Szaniszló Hajnalka | 2019.08.29. 10:00
Tuti zsírégetés az edzés a homokos parton!
Nyaraláskor napozás és fürdőzés közben vagy után iktassunk programunkba egy kis edzést, s az eredmény sem marad el.

A homokos parton végzett workout az egyik legjobb módja a zsírégetésnek és kardioedzésnek, főként akkor, ha a gyakorlatcsomag alacsony és magas intenzitású mozgáselemeket is tartalmaz. Mielőtt bárki azt hinné, az alábbi gyakorlatok könnyen elvégezhetők, vegye figyelembe, a körülmények nem tornatermiek. Nemcsak a meleggel, hanem a homokkal is meg kell küzdenünk.

Szarka Ákos világbajnoki bronzérmes és világkupa-győztes street workout versenyző tanácsai következnek a szabadtéri edzéssel kapcsolatban.

A Balatonnál például a balatonlellei Napfény Strandon kipróbálhatod, ez az egyik legjobb homokos partszakasz.

Napfénystrand

Szörfös squat

Neve ellenére ehhez a gyakorlathoz nem kell vízbe menni: guggoljunk le, majd emelkedjünk fel lassan egyenes állásba, majd újra vissza guggoló helyzetbe – pontosan úgy, ahogy a hullámlovasok teszik. Ismételjük meg a mozdulatsort hússzor úgy, hogy az első tízes széria után forduljunk meg 180 fokot. A gyakorlat erősíti a lábizmokat, közben fokozza az állóképességet.

Könyökérintős plank

Helyezzük testünket teljes plankhelyzetbe. Emeljük fel a jobb kezünket és érintsük meg a bal lapockánkat. A testünket kissé süllyesszük le, és bal kézzel érintsük meg a jobb vállunkat. A gyakorlatot 10-szer ismételjük meg, jól erősíti a felsőtestet és a gerinc körüli izmokat. A gyakorlat erősíti a felsőtestet és a gerinc körüli izomzatot.

Fotó: csupasport.hu

Távolugrás

„Rémegyszerű” gyakorlat, amely során nem kell mást tenni, mint lemenni guggolásba, a kezet hátralendíteni, majd helyből olyan messzire ugrani, amennyire csak lehet. Tíz ugrást követően tartsunk szünetet, majd jöhet az újabb 10-es etap. Kitűnő erősítőgyakorlat, amely a lábakra és a gerinc körüli izmokra is hat.

Tabata homoksprint

Egy japán kutatóról nevezték el, s a lényege, hogy 20 másodpercig kell sprintelni a homokban, amit 10 másodpercnyi séta követ. A futást kocogással is helyettesíthetjük, de mindegyik etapból nyolcat végezzünk el.

Szarka Ákos street workout-versenyző figyelmeztet, homokban mozogni több szempontból is „hálátlan”, a csuklónak és a bokának sem tesz jót. A vízparti edzésnek azonban számos előnye is van. Végezzünk a homokban könnyített fekvőtámaszokat úgy, hogy a lábunk a víz felé nézzen, kihasználva, hogy a part a víz irányába lejt. Ha meg akarjuk kicsit kínozni magunkat, végezzük el úgy a fekvőtámaszokat, hogy karunk a víz felé essen – magyarázta Szarka Ákos.

Fotó: csupasport.hu

TOVÁBBI TANÁCSOK

#TIPP1 A homokban végzett fekvőtámaszokat érdemes az öklünkön, nem pedig nyitott tenyerünkön végezni, különben a csuklónk gyorsan megfájdul. Egészségünk megőrzése céljából bármilyen gyakorlatot végezhetünk a homokban.

#TIPP2 A part lejtését kihasználva a guggoló gyakorlatokat érdemes úgy kivitelezni, hogy lábujjaink a víz felé nézzenek, míg a sarkunk a magasabban lévő részre essen.

#TIPP3 Ez a gyakorlat edzőtermi körülmények között is népszerű, annyi különbséggel, hogy a teremben súlyt helyeznek a sarok alá. Szarka Ákos szerint a tengerparton a plank is bármikor bevethető gyakorlat, és ha jobban meg szeretnénk magunkat dolgoztatni, érdemes oldalra fordulva is elvégezni.

#TIPP4 Tengerparti edzés közben lassan, folyamatosan fogyasszunk folyadékot, ne pedig egyszerre igyunk meg nagyobb mennyiségű vizet. A meleg miatt kora reggel vagy kora este végezzük a gyakorlatokat, és negyvenöt percnél többet ne töltsünk a napon.

Forrás: csupasport.hu

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva