Keszey Ágnes | 2022.04.08. 12:00
Utazz versbusszal, fizess költeménnyel, hagyj el rímeket!
A költészet nem valami távoli, megérthetetlen műfaj. Lehet a mindennapjaink része, s nem csak a könyvek lapjain. Néhány érdekes programot mutatunk a Magyar Költészet Napjához kapcsolódva.

Április 11. a Magyar Költészet Napja. József Attila születésnapja tiszteletére esik e jeles nap ekkorra. A költő egyébként kötődik a Balatonhoz, bár ez a tény nem örömteli: Balatonszárszón ért véget élete.
Emlékét őrzik a településen, hiszen itt áll a József Attila Emlékház, mely megemlékést is tart e napon.

Posztolj verset az utcára – bárhol is élsz

Hétfőn pedig a Balaton környékén is rengeteg program várja rímkedvelőket.

Például a már említett emlékház, mely csatlakozott egy országos kezdeményezéshez is.
Ez a „Posztolj verset” az utcára, melynek célját a szervezők így fogalmazták meg ez esemény honlapján: „legyen egy nap a magyar versé, árasszuk el a hirdetőoszlopokat, valódi üzenőfalakat, járdákat, és minden legálisan posztolható felületet versekkel! Lepjük meg egymást és magunkat valami igazán értékessel: a kedvenc verseinkkel. A versposztolás egy olyan rendhagyó ünneplés, ami végre összeköt minket. Minden résztvevő egy kicsit hozzátesz a nagy ünnephez, éljen bárhol a világon.”

A pandémia után néhány év kimaradt a valóságos utcai, országos posztolós programból, de mutatjuk, hogy néhány éve milyen volt ez április 11.

Mint az esemény honlapján is látszik, a Balaton körül élők közül is többen megörvendeztették versekkel a helyieket és erre járókat.

Zenés versek Siófokon

Hétfőn Vadkerti Imre és barátai adnak koncertet a Teátrum Kávéházban.
Az énekes még korábban az egyik tehetségkutató műsorban tűnt fel, s ott elnyerte az István, a király című rockopera egyik legfontosabb szerepét: ő játszhatta Koppányt a mű huszonöt éves jubileumi előadásában. Azóta számos rockoperában szerepelt: a Kormorán együttes frontembere lett, és szólólemezt is kiadott.

A költészet menő – program fiataloknak és örökifjaknak

„Ahogy József Attila is inspirálódott a Nyugat nagyjaitól, kövessük példáját és inspirálódjunk egymástól, ezzel méltó módon megemlékezve a költő születésnapjáról és a magyar költészet napjáról” – írja a hétfő esti rendezvényről a szervező egyesület a Balmádifjak.
S hogy mi vár rád, ha ellátogatsz a rendezvényre? A helyszínen öntik rímbe gondolataikat a résztvevők, s egy másik kreatív feladat, József Attila A Dunánál című költeményéből válogatott tíz szóból írt mű alkotása is ad kreatív kihívást. Természetesen a közönség meg is hallgathatja a műveket.

Több napos lesz a rendezvény Balatonfüreden – már péntektől várják a közönséget

Balatonfüreden a költőnőké lesz a főszerep hétfőn. Két, ugyancsak balatoni kötődésű alkotó: a Keszthelyen született Szendrey Júlia – akit Petőfi feleségeként is ismerhetünk https://likebalaton.hu/cimke/szendrey-julia/–és a Balatonnál és Balatonról is alkotó Nemes Nagy Ágnes művei csendülnek fel.

Szavalj színházjegyért, utazz verssel

A Veszprémi Petőfi Színház több módon is ünnepli a Magyar Költészet Napját.
Ha valaki hétfőn 11 és 18 óra között meglátogatja a teátrumot, s ott elszaval egy verset, ajándékba kap egy színházjegyet. A nézők pedig ezen alkalommal a társulat tagjai lesznek.

A városban pedig az intézmény és a helyi buszközlekedést biztosító cég összefogásával egyes járatok Versbusszá válnak, hiszen a veszprémi színészek szavalnak több járművön.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva