Szaniszló Hajnalka | 2019.04.04. 08:00
Vad Balaton – dokumentumfilm a Dunán
A köztévé a filmek vetítésével Magyarország egyik világszinten is kiemelkedő eseményére, a Budapesti Víz Világtalálkozóra készül. A Vad Balaton című magyar természetfilmet április 7-én 13:55-kor tűzi műsorára a Duna Televízió.

2019. október 15-17. között rendezik meg a Budapesti Víz Világtalálkozót (Budapest Water Summit). A közszolgálati média – összhangban a természetvédelemre is kiterjedő értékteremtési és értékőrzési céljaival – a rendezvény kiemelt jelentőségére tekintettel kimagasló színvonalú dokumentumfilmekkel készül a jeles eseményre. Szó lesz a vulkánokról, mésztufa lépcsőkről, barlangokról, homokbuckákról és a szurdokvölgyekről, amelyek az Európai Geopark Hálózat részei, a mocsarak pedig nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek.

A meteorológusok a klímaváltozás miatt a Balatonnál idén is kifejezetten meleg nyárra és az átlagnál kevesebb csapadékra figyelmeztetnek figyelmeztetnek. Szerencsére a tó szabályozási rendszere nem engedi, hogy extrém módon csökkenjen a vízszint, de emellett is érdemes több figyelmet fordítanunk a környezetünk és a bolygónk védelmére.

Az öko-tudatosság a Balatonnál kiemelten fontos szempontnak számít. Itt például arról olvashatsz, hogy mit kell tudni a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjáról.

A közmédia televíziós csatornáin ma is rendszeresen láthatóak természetvédelemmel foglalkozó, ismeretterjesztő alkotások. A víz világa főcím alatt futó filmválogatások között olyan világhírű filmek tekinthetőek meg, mint például a BBC által készített, lenyűgöző látványvilágú Bolygónk a Föld II és a Kék Bolygó II David Attenborough természettudós, dokumentumfilmes tolmácsolásában.

A Duna csatorna vetíti az ORF Univerzum témába vágó részeit is, amelyek A Duna – Európa ütőere, Plitvice – A zuhatagos tavak vidéke, illetve a A Boden-tó – Smaragd Európa szívében alcímen követhetőek. A nézők válogatást láthatnak a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál filmjeiből is: az Üzenet a palackban című dokumentumfilm, a PET Kalózok történetét dolgozza fel, akik több száz „folyamkilométert” tettek meg a Tiszán, és a több ezer önkéntessel együtt több mint 18 tonna hulladékot termeltek ki a folyóból.

Készítette: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva