zaol.hu | 2023.04.17. 12:00
Vihar a Balatonon – Beszélgetés Horváth Ákossal a figyelmeztető rendszerről és az előrejelző applikációról
Kezdetét vette április 1-jén az immár 89. viharjelzési szezon a Balatonnál. Magyarországon a figyelmeztető rendszert a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság működteti, a jelzés kiadásáért és a megfelelő prognózisok elkészítéséért azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma felel.

Kezdetét vette április 1-jén az immár 89. viharjelzési szezon a Balatonnál. Magyarországon a figyelmeztető rendszert a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság működteti, a jelzés kiadásáért és a megfelelő prognózisok elkészítéséért azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma felel. Az állomás április 1-jétől október 31-ig a nap 24 órájában szolgáltat viharjelzést a Balatonra. Az elmúlt időszak fejlesztéseiről, az egyre több mobil viharjelző lámpa fontosságáról, a speciális stégeken elhelyezett modern mérőeszközökről és a legújabb előrejelző applikációról is hallhatnak a ZAOL Podcast legfrissebb adásában, amelynek vendége Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.

A meteorológus szakemberrel a létesítmény történetéről és az állomáson végzett fontos kutatási munkákról éppúgy ejtettünk szót, mint a Keszthelyi-öböl speciális időjárási veszélyeiről, vagy a zalai települések jelzőrendszerekkel való ellátottságáról. A beszélgetésből az is kiderül, a globális időjárási folyamatok idén milyen hatással lehetnek a Balaton térségére, azaz szárazabb, vagy inkább zivataros időszak várható-e a tónál.

Nyitókép: Jobbról Badacsony, balról a Somló – MTI/Varga György

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva