Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.08.07. 14:00
Vonatoztál már a bringáddal a Balatonhoz?
Egyre többen pattannak bringára a tó körül, és az aktív turisták egy része vonattal érkezik. A MÁV-START kerékpáros szolgáltatásai egy friss vizsgálat szerint Európa élmezőnyébe tartoznak.

A Balaton nyugati csücskében is folyamatosan nő a kerékpározók száma.

A bringások egy része vonattal érkezik a Balatonhoz

Mindez szemmel is jól érzékelhető, de a térségi turisztikai szolgáltatók adatai tényszerűen is tanúskodnak erről. A bringások egy része vonattal érkezik, természetesen kétkerekűjével együtt, a MÁVSTART által közöltek szerint:

utasaik egyik kiemelkedő célpontja a Balaton, és erre a desztinációra új típusú, olcsó, vonathoz kötött, egy útra szóló kerékpárjegyet vezetett be a társaság, amelyből egy hónap alatt 27 ezer kelt el.

Ez is szempont volt az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) egész kontinenst átfogó vizsgálata során, amely a 2021-es a Vasút Európai Éve programhoz kapcsolódóan készült.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Ebben az ECF kerékpárosbarát szempontok alapján rangsorolt 69 vasúttársaságot, azt vizsgálva, az egyes európai szolgáltatóknál mennyire egyszerű a biciklis közlekedés vonattal.

A MÁV-Start Európa egyik legjobb biciklis szolgáltatója

A MÁV-Start a 4. helyet szerezte meg, megelőzve például az ÖBB-t és a Deutsche Bahnt (előbbi osztrák, utóbbi német).

Ezzel kapcsolatban a MÁV-Start közölte: az európaiak körében egyre népszerűbb a vasúti és a kerékpáros közlekedési mód kombinációja; mindkettő népszerű az ingázók, a szabad­idős tevékenységet folytatók és a turisták, kirándulók körében, s a legfenntarthatóbb utazási formák közé tartoznak.

Bringások Keszthelyen. A statisztika szerint sokan vonattal jöttek a Balatonig
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az ECF vizsgálatában éppen ezért a szakemberek arra keresték a választ, mennyire egyszerűen vehető igénybe napjainkban Európában a vasúti és kerékpáros-közlekedés elegye.

A tanulmány 69 vállalat gyakorlatát vizsgálta hat szempont szerint, a MÁV-Start a lehetséges 50 pontból 34-et elérve lett a negyedik. A maximális pontszámot senki sem szerezte meg, ami az ECF szerint arra utal, hogy van még teendő e téren mindenhol, bár a tendencia biztató.

Egyre több vonaton tűnik fel a kerékpárosikon, folyamatosan bővül a szolgáltatás
Fotó: ZH

– A kerékpározás az egyik legjobb módja a kis káros­anyag-kibocsátású közlekedésnek, és a klímavédelmi törekvéseinknek megfelelően a MÁV-Start is elkötelezett a kerékpáros-infrastruktúra fejlesztésében, a vasút-kerékpár kombináció pedig az egyik legfenntarthatóbb közlekedési módok egyike az autó helyett – fogalmazott az európai vizsgálat kapcsán Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója. A hazai vasúttársaság folyamatosan javítja a kerékpárszállítás minőségét, és lehetőségek szerint bővíti a szükséges kapacitásokat.

A cég hosszú távú fejlesztési programjában például szerepel, hogy minden vonaton biztosítsák a kényelmes kerékpárszállítás lehetőségét.

A MÁV-Start bringás szolgáltatásait az utóbbi években több mint félmillióan vették igénybe, a vasúttársaság mintegy 700 kerékpárszállítási lehetőséggel is rendelkező járművét használva – közölte az állami cég, megemlítve, hogy idén eddig már 343 ezren szállítottak biciklit vonattal.

Kattints ide, és tudj meg mindent a balatoni vonatközlekedésről.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva