Krausz Andrea | 2019.07.31. 19:04
Tragédia! 18 éves volt, vízibiciklizni indult, végül vízbe fulladt
Július 27-én érkezett a bejelentés a rendőrségre, hogy Siófokon egy 18 éves férfi a vízibicikliről a Balatonba csúszott és elmerült. Vízen lebegő holttestét másnap reggel találták meg. Ez az ötödik vízbefúlás az idei szezonban.

Hosszú Balázs, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a likeBalatonnak elmondta, hogy a férfivel együtt vízibicikliző hölgy tett bejelentést, miután a 18 éves fiatal már nem jött fel a víz felszínére.
A vízirendőrök szombaton azonnal megkezdték a férfi felkutatását, azonban az esti, viharos időjárásra való tekintettel fel kellett függeszteni a keresést. Hajnalban folytatták tovább a kutatást, majd a reggeli órákban érkezett a bejelentés, hogy a Siófokon, az Aranyparton, az egyik hotel előtti vízterületen a part közelében találtak egy holttestet.

– Kollégáim megállapították, hogy az előző nap eltűnt férfi holttestét találták meg a vízben és a rendőrség kizárta az idegenkezűséget a helyszíni szemle adatai alapján. A halálesetet a rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja – mondta Hosszú Balázs sajtóreferens.

Horváth László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a likeBalatonnak elmondta, a szezonban eddig 204 mentésük volt, rengeteg a segítségkérés, de az ilyen típusú haláleseteket sajnos nem tudják megelőzni.

Július utolsó hétvégéjén 39 esetben mentettek a vízirendőrök (Fotó: Krausz Andrea)

Idén májustól július végéig 5 vízbefulladás történt, melyek között ez az egyetlen vízibiciklihez kapcsolható haláleset.

– Két eset mögött önkárosítási, öngyilkossági szándékot véltünk felfedezni, volt, aki például úszni tudás nélkül beleugrott a kikötő mély vízébe. Két esetben pedig valamiféle rosszullét vezetett a vízbe fulladáshoz – foglalta össze Horváth László. – Közös jellemzője ezeknek a tragédiáknak, hogy mindegyik gyönyörű strandidőben történt, a parthoz nagyon közel, amikor nem volt viharjelzés. Jogszabálysértés nélkül következtek be, amiket rendőri eszközökkel nagyon nehezen lehet megelőzni.

Két hete szó szerint megtelt a Balaton, a tó 138 kijelölt, és 120 nem kijelölt fürdőhelyén közel 350 ezer embernek kell biztonságot szolgáltatni.

A vízirendőrök mindent megtesznek, de ezekben az esetekben nem jogszabálysértésről, viharjelzés-megszegésről vagy parti sáv túllépésről van szó – mondta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, aki kiemelte, hogy aki nem tud úszni, ne menjen a mély vízbe, vagy ha nem rendelkezik kellő vízbiztonsággal, akkor vegyen fel mentőmellényt! A kánikulában nagyon vigyázni kell a rosszullétekkel, és semmiképpen se maradjunk egyedül a vízen!

Az elmúlt hétvégén 39 embert kellett kimenteni a Balatonból. Erről itt olvashatsz!

Vízibiciklis fiatalok mentéséről itt olvashatsz.

Kóbor János életét is a vízirendőrök mentették meg, itt olvashatod!

Összeállította: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva