Krausz Andrea | 2019.11.06. 13:10
Tűz a balatoni kompon? Kipróbáltuk!
Nem mindennapi tűzvédelmi gyakorlatot tartottak a Kossuth komp fedélzetén. Közel 50 szakember bevonásával gyakorolták el, hogy mit kell tenni egy kompon történő tűzeset során. Gondolnád, hogy ijedtükben akár a vízbe is beugranak ilyenkor az emberek?

Szerencsére még nem történt hasonló esemény, de jobb felkészültnek lenni! Végül is bármi megtörténhet akár egy balatoni kompon is – vallják a katasztrófavédelmi szakemberek, ezért egy elképzelt helyzetet valósítottak meg szerdán délelőtt.

Az autó motortere kapott lángra – tűzoltási gyakorlat a Kossuth kompon (Fotó: Krausz Andrea)

Természetesen ezúttal a Kossuth kompot kivonták a forgalomból, helyette a Baross szállította a járműveket és utasokat. (Több mint egymillióan utaztak a kompokon 2019-ben, itt olvashatsz róla!)

A gyakorlat előtt Csondor Henrietta, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a likeBalaton.hu-nak elmondta, hogy több szervezet bevonásával készültek a szimulációs feladatra. A Balatoni Hajózási Zrt., a vízimentők, a Balaton Mentőcsoport és a Zánkai Polgárőrök mellett a Veszprémi és a Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltók, valamint a Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltók is részt vettek a tűzvédelmi próbán.

Itt láthatod a videót:

A gyakorlat szerint egy autó motortere gyulladt ki, miközben Szántódról Tihany felé közlekedett a komp. (Ez tényleg elég reálisnak tűnik, hányszor hallottunk már a közúton kigyulladt gépjárművekről!) A balatoni kompok és hajók természetesen rendelkeznek saját tűzvédelmi rendszerrel, ezért már menet közben, a fedélzeten megkezdték a hajósok az oltást. A kormányállás mellől, fentről egy vízsugárral elkezdték oltani a tüzet, közben az utasokat megfelelő helyre kell terelni és nyugtatni őket. Ez azért is fontos, mert előfordulhat, hogy valaki annyira bepánikol, hogy a vízbe veti magát.
Ezúttal ezt is elgyakorolták, a vízbe került személyt (jelen esetben egy bábut) a vízimentők emelték ki a vízből. A parton a tűzoltók várták a kompot, és folytatták a kigyulladt jármű hűtését.

Így zajlott az oltás:

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője a likeBalaton.hu-nak elmondta: bizony számolni kell azzal, hogy valaki önmagát mentve a vízbe ugrik. Ilyenkor a gyakorlatnak megfelelően a komp vezetője értesíti a vízimentőket, mert a magas oldalfalon keresztül sokkal nehezebb valakit a kompra emelni, mint egy speciális mentőhajóba.

Itt látható a Bagyó Sándorral készített videó:

A szimulációs gyakorlattal a Balatoni Hajózási Zrt. azt szerette volna megmutatni, hogy kompjain maximális biztonságban vannak az utasok. Egy esetleges veszélyhelyzetben gyors és szakszerű mentési akcióra lehet számítani, szükség esetén a katasztrófavédelem és vízirendőröket is a segítségükre sietnek.

Tudtak, hogy az őszi időszakban ritkábban járnak a kompok? Itt olvashatsz róla!

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva