Krausz Andrea | 2022.04.27. 18:11
Siófokon kifogták a Balaton legnagyobb halát – több mint 32 kg
A 32,375 kg-os pontyot a magyar VMFISHING csapata fogta az International Balaton Carp Cup (IBCC) versenyén szerdán délután. Ez egyben a Balaton mindenkori hivatalos pontyrekordja. De jöhet még nagyobb is.

Nem csak a verseny rekordja dőlt meg április 27-én délután. A hivatalos balatoni pontyrekordot is sikerült túlszárnyalnia a VMFISHING csapatának, akik

Siófokon, az Aranyparton, a Csúszda utcánál akasztották horogra a hatalmas tövest.

A Balaton eddigi rekordja a Balatonszepezden fogott 32,22 kg-os tükörponyt volt. Erről itt olvashatsz!

Hatalmas csobbanással engedték vissza Siófok partjainál a rekordhalat
Fotó: IBCC – hivatalos

Egy nap alatt két rekord

Ahogy arról a likeBalaton.hu beszámolt, szerdán reggel egyszer már megdőlt a verseny 8 éves történetének rekordja. A Carpteam Gesa Tirol nevű osztrák csapat a Club Tihany partjainál emelt ki egy 30,250 kg-os tőpontyot. Erről itt lehet olvasni!

Az osztrákok azonban nem sokáig örülhettek a nem mindennapi fogásuknak. Néhány órával később érkezett a hír, hogy a tó déli partján, mégpedig a pecások által nem túl kedvelt siófoki térségben kifogták a mindenkori csúcshalat.

A nagy pontyok bejárják az egész tavat

Hamvasi Miklós, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere a likeBalaton.hu-nak elmondta, hogy a Balaton nyugati medencéje tápanyagban gazdagabb, mivel ott több a befolyó. De ez nem azt jelenti, hogy a keleti medencében (például Siófok környékén) ne lenne hal.

Így táborozik a VMFISHING csapata Siófok-Szabadifürdőn
Fotó: Krausz Andrea

 

– Ezek a pontyok folyamatosan mozgásban vannak, nem csak egy kis területen élik le az életüket. A többség beússza az egész Balatont.

A fogások azt bizonyítják, hogy a keleti medence most a szokásosnál jobban „teljesít”. Aligán, Balatonvilágoson és Akarattyán is fogtak szép, darabos halakat.

A szerdai időjárásváltozás átmozgatta a Balaton vizét, és egy nap alatt két 30 kg fölötti példányt is sikerült kiemelni, ami nagyon szép teljesítmény. De a Balatonban rengeteg nagy hal van, úgyhogy ez még tovább fokozódik a jövőben – összegzett a szakember a likeBalaton.hu-nak.

A verseny nyolc éves rekordját és a mindenkori balatoni rekordot is megdöntötték 2022. április 27-én
Fotó: IBCC – hivatalos

Pénzjutalomért megy a verseny

A világ legnagyobb bojlis versenyén 26 ország 240 csapata 140 órán át éjjel-nappal horgászik a tavon. Sorsolással dőlt el, hogy a résztvevők a Balaton 38 településének mely horgászhelyére kerültek. Az IBCC-n díjazzák a legjobb csapatokat a fogott pontyok összsúlya, illetve, az öt legnagyobb hal összsúlya alapján is, de további számos díjat is kiosztanak az eredményhirdetésen, mint például a legnagyobb tő- és tükörponty díját. A verseny vasárnap délben vette kezdetét és szombaton reggel 8 órakor ér véget. Addig még bármi előfordulhat. Még az is, hogy ezt a rekordot is megdöntik.

Ha érdekelnek a pecás sztorik, akkor katt ide!

 

Nyitókép: Facebook/IBCC

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva