Krausz Andrea | 2022.09.22. 10:00
Új fejlesztési tervek Aligán – indul a kikötő és a strand felújítása
Új fejlesztési tervek láttak napvilágot Aligán. Ősszel megkezdődik a kikötő felújítása. A lakosság részéről megfogalmazott parthoz való lejutást biztosítja a beruházó. Egyelőre nem épül szálloda.

Új fejlesztési tervek kapcsán az egykori Club Aliga új tulajdonosai egyeztetést kezdeményeztek a balatonvilágosi önkormányzattal. A kétoldalú megbeszélésen a Bayer Property Zrt. képviselői felvázoltak egy háromütemű fejlesztési tervet.

A strand, és a vitoláskikötő is átalakul Aligán
Fotó: Krausz Andrea

Indul a strand- és kikötőfejlesztés, és lesz egy főtér

Az első ütem, vagyis a rövidtávú fejlesztések már 2022 őszén elindulnak.

20 %-kal bővítik a kikötő férőhelyeit, ahol kicserélik az elavult infrastruktúrát és hosszútávon versenyképes szolgáltatásokat valósítanak meg.

A kikötő vízi részére a vízjogi létesítési engedélyt az akvizíció során a Fejlesztő tulajdonába került Pro-Mot Hungária Kft. megszerezte.

Forrás: OTS/MTI – hivatalos

 

Az MTI-hez eljuttatott tervezetben az olvasható, hogy a kikötő átépítése mellett korszerűsítik a strandot, és lakó-, illetve üdülőingatlanokat építenek. A tervek között szerepel egy Agóra létrehozása is. Itt szolgáltató, kereskedelmi és vendéglátóipari létesítmények létesülnének.

A többi között élménysétányt és játszóteret, erdei cross-pályát, színpadot, valamint teniszpályát is kialakítanának, a kertmozit pedig felújítanák.

290 gépkocsi számára felszíni parkolót is építenének. Mindezzel fontos közösségi funkciót is ellátnak.

Forrás. OTS/MTI – hivatalos

Az új fejlesztési tervek Aligán 100 milliárd forintra rúgnak

Az Aligaliget teljes, 47 hektáros területére vonatkozó beruházás értéke meghaladja a 100 milliárd forintot, melyből a fejlesztő közel 10 milliárdot tervez közcélú infrastrukturális fejlesztések megvalósítására.

Mint írták, az egyeztetés egyik legfontosabb üzenete, hogy a terület reorganizációja során kiemelt figyelmet kap a környezet megóvása, a funkciók megtartása és az emberközpontú fejlesztési irányok teljesítése. A fejlesztés eredményeként létrejövő újrahasznosított településrész továbbra is bejárható marad, és megtartja közfunkcióját.

A lakosság részéről megfogalmazott parthoz való lejutás lehetőségét a beruházó a jövőben is biztosítja.

A képviselőt-estület a területre vonatkozó kormányrendelet-nyújtotta beépítési lehetőségek kapcsán kifejtette, hogy az nem összeegyeztethető a település érdekeivel. A terület tulajdonosa kinyilatkoztatta, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint meghatározott építési paraméterek tekintetében önkorlátozó módon, a beépítési maximumokat nem meríti ki.

A felek közös érdekek figyelembevételével, transzparens módon, folyamatos egyeztetések mellett működnek együtt a jövőben.

Balatonvilágos a fejlesztés által nem csak adóbevételekkel és az infrastruktúra jelentős javulásával gyarapodik, hiszen Aligaliget településrész létrejöttével vonzó turisztikai lokációvá lép elő a jövőben.

A szálloda nem valósul meg

A felvázolt tervek szerint a 122 szobás Hellnarik Hotel nem valósul meg. De az Agóra sétány és a magaspart löszfala közötti területen a „Balaton kapuja” lokációját figyelembe vevő turisztikai fejlesztés keretében készülnek egy 100 szobás szálloda tervei. Illetve a fejlesztő a jelölt területen lakáscélú társasház ingatlan fejlesztését tervezi.

Forrás: OTS/MTI – hivatalos

Nyitókép: Krausz Andrea



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva