Krausz Andrea | 2022.05.01. 08:00
Véget ért a világra szóló balatoni pontyfogó verseny
A lett KerioBaits csapata nyerte a 30 ezer eurós fődíjat a VIII. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán (IBCC-n). A TOP 5 hal versenyében a magyar VMFISHING állt a dobogó legmagasabb fokára. És ők fogták meg a Balaton mindenkori legnagyobb pontyát is.

Április 30-án ért véget a világ legnagyobb pontyfogó kupája, melyen több mint 30 tonnás összfogás született. 3413 darab halat fogtak ki a versenyzők, és két 30 kg fölötti pontyóriás került horogra.

A pontyok nem ismerik a statisztikát

240 csapat 140 órán át éjjel-nappal horgászott a tavon. A Club Tihanyban megtartott eredményhirdetésen Szári Zsolt, a tókezelő Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy feléjük is egy eddig ismeretlen arcát fordította a Balaton.

Olyan helyeken brillíroztak a csapatok, ahol büntetés volt eddig horgászni.

Ezektől a helyektől rettegett számos csapat, de eljött a nagyon várt pillanat, amelyre most egyfajta csodaként tekinthetünk. A Balaton széltében-hosszában bejárható a pontyok által is. Épp oly kitűnő élőhely számukra a keleti medence, mint a Zala-torok vagy a déli parti befolyók torkolatvidéke. A pontyok nem ismerik a statisztikát, egyszerűen járják az útjukat és az ösztöneikre hallgatnak, amiket a környezeti tényezők irányítanak. Jó példa volt minderre az idei verseny.

A keleti medence lett a menő horgászhely

A versenyzők által nem túl kedvelt keleti medence az egész versenyen ontotta a szép pontyokat, április 27-én pedig Siófokon, az Aranyparton egy 32,375 kg-os pontyot fogott a magyar VMFISHING csapata. Ez lett egyben a Balaton mindenkori hivatalos pontyrekordja. Erről itt olvashatsz!

Balról Vogel Zoltán, Vogel András, Vogel Márton, vagyis a budapesti VMFISHING, akik a kezükben tartják a mindenkori balatoni rekordot, a 32,375 kg-os tőpontyot
Fotó: IBCC – hivatalos

 

Ezzel még nem értek véget a meglepetések. Másnap ugyanis a Vogel András, Vogel Márton, Vogel Zoltán alkotta VMFISHING kifogott még egy hatalmas, 29 kg-os tőpontyot. Olyan előnyre tettek szert, ami a Top 5 hal verseny első helyére repítette őket. (A második helyen egy osztrák, a harmadik helyen pedig a tavalyi győztes magyar csapat zárt.)

A letteket nem lehetett legyőzni

Ahogy az eredményhirdetésen is elhangzott, a bajnokok rendkívül nagy fizikai és szellemi erőről tettek bizonyságot. Egy ilyen verseny nemcsak a horgászhelyen, a taktikán, vagy az időjáráson múlik, hanem a csapatok fizikai felkészültségén is. A lett KerioBaits versenyzői (Aleksejs Gorbunovs, Kaspars Bogdans, Māris Bullis) olyan sok nagy súlyú pontyot emeltek partra, hogy a 845,49 kg-os fogásukkal toronymagasan nyerték a versenyt, így ők vihették haza a 30 ezer eurós fődíjat. (A második helyen egy angol, a harmadik helyen pedig egy cseh csapat zárt.)

A győztes letteket nem lehetett legyőzni
Fotó: IBCC – hivatalos

 

A legnagyobb tükörponty díját a cseh Mikbaits & Avid Carp csapata nyerte egy 25,7 kilós hallal.

A legnagyobb tőponty díját pedig a fent említett VMFISHING vihette haza a 32,375 kg-os csúcshallal. (Mindkét esetben 5 ezer euró volt a nyeremény.)

Végeredmény:

1. KerioBaits – Lettország – Horgászhely: Alsóörs – Strandfürdő – 845.49 kg

2. Trakker Team – Nagy-Britannia – Horgászhely: Balatonszepezd – Központi strand – 606.37 kg

3. CARP RIDERS – Csehország – Horgászhely: Csopak – Strand – 590.40 kg

TOP 5 hal kategória:

1. VMFISHING – Magyarország – Horgászhely: Siófok – Aranypart – 108.67 kg

2. Carpteam Gesa Tirol – Ausztria – Horgászhely: Tihany – Club Tihany – 101.87 kg

3. Sirius Mivardi – Magyarország – Horgászhely: Balatonmáriafürdő – Hullám utca – 92.80 kg

 

Nyitókép: A legnagyobb tükörponty/IBCC – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva