Keszey Ágnes / zaol.hu | 2020.12.05. 12:00
Van vendéglátós, aki a fővárosba is szállít a Balatonról
A koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében jelentősen lecsökkent a vendéglátó és a turisztikai ágazatban működő szolgáltatók forgalma, ám vannak, akiknek most is sok a munkája, sőt, a fővárosba is szállítanak balatoni finomságokat.

Közismert, hogy a Balaton télen csendesebb arcát mutatja, mint nyáron, hiszen sok szálláshely és vendéglátóhely csak szezonális jelleggel működik. Az ebben az időszakban hagyományosan működő vállalkozások legtöbbje most, a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések mellett is próbál talpon maradni, de az ilyenkor is nyitva tartó szolgáltatókat szinte csak a helyiek keresik fel. A hotelek, panziók vendégforgalma nagyon elenyésző, hiszen csak üzleti céllal utazókat fogadhatnak, a cukrászdák, éttermek esetében pedig változó a helyzet.

Kulics Gábortól, a keszthelyi Tourinform Iroda irodavezetőjétől megtudtuk, hogy a városban a szálláshelyek iránt elenyésző az érdeklődés, nem igazán igénylik üzleti céllal utazók a szállást.

Az egyik keszthelyi étterem, az Íz-labor házhoz szállítással és elvitelre is kínálja az ebédet vendégeinek. Az utóbbi lehetőséget veszik igénybe többen.

– Azt tapasztaltuk, hogy telített a piac. Környékünkön az éttermek nagy számban biztosítják az elvitelt és a házhoz szállítást, így az a minimális rendelés, amire igény van, elosztódik. A normál forgalmunk 30, jobb esetben 40 százalékát tudjuk elérni – mondta Katona Ben­degúz ügyvezető igazgató.
Mivel a vendéglátóhely egy bevásárlóközpont területén működik, így hétvégén tapasztalnak nagyobb forgalmat, amikor a karácsonyi ajándékvásárlás után az emberek tőlük viszik haza az ebédet.

A keszthelyi Íz-laborban Büdi István Richárd szakács adagolja az elvitelre készített ételt
Fotó: Keszey Ágnes

A szomszédos településen, Gyenesdiáson azok az éttermek, melyek egész évben üzemelnek, most is várják a vendégeket – a korlátozó intézkedéseknek megfelelően házhoz szállítással vagy elviteles megoldással. Ezt a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület irodavezetőjétől, Kovács Judittól tudtuk meg, aki azt is elmondta, hogy a szálláshelyek többsége most zárva tart. Ez egyébként legtöbbjük esetében örömteli is, hiszen több vállalkozás nyert támogatást szálláshelye korszerűsítésére a Kisfaludy-pályázaton, így most a legtöbb helyet felújítják.

A Gyenesdiáson ­működő Hotel Katalin egész évben nyitva tartó szálláshely. Míg hagyományosan ilyenkor télen átlagosan 60-75 százalékos szokott lenni a telítettség, most nincsenek vendégek.

A hotelek jelenleg csak üzleti céllal érkező vendégeket fogadhatnak
Illusztráció: Shutterstock

 

A jár­ványügyi korlátozások miatt a szálláshelyek csak üzleti célú utazókat fogadhatnak, ilyen megkeresés nemigen érkezett a szálláshelyre.

A karácsonyi és a két ünnep közötti, korábban lefoglalt pihenésüket néhányan lemondták, de többen még kivárnak, így az év végére vannak foglalások.

– Arra lehet számítani, hogy lesznek last minute foglalások, amint lehet utazni, illetve a nyári időszak iránt már megindult az érdeklődés. Ilyenkor már szokták foglalni nyárra a szálláshelyeket –mondta el Galló Zsolt igazgatóhelyettes. Azt is megtudtuk, hogy a hotel munkatársait továbbra is foglalkoztatják, most karbantartásokat és nagytakarításokat végeznek.

Nem messze ettől a szálláshelytől működik egy cukrászda, mely elvitelre kínálja finomságait. Házhoz szállítást most nem terveznek, de heti egy alkalommal, egy fővárosi átadóponton átvehetik édességeiket azok a budapestiek, akik egy kis balatoni, gyenesdiási finomságra vágynak.

– Úgy látom, hogy amíg az emberek eljönnek, jól működik az elvitel, nem indítjuk el a házhoz szállítást. Felmérni, hogy milyen körben lenne rá igény és megszervezni újabb feladat lenne, ennek most nem látom szükségét – mondta Kövérné Kalmár Mónika, a Mónisüti cukrászda tulajdonosa. A forgalommal tehát elégedett, mint elmondta, több vendéglátóhely, cukrászda teljesen bezárt, azaz elvitelre sem biztosít ételt vagy desszertet, ezért számos olyan vendég is rendel tőlük, aki korábban máshol vásárolt.

– Nincs okunk panaszra, mert egyrészt nyitva tudunk maradni, tudunk működni, meg tudtuk tartani az összes dolgozónkat és tudunk fizetést adni a munkatársainknak, erre támogatást is kaptunk. Nekem az volt a célom, hogy mindenkit tovább tudjunk foglalkoztatni, még ha nyereséget nem is termelünk. De ennél jobbnak tűnik a helyzet számunkra. Ebben az időszakban van idő arra is, hogy többfajta süteményt készítsünk a vendégeknek. Az egyik lábunk a saját cukrászdánk, a másik, hogy van 16 partner kávézó, ahová szállítunk. Közülük többen bezártak, de nyolc hely nyitva maradt. Így a szállításra készülő termelésünk jóval lecsökkent, de maradt kapacitásunk másra, például az aprósütemények és karácsonyi sütemények készítésére.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva