Végh Attila / magyarnemzet.hu | 2021.07.02. 16:00
Világszínvonalú járőrhajók a Balatonon
Hat vízirendészeti rendőrőrs vigyáz a Balaton biztonságára, a rendőrök a tó 600 négyzetkilométernyi vízfelületének bármely pontjára odaérnek tíz percen belül még a legzordabb időjárási körülmények között is.

Még meg sem kezdődött az igazi nyári csúcsszezon, de a Balatonba már négyen fulladtak bele, egy férfi pedig a Velencei-tó vizében halt meg. A legutóbbi kánikulai hétvégén huszonegy embert mentettek ki a vízből a balatoni rendőrök. Kattints a részletekért!

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) több mint két tucat motoros járőrhajóval ügyel a tó biztonságára, és segít a bajbajutottakon. A 600 négyzetkilométeres tó partján mintegy 140 kijelölt fürdőhely van, ám ezeken is csak a bójákon belül, a viharjelzésig vannak biztonságban a fürdőzők.

Az elmúlt hétvégén két ember feltehetően a kánikula okozta felhevültség, rosszullét következtében partközelben, olyan kis vízben fulladt meg, ahol még leért a lábuk.

Egy horgász kajakból próbált meg pecázni, felborult, nem élte túl. Siófoknál egy állószörfös fiatal férfi tűnt el, a fürdőzők vették észre az utas nélküli úgynevezett SUP-deszka. A rendőrök két percen belül a helyszínen voltak, de mire a férfi előkerült a víz alól, már nem tudtak rajta segíteni.

Fotó: Krausz Andrea

Világszínvonalú járőrhajók

A Balatonnál már minden rendőrőrsnek van legalább egy motorcsónakja, így sokkal gyorsabban, több helyről is elindulhatnak a bajba jutott emberekért a rendőrök, illetve a szintén komoly technikai háttérrel és rutinnal rendelkező önkéntes vízimentők.

Verb István alezredes, a BVRK helyettes vezetője szerint a rendőrségi hajók egy része állandóan a tavon van, onnan figyelik a vizet, a hajózókat, a fürdőzőket.

A vízirendőrök siófoki szolgálatirányító központjába érkeznek a segélyhívások, innen a diszpécser azonnal az adott feladathoz irányíthatja a legközelebb levő hajók legénységét.

Hat vízirendészeti rendőrőrs vigyáz a Balaton biztonságára, a siófoki, a balatonföldvári, a fonyódi, a keszthelyi, a balatonfüredi és a balatonkenesei rendőrök a tó 600 négyzetkilométernyi vízfelületének bármely pontjára odaérnek tíz percen belül, a legzordabb időjárási körülmények között is.

A Balatonon használt gumitestű motoroshajók a rendőrségi-mentési kategóriában a világszínvonalat képviselik, ezt a konstrukciót használják Európa szinte minden rendőrségénél a folyókon, a tavakon és a tengerek partközeli vizein is. Ezekkel a gyors hajókkal a vízirendészek a korábbinál is jobb reakcióidővel tudják ellátni a feladataikat.

Kék fények a Balatonon

A Balatonnál idén már 47 vízimentésről írtak jelentést a rendőrök, az elmúlt hétvége viharában 21 embert mentettek ki a háborgó tóból. A viharjelzéssel együtt az összes rendőrségi hajó kint volt a tavon, villogó kék fénnyel hívták fel magukra a figyelmet, s terelték partra a fürdőzőket, a szörfösöket, a vitorlázókat. A szakértők szerint ez is hozzájárult, hogy az idei év eddigi legnagyobb viharában senki nem sérült meg.

Fotó: police.hu

A rendőrök még hajnali két órakor is a tavon voltak, egy megrongálódott vitorlást vontattak biztonságos kikötőbe.

Azzal kapcsolatban, hogy ketten is sekély vízben vesztették életüket, a balatoni rendőröknek az a véleményük, hogy

az idei rendkívüli meleg erősen igénybe veszi a szervezetet, ezért nem célszerű huzamosabb ideig a nyílt vízen tartózkodni 11 és 16 óra között.

Megnőtt a SUP balesetek száma

Az idei szezon vízi sporteszközei között a már említett SUP-deszka a sláger.
Soha nem adtak még el ennyi állószörföt, mint 2021 első fél évében, és várható, hogy a sporteszközök gazdái a nyílt vizeken próbálják ki deszkákat. A széltől felkorbácsolt vízen, illetve folyók esetén a sodrásban, a hullámok közt ezekkel az eszközökkel nehéz partra jutni.

A gyorsan népszerűvé lett sporteszköz miatt várható volt, hogy megnő a balesetek száma is, a rendőrök ezért felkészültek a SUP-deszkások mentésének technikái­ra is.

A rendőrök szerint ha szabályosan használják az állószörföt, akkor az nem jelent a vízi sportolásnál megszokottnál nagyobb veszélyt.

Fotó: sonline.hu

A vízirendőrök szerint minden vízi sporteszköz használatánál alap, hogy csak úszni tudással szabad mély vízbe menni. Ahogyan más vízi sporteszközökről vagy járműről, felhevült testtel és úszástudás nélkül a felfújható szörfről sem szabad vízbe ugrani. A mederviszonyokat, a partokat nem ismerőknek, a gyengén úszóknak javasolt mentőmellényt viselni az állószörfön is.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva