Mihály Szilvia | 2018.09.11. 16:00
Vízitök a Balatonon
Ideális az idő, hogy megismerjük a Balaton szeptemberi arcát, még strandolhatunk is, de ha evezünk, akár titkos öblökbe is eljuthatunk a vízen.

A keszthelyi Helikon strand közelében sűrű nádasok között nem csak a pecások, de a vízimadarak és növények is remekül érzik magukat.

Mi SUP-pal indultunk el egy rövid kirándulásra, de kajakkal, kenuval és csónakkal is felfedezhetjük a környéket. A víz kellemes, 22 fokos, akár fürödhetünk is. A strandon már belépőt sem kell fizetni, nincs tömeg, mégis élvezhetjük a nyárutót.

A nádasokból kiszűrődő madárcsicsergés, a vízből fel-felugró kisebb és nagyobb halak látványa egész különleges, ilyet a zsúfolt strandokon nem látunk a nyáron. Néhány perces evezéssel már egészen háborítatlan helyekre juthatunk, itt mi vagyunk most a betolakodók, nekünk kellett átküzdeni magunkat a nádas törmelékén és a lebegő vízinövényeken, hogy egy nyugodt öbölben megpillantsuk a vízitököt.

 

Ez a sárga virágú növény a tündérrózsák családjába tartozik, fehér, lila és rózsaszín testvérei a Hévízi-tóban érzik jól magukat. A sárga vízitökkel én korábban a Tisza-tavon találkoztam. A vízitök levelei a víz felszínén úsznak, oválisak. Szeptember végéig virágzik. Nagyobb társulásban a közeli Kis-Balatonon figyelhető meg. Nyugodt öblökben érzi jól magát, kerti tavakba is telepíthető.

Nézze meg a kiránduláson készült képeinket:

Kép és szöveg: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva