Az alábbiakat olvastuk, alább pedig meghallgattuk, hogy mi a véleménye a szakembernek mindezekkel kapcsolatban:

  • vöröshagyma leve
  • petrezselyemzöld v porcsin levele passzírozva
  • fogkrém
  • ecetes vizes borogatás
  • szódabikarbóna+kis víz és ebből paszta
  • kakukkfűolaj
  • árnikakrém
  • almaecetes borogatás

Hajmeresztő ötletek, de mi az igazság?

– Az illóolajokkal, gyógynövényes krémekkel, a csípésre helyezett különféle zöldségekkel érdemes vigyázni, mert több közülük fényérzékenyítő anyagot tartalmaz, és a napfénnyel együtt kellemetlen allergiás bőrgyulladást okozhat – hangsúlyozta a szakember.

Ezt alkalmazzuk biztonsággal – a bőrgyógyász tanácsai

– A szúnyogcsípésre nagyon különbözően reagálunk. Van akinek pár perc alatt elmúlik az enyhe viszketés, másoknak egy-egy csípés napokig tartó komoly kellemetlenséget okoz. Ha a csípés tartós és kínzó viszketéssel jár, enyhítésére vizes-cinkes rázókeverék, ha még ez sem elégséges, kortikoszteroid tartalmú kenőcs, krém alkalmazható. Ha egy csípés környezete a szokásosnál jobban bevörösödik, nyomásra fájdalmassá válik lehetséges, hogy a vakarás során baktérium került a bőrbe és gyulladás alakult ki, olyankor érdemes orvoshoz fordulni – mondta Dr. Tóth Veronika.

Tipp!

Ezeket a szereket érdemes még a nyaralás előtt beszerezni, mert vénykötelesek!

 

Így védekezhetsz vegyszermentesen a rovarok ellen a nyaralódban is.

 

Nyitókép: Shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva