likeBalaton.hu | 2022.09.20. 18:00
Többmillióan vonatoztak a Balatonhoz a nyáron
Újabb rekord: Közel hárommillió utas választotta a balatoni nyaralásához a vonatot az idei nyáron.

A vonat az utószezonban is népszerű

Az utószezonban is nagyon sokan, 230 ezernél többen utaztak vonattal a Balatonhoz, vagy onnan, illetve a tóparti állomások között. Ez a tavalyi nyárutót tekintve 27 százalékkal több utast jelent, de még a járvány előtti utolsó évhez képest is 22,5 százalékkal jobb eredmény. Május közepétől szeptember közepéig a kiemelkedő, összességében közel 3 millió utas a tavalyi, szintén teljes szezon évtizedes, 2 milliós csúcsát nagyságrendekkel meghaladta.

Idén, a fejlesztéseknek köszönhetően az ország minden korábbinál több régiójából lehetett átszállás nélkül eljutni a Balatonhoz vonattal és busszal, a vasúti szolgáltatás pedig a tó mindkét partján éjjel-nappal folyamatos volt. Az elő- és a főszezonhoz hasonlóan az utószezonban is rekordsokan választották a MÁV-START járatait, hogy eljussanak a Balatonhoz, nyár végén a déli partra közel 159 ezren, míg az északira csaknem 72 ezren utaztak. A teljes nyári szezon alatt megközelítőleg 39,4 százalékos volt utasok számának növekedése 2021-hez képest, a 2019-es eredménynél pedig nagyjából 36,8 százalékkal jobb az eredmény.
A legtöbben idén is Siófokot, Balatonfüredet, Zamárdit és Balatonlellét választották úti célul.

Fotó: MÁV hivatalos

A közel 3 millió utas a jegyek többségét már sorban állás elkerülése és a személyes érintkezések csökkentése érdekében, a 10 százalék kedvezményt biztosító online felületeken, azaz a MÁV appban és az Elvirán keresztül váltotta meg. Az utazók 24 százaléka a MÁV applikációban, 13,7 százaléka az interneten, 15 százalékuk pedig, az 5 százalék kedvezményt biztosító automatából vásárolt, beleértve az idén a főszezon elejére több tóparti állomásra és megállóhelyre is telepített 37 jegy- és bérletértékesítő eszközt.

Balatoni vonat napijeggyel

A szezonális termékek közül a meghatározott vasútvonalakon és Volánbusz-járatokon egyaránt érvényes, jellemzően a tó körüli utazás elősegítésére hasznos, különféle Balaton 24/72 napijegyekből és a vakációbérletekből, együtt összesen 37 775 kelt el, 5700-zal több, mint tavaly. A kedvezményes, helyjegybiztosítást magában foglaló, interneten és MÁV appon a nyári szezon végig vásárolható Okosjegyből mintegy 24 ezret vásároltak az utasok. Balatoni egyúti kerékpárosjegyből 62 ezer fogyott a szezonban.

Forrás: mav.hu

Az utószezonban is jártak a Balaton felé az emeletes KISS motorvonatok. A teljes szezon alatt a Dunakanyarból Fonyódra a dupla KISS motorvonatból álló Jégmadár; a Szolnok és Siófok között, a hétvégi napokon Cegléd, Albertirsa és Monor érintésével közlekedő Napfürdő; a Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon járó Vitorlás; valamint a Nyíregyháza és Siófok között járó Panoráma expresszvonat, továbbá vasárnaponként az Esti Csók Fonyód és Kőbánya-Kispest között mintegy 50 ezer utast és közel 2000 kerékpárt szállított.
A déli parton közlekedő Bagolyvonatokat idén is kedvelték az utasok, a hétvégenként és nagyobb fesztiválok idején éjszakánként is több ezren is utaztak velük. A Balaton körüli vonalak forgalma az idei szezonban a vasútbarátoknak rendezett retró hétvégéknek köszönhetően is nőtt.
Az Utasellátó étkezőkocsik kínálata a pénztárcabarát árazásnak is köszönhetően továbbra is kedvelt. A hétvégi napokon átlagosan 300 embernek szolgáltak fel finom ételeket.

Fotó: MÁV

Ősszel is vonatozz!

A balatoni főszezon elmúltával már kevesebb vonat közlekedik a tóparti vasútvonalakon. A magyar tenger térsége a strandidőszakon kívül is egyre kedveltebb turisztikai célpont, ezért az év többi részében is ütemes menetrenddel – a nyárinál ugyan kevesebb járattal érhető el a Balaton.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


Nyitókép: MÁV hivatalos sajtófotó
Forrás: mávcsoport.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva