Péter B. Árpád / zaol.hu | 2020.11.13. 12:00
Újabb mentőövet kap a Balatoni turizmus
A belföldi turizmus szempontjából rendkívül eredményes nyár levegőhöz juttatta a szolgáltatókat, ebből élő településeket, de az ősz ismét komoly kihívás elé állítja a szereplőket a járvány újbóli erősödésével.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint…

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a zaol.hu-nak adott interjújában leszögezte, a kormány átfogó intézkedései révén az ágazat ismét segítséget kap, szektoronként más-más jellemzőkkel.

A vendéglátásban és a szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó turisztikai ágazatokban (ide tartoznak például az uszodák, a gyógyfürdők, a fitnesztermek) adó- és járulékkedvezmények szolgálják a talpon maradást és a munkahelyek megőrzését a következő 30 napban. A vállalkozásoknak erre az időszakra nem kell járulékot fizetniük munkavállalóik után, a bérek 50 százalékát pedig megkaphatják állami támogatásként.

A szálláshely-szolgáltatók – szállodák, panziók, magánkiadók – számára a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált, november 8-ig beérkezett foglalások értékének 80 százalékát megtéríti a kormány erre a 30 napra, aminek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket.

Könnyid Lászlóval korábban készített interjúnkat itt olvashatod.

Az MTÜ korábbi közlése szerint novemberre 928 ezer vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban, ami alapján nettó 15 milliárd forintra számíthat az államtól több mint 11 ezer szolgáltató.

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A nyár kiemelkedően jó forgalmat hozott a belföldi turizmusban

A nyár rendkívül kedvező forgalmat hozott a hazai turizmusban, igazolva a sokat hangoztatott elvet: a belföld az új külföld. A három hónapban több mint 11,6 millió vendég­éjszakát regisztráltunk, ami abból ered, hogy többet pihentünk és költöttünk itthon. Ezt segítette a SZÉP-kártya adókedvezménye és a feltölthető összegek duplázása is. Ez az időszak levegőhöz juttatta a szektor szereplőit, de megint nehéz időszak előtt állunk, a felépülés pedig távoli és hosszú folyamat – emlékeztetett Könnyid László.

Házhozszállítás, üzleti célú vendéglátás az év vége „slágere”

Ugyanakkor a szakember emlékeztetett, a jelenlegi helyzetben sem állt le az ágazat, hiszen, élve a lehetőséggel, sok étterem elvitelre vagy házhoz szállítással kiszolgálja vendégeit, a szállodák pedig fogadhatnak üzleti, vagy oktatási célból érkező utazókat. Hozzátette, ez persze elenyésző vendégéjszakaszámot jelent, de a működés, az üzemképesség a jelenlegi szabályok mellett is fenntartható.

Fotó: Sonline

– A vírushelyzetben a vállalkozások döntő többsége azt vizsgálta meg, mire használhatja a felszabaduló időt, forrást, s azt hogyan fordíthatja a megerősödésre. A kormány augusztusban 42 milliárd forinttal támogatott 14 ezer magánszálláshelyet, szobánként 1-1 millióval, a megkezdett fejlesztések ezekben a hetekben, hónapokban is folytatódnak, segítve a szektor történelmi megújulását. Ennek is az a célja, hogy a pandémia és a válság lecsengése után mi, magyarok még többet tudjunk pihenni itthon, s olyan megújult árualap fogadja a hazai vendégeket a magánkiadóknál is, ami még inkább az itthon maradásra sarkall és minőségi terméket ad. Azt látjuk, a vállalkozások jelentős része előre gondolkodik most is – mondta a vezérigazgató-helyettes.

A zaol.hu is ezt tapasztalta hévízi és zalakarosi szolgáltatókkal beszélgetve, akiknek a többsége abban reménykedik, hogy a helyzet javul annyira, hogy az év végére ismét fogadhatnak vendégeket, hiszen a december és az ünnepi időszak hagyományosan erős, s ez még kozmetikázhat az idei, a szokottnál jóval gyengébb eredményeken.

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva