Krausz Andrea | 2018.11.10. 18:00
Településbemutató – Balatonszárszó
Sekély partszakasz, virágos terek, jó levegő és Csukás István meséinek megelevenítése. Balatonszárszó valóban ideális helyszín a családok számára.

Szárszót a balatoni települések sorában leginkább a gyermekbarát jelzővel illetik, a déli part egyik legrendezettebb települése, ahol családbarát szolgáltatásokkal várják vendégeket. Nagy hangsúlyt fektetnek a szép virágokra, parkosításra, a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben mindig részt vesznek, 2016-ban elnyerték az Év települése díjat.

Balatonszárszó kényelmesen megközelíthető az M7-es autópályáról, a 7-es főútról és vasúton a Székesfehérvár-Gyékényes vonalon.

A község több stranddal is rendelkezik, a legnagyobb és leglátogatottabb a fizetős központi strand, amely 2018-ban elnyerte a Kék hullám zászló minősítés négy csillagos fokozatát. További két ingyenes strand található a Móricz Zsigmond utcában és a Bendegúz téren.

Balatonszárszói Központi strand (Fotó: balatonszarszo.hu)

A horgászok a Balaton partján, valamint a környéken három horgásztónál is hódolhatnak szenvedélyüknek.

A település központjában működik a magánkézben lévő Zöld Kemping.

Az 5,5 km hosszú Balaton-parton számos nyaraló és magánszálláshely, négy nagyobb szálloda, valamint a Magyar Református Egyház “Soli Deo Gloria” konferenciaközpontja és az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia és Misszió Központ is itt található.

Látnivalók:

Balatonszárszó neve összekapcsolódik József Attila tragikus halálával. A költő utolsó szárszói lakhelyén (egykor Horváth panzió) működik a József Attila Emlékház, ahol egy interaktív kiállításon a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és emléket állítanak az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

József Attila Emlékház – egész évben várja a látogatókat (Fotó: Krausz Andrea)

Ortutay Tamás szobrászművész által készített, tehervagont formázó emlékmű is őrzi József Attila emlékét, ez a Tóparti parkban található.
Balatonszárszó kulturális rendezvényeivel – az április 11-i költészet napi rendezvényen túl is – megemlékezik a költőről.

A szabadidő aktív eltöltésének főbb helyszíne a nyári Csukás Színház, mely 2011 óta fesztiválok, gyermek és felnőtt előadások helyszíne. Csukás István a hazai gyerekirodalom élő legendája, történetein több generáció nőtt fel és olyan népszerű mesehősök megalkotója, mint Süsü, a sárkány, Mirr-Murr, a kandúr, Pom Pom vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász. A Kossuth-díjas író, költő, Balatonszárszó díszpolgára, második otthonaként tekint Balatonszárszóra.

Csukás színház (Fotó: Krausz Andrea)

A Tóparti park Balatonszárszó központjában, közvetlenül a Balaton partján található. A sétapark óriás fákkal és szép virágokkal tarkított területe tökéletes családi sétákra, a nyári estéket pedig a mellette lévő, büfékkel teli főtéren álló Zenepavilonból szóló zene teszi hangulatossá.

A Megújulás Útja egy tíz állomásból álló mini zarándokút Balatonszárszó központjában, melynek tábláin a reformáció legfontosabb vívmányai és azok hatásai olvashatók. A táblák mellett padokat helyeztek el, melyeken a túrázó megpihenhet elgondolkodhat és feltöltődhet személyes életének megújulásával kapcsolatban.

A Hősök terén áll az egytornyos neoromán stílusú a Bűnbánó Magdolna katolikus templom, melyet 1932-ben szentelték fel.

A háttérben a balatonszárszói katolikus templom (Fotó: Krausz Andrea)

Református templom a Fő utca 53. alatt található, klasszicizáló, késő barokk stílusú templom 1843-ban készült el.

Balatonszárszó történelméről:

Szent László király 1082-ben kelt oklevelében említi először nevét Zarosozow (Szárazaszó) alakban. A régészeti feltárások szerint a nagyközség területe és közvetlen környéke már i.e. 2100 táján is lakott hely volt.

A középkorban, 1233-ban említik kápolnáját, melyet Bertalan veszprémi püspök építtetett.

Szárszó a 19. században gyorsan fejlődött, amihez nagyban hozzájárult az 1861-ben elkészült a Déli Vasút, valamint a század végén meginduló balatoni fürdőturizmus.

Balatonszárszó múltjának feldolgozásakor nem maradhat ki annak a „Telepnek” a története, amelyik a község területén 1928-51 között minden nyáron fiatalok ezreit fogadta be konferenciákra és otthonává lett többek között az 1943-as Magyar Élet konferenciának is. A Magyar Református Diákok Soli Deo Gloria (jelentése: Egyedül Istené a dicsőség) Diákszövetsége 1928-ban vásárolta meg a Nefelejts-villát, ahol nyaranta a konferenciákat tartották. 1943 augusztusában a Magyar Élet Könyvbarátainak társasága a Soli Deo Gloria szövetséggel közösen rendezte a szárszói Magyar Élet Tábort, aminek fő témája a magyar társadalom és gazdaság háború utáni kérdéseinek megvitatása volt. A 600 fős küldöttséget az értelmiségi református ifjúság mellett a katolikus fiatalok, írók és költők valamint a parasztság és munkásság képviselői alkották.

Balatonszárszót vonzóvá teszi irodalomtörténeti múltja, valamit az, hogy a látogatók igényes környezetben, aktívan és hasznosan tudják eltölteni szabadidejüket.

További fotók Balatonszárszóról:

Összeállította: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva