likeBalaton.hu | 2021.06.16. 21:00
Több ezer résztvevőt várnak a Balaton-átúszásra
Elindult a nevezés a 39. Balaton-átúszásra, melyre idén is hatalmas az érdeklődés. Te leúszod vagy megúszod az 5,2 km-es távot?

Július 31-én 39. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legismertebb tömegsportrendezvényét, a Lidl Balaton-átúszást, amelyre idén is több ezer résztvevőt várnak a szervezők.

Fotó: Lidl Balaton-átúszás hivatalos sajtófotó

 

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az esemény szerdai felvezető sajtótájékoztatóján – amellyel egy időben el is indult a nevezés – elmondta, mindenkit az indulásra buzdít.

Az, hogy 39. alkalommal rendezik meg az eseményt, magáért beszél, hiszen egyetlen rendezvény sem élhet ilyen hosszan, ha nincs meg a megfelelő tapasztalt, biztonság és célközönség, amit el szeretne érni.

A világjárvány negatív hatása sok ágazatot érintett, az egészség megőrzéséhez viszont a sport az egyetlen eszköz.

Az eseményen való részvétel feltételei megegyeznek a 264/2021. (V. 21.) Korm. rendeletben megfogalmazott, 500 fő feletti szabadtéri sportrendezvényekre vonatkozó szabályokkal.

– A Balaton-átúszás minden évben a szabadidősport és a nyílt vízi úszás ünnepe is egyben. Nagyszerű érzés látni, hogy fiatalok és idősek, profik és amatőrök évről-évre egyaránt ilyen nagy számban tudnak együtt sportolni.

Napjainkban talán minden eddiginél jobban felértékelődött az egészségmegőrzés, az egészséges életmód hangsúlyozásának fontossága.

Célunk az, hogy Magyarország ne csupán az élsportban érjen el kiemelkedő eredményeket, de minden generáció számára természetes legyen a sport szeretete a rendszeres testmozgás fontossága, hogy a jövő generációi úgy nőjenek fel, hogy igényeljék a sport szerepét a mindennapi életükben – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára.

 

SUP-pal is teljesítheted a távot

Szabó Tünde kiemelte az úszók biztonságáért felelős, páratlan látványt nyújtó, több mint 100 vitorlásból, csónakból, hajóból álló láncot is.
– Az idei újdonság, hogy már SUP-pal is lehet teljesíteni a távot. Tavaly a pandémia ellenére is több mint 8600-an vállaltak a kihívást, közülük ezren az első alkalommal rendezett féltávot teljesítettek, amire most is lesz lehetőség. Rossz időjárás esetén az idei esőnap augusztus 1., 7., 8., 14. vagy 15. lehet – mondta Máth István versenyigazgató.

Mindenki biztonságban lesz a szakszolgálatoknak köszönhetően

– A sportesemény biztonságának záloga ezúttal is a több mint 100 vitorlásból, tucatnyi kishajókból és motorcsónakokból kialakított úszófolyosó, ahol a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Összesen 1500 szervező, rendező ügyel a résztvevők biztonságára. A Balaton-átúszás népszerűségére jellemző, hogy tavaly az ország több mint 800 települé­séről érkeztek az úszók. 2020-ban a teljesítők több mint 1/3-a nő volt, míg az első 1979-ben megrendezett Balaton-átúszáson mindössze 4% volt a hölgyek aránya. 1979 óta 201 592 fő, összesen 1 048 278 km-t úszott, azaz a Balaton-átúszás eddigi résztvevői háromszor tették meg a Föld-Hold távolságot – tette hozzá Máth István.

 

– Felelős vállalatként elkötelezettek vagyunk vásárlóink egészsége iránt, ezért hosszú évek óta azon dolgozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatos táplálkozásra, valamint a rendszeres- sportolásra, testmozgásra. Ezzel összhangban a 39. Lidl-Balaton-átúszáson is az egészségesség kerül majd a fókuszba, ahol a különféle aktivitásokon keresztül kiemelt szerepet kapnak a kiváló hazai termékek. Fontosnak tartjuk, hogy arra ösztönözzük vásárlóinkat, hogy részesítsék előnyben a magyar beszállítóktól származó termékeket, amely nem csak egészségük, de a fenntarthatóság és a hazai gazdaság támogatása szempontjából is előnyös – tette hozzá Tőzsér Judit, a névadó szponzor vállalati kommunikációs cégvezetője.

Fotó: Csupasport

Egy kis nosztalgia

A résztvevők között többek között ott lesz az 1954-ben született Gurbán Béla, aki mind a 38 korábbi átúszáson részt vett, valamint az a győri gimnazista lány is, aki tavaly a kétszázezredik célba érkező volt.

Az első lejegyzett Balaton-átúszás Szekrényessy Kálmán sportlap-alapító nevéhez fűződik, aki 141 éve 6 óra 40 perc alatt tette meg a Siófok és Balatonfüred közötti 14 kilométeres távot.

Az eddigi 38 átúszás legjobb ideje a férfiaknál Rasovszky Kristóf (57:00 perc), a nőknél pedig Risztov Éva (1:00:58 óra) nevéhez fűződik.
Az 1979-ben kezdődött versenysorozatban összesen több mint 201 ezren teljesítették a távot, így egymillió fölött van a megtett kilométerek száma, vagyis háromszor tették meg a Föld és a Hold közötti távolságot.

Fotó: Csupasport

 

A verseny rajtja ezúttal is a révfülöpi labdarúgópályán lesz 8 órától 12 óráig, míg a cél a balatonboglári Platán-strand.
A versenyen a jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvánnyal rendelkezők – és azok 18 év alatti gyermekeik, felügyeletük alatt -, valamint igazolt sportolók vehetnek részt.

 

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva