mindmegette.hu | 2019.08.01. 17:00
Vegyszermentesen a rovarok ellen a nyaralódban is
Sajnos a nyárral együtt jár a bogárinvázió. Mutatunk pár tippet, hogy a nyaralás alatt is vegyszermentesen tudj ellenük védekezni.

Az idei nyáron rettenetesen sok a szúnyog a Balatonnál, ami kifejezetten megkeserítheti a nyaralást. Több ütemben és egészen jó eredményekkel folyik a szúnyoggyérítés a térségben, de amellett, hogy hatóságilag is igyekeznek mindent megtenni e kellemetlen tényező ellen, mi is sokat tehetünk a nyaralónkban.

Annak érdekében, hogy ne csak a szúnyogok, hanem más apró bogarak se lepjenek meg bennünket a szieszta idején, most mutatunk pár házipraktikát, ráadásul vegyszermentesen.

Mindent megtudhatsz a balatoni szúnyoggyérítésről ide kattintva!

Most pedig lássuk a többi apró kellemtlenkedőt!

Pókok ellen

A te nyaralódban is megvannak a pókok kedvenc helyei? Máris mondjuk, mit csinálj, hogy többé ne legyen kedvük odaköltözni. 200 ml víz és negyed teáskanál mosogatószer keverékéhez adj hozzá 5-10 csepp illóolajat a következők közül valamelyikből: borsmentaolaj, eukaliptusz-, citronella-, levendula- vagy teafaolaj. Jól rázd össze, és fújj belőle azokra a helyekre, melyeket a pókok a legjobban kedvelnek.

A vegyszermentes jelző azért is kiemelten fontos ebben a témában, mert ahogyan arról már többször írtunk, a klímváltozás hatásai már kopogtatnak az ajtón és mindenkinek tennie kell azért, hogy ezt a folyamatot visszafordítsuk. Ki-ki a maga eszközeivel óvhatja a környezetét. A Vad Balaton című dokumentumfilm is sokmindenre rávilágít a témában.

Tudtad, hogy a Balatonban már szubtrópusi életformák is megjelentek?

Hangyák ellen

Nálad is szorgoskodnak a hangyák? Van egy tuti tippünk! A megoldás egyszerű, szórj őrölt fahéjat oda, ahol valószínűsíted, hogy a hangyák bejutnak a házba, ugyanis utálják a faháj illatát. Ha nem szeretnél port csinálni, illóolajat is használhatsz. A hangyák menekülnek majd, nálad pedig mennyei fahéjillat lesz.

Vajon mennyire veszélyes állatok a méhek és a darazsak? Cikkünkből kiderül.

Legyek ellen

Szellőztetni sem lehet rendesen, mert egyből berepülnek, mindenre rászállnak és egész nap idegesítően zümmögnek, de van megoldás! A legyek távoltartásához mindössze egy zárható műanyag tasakra van szükséged, amit meg kell töltened vízzel és beledobálni néhány pénzérmét. Ezt lógasd fel a nyitott ablak fölé és nem jönnek be a többé a legyek. Hogy miért? Megzavarja a látásukat, ettől pedig megijednek, és inkább továbbállnak, illetve szállnak.

Képzeld! A Balatonnál van olyan kertmozi, ahol kifejezetten olyan növényeket ültettek a széksorok mellé, amelyek távol tartják a bogarakat és még finom illatot is árasztanak!

Kattints, hogy megtudd, melyik az!

Fotó: Shutterstock

Szúnyogok ellen

Szerencsére vannak olyan illatok, amiket a szúnyogok is gyűlölnek. Ilyen a narancs, a citrom, a levendula, a rozmaring, a borsmenta és a szegfűszeg. Ezek mindegyike kapható illóolaj formában, tehát nem lesz nehéz dolgod, hogy a teraszon vagy akár a házban egyszerre teremts csodás illatot és tartsd távol a szúnyogokat. A diófa és gesztenyefa levelének főzete is hasonlóan hatásos lehet. Ha nincs kéznél illóolaj, házilag is készíthetsz szúnyogriasztót. Egy fél citromba vagy narancsba szűrj pár szegfűszeget, tedd egy kis tálba, és önts rá alkoholt. Ezt utána teheted a kerti asztalra vagy a ház bármely pontjára.

Nézd meg itt, hogy miben másak az idei szúnyogcsípések és miért kell rájuk fokozottan odafigyelni.

Kullancsok ellen

Sajnos a kullancsok ellen nem vethetők be az illatok és a látásmegzavaró trükkök. Sőt, az is tévhit, hogy a B-vitamin fogyasztása csökkenti a kullancscsípés esélyét. Mindössze annyit tehetsz ellenük, hogy rendezetten tartod a kertedet, ugyanis a széthagyott lomok és a hosszú fű remek búvóhely a kullancsok számára. Ha a kert erdő vagy mező szélén van, érdemes az onnan bekerülő kullancsok ellen külön is védekezni úgy, hogy a kerítéseddel párhuzamosan félméternyi fakérget vagy murvát szórsz szét, amivel megszakítod a növényzetet. Így kullancsok nehezebben jutnak át a napsütésben felmelegedő, száraz felületen, mint a füvön. Az is fontos, hogy a természetben való tartózkodás után mindig átvizsgáld a tested és a háziállataidat is, hogy biztosan nincs-e bennük kullancs.

Hitek és tévhitek a kullancsokról itt.

 

Forrás: mindmegette.hu

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva