likeBalaton.hu | 2020.07.05. 10:46
Vigyázz! Ma extrém erős az UV-sugárzás
A Balatonnál is extrém erős, 8,4-es az UV-sugárzás ma. Elmondjuk mi az, amit fontos tudnod a nap káros sugarairól és azt is, mire figyelj!

A Balaton vize, már 24.5 fokos Siófoknál, ez sokakat csábít ma a vízpartra, aminek az is kedvez, hogy igazi nyári idő lesz. A legmagasabb hőmérséklet 29 fok körül alakul. Lehet néhány nagyobb széllökés, de délelőtt inkább kellemes északias szél fúj majd. Ez becsapós lehet, ilyenkor nem érezzük olyan melegnek a levegő hőmérsékletét.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztet, hogy ma extrém UV- B sugárzás várható. Azt tanácsolják, amennyiben lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Normál bőrtípusnál ugyanis már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.
Amikor ilyen magas UV-ra figyelmeztetnek, a déli órákban bőrtípustól függetlenül, mindenkinek fontos fizikailag védekezni, elkerülni a napot, zártabb ruhát venni, léteznek már olyan öltözetek is, amik UV szűrővel vannak átszőve.

Nyaranta UV előrejelzést is közöl a honlapján az OMSZ, érdemes tájékozódni!

Hazánkban az UV-sugárzás átlagos nyári értéke 5-6,9 közötti, ami közepesnek számít, 8-as fölött pedig extrém magasnak, ma tehát, 12-14 óráig már ennek a közelében lesz az érték. Az előző napokon is ugyanez volt a helyzet, az ország legtöbb településén és a Balaton térségében is 7 fölötti UV sugárzást mértek a déli órákban.

Ez azt jelenti, hogy akár 15-20 perc alatt vörösre éghet a normál bőrtípus. Nagyon oda kell figyelni az ilyenkor, főként a gyereknél, akiknek a bőre érzékenyebb, kevesebb pigment tartalmaz és vékonyabb a szarurétege , ami visszaverné a fényt. A fehér bőrű, kék szemű és szőke, vagy vörös hajúak ugyancsak fokozott veszélynek vannak kitéve.

Alapvetően mind az UVA és az UVB is veszélyes a bőrre. A bőrünk szempontjából azt érdemes tudni az UV sugárzásról, hogy az UVA mélyebbre jut, így elsősorban ez felelős s bőr öregedésért a rostok károsodásáért, de mára igazolták, hogy a melanoma kialakulásban is ez az elsődleges kiváltó ok, a genetikai tényezők mellett.

 

A bőr sejtjeiben eltárolja a napégés okozta bőrgyulladások következményét, súlyos felnőttkori bőrbetegségeket okozhat. Az első napozástól fontos vigyázni! Fotó: Shutterstock

Tévhit, hogy a fényvédők mellett nem lehet lebarnulni. A jelenlegi erős napfény mellett a kezdésnél legalább a 20-as faktor használata javasolt még olyannak is, aki meglehetősen kreol bőrű. Egy világosabb bőrű embernek, 20-30-as faktorral kell kezdeni, majd fokozatosan csökkenteni. A nagyon fehér bőrűek, korábbi daganatos betegek, vagy fényérzékenyek esetében a faktorszám egyértelműen még magasabb kell legyen.

Onnan tudhatjuk, hogy jó fényvédőt választottunk, hogy a dobozán az UVB elleni SPF és az UVA elleni PPD faktort is feltüntetik. Nagyon sok naptejben nincs meg mindkettő, ezért fontos alaposan megnézni a csomagolást. Orvosi szempontból csak az tekinthető fényvédő napozószernek, amelyik mindkét sugárzás ellen tartalmaz védőanyagokat. Ha valaki csak UVB elleni fényvédőt használ, kikapcsolja a bőrnek azt a természetes védelmi funkcióját, hogy leég, megpirul a bőre és ezután már nem megy napra. Kellemetlenség nélkül tud tovább, vagy másnap is napozni, hiszen nem ég le, miközben az UVA fény folyamatosan kifejti hatását. Nagyon fontos, hogy vigyázzunk a bőrünkre és ne hagyjuk, hogy kipirosodjon, leégjen!

Már tavasszal is adtunk néhány tippet arra, hogyan napozz okosan. Kattints ide!

Szóval, a strand nagyon jó ilyen időben, de a napolaj is fontos!

 

 

Nyitókép: Piaxabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva