likeBalaton.hu | 2021.07.02. 08:00
Vonattal a Balatonra - de mivel közlekedjünk a tó körül?
Ha valaki vasúton érkezik a Balatonra, át kell gondolnia, hogyan jut el a szálláshelyére és mindarra a sok helyre, ahol lehetősége van enni, inni, kikapcsolódni, szórakozni. Leszünk mi az útikalauzod - mutatunk néhány települést és tippet.

Autóval vagy vonattal utazzunk a Balatonra?

Mindkettő mellett és ellen vannak érvek.

  1. Ha autóval indulunk, számolhatunk dugóval az autópályán, s azzal, hogy a strandok környékén szinte biztos, hogy mindig keresgélni kell a szabad parkolóhelyet. Ami ha fizetős, a pénztárcánk tartalmát is jócskán csökkenti. Viszont egyáltalán nem vagyunk időhöz kötve.
  2. Ha a vasúti közlekedést választjuk, akkor jó előre meg kell ismernünk a település térképét és megterveznünk, hova szeretnénk eljutni, s erre milyen lehetőségek vannak. Ámde előny, hogy akár aludhatunk vagy játszhatunk is mindannyian.

Ha jár helyijárat a településen, folyamatosan a busz menetrendjéhez, azaz időhöz vagyunk kötve nyaralás közben is. Taxit is hívhatunk, de a kisebb településeken nem járnak, ezért máshonnan kérve borsos ára lehet. Sok – és egyre több – helyen kölcsönözhetünk biciklit, e-robogót, rollert… és persze gyalogolhatunk is. Ám mindkét esetben jó előre fel kell mérni erőnket és kitartásunkat, hogy adott esetben mekkora távokat tudunk megtenni kerekezve vagy gyalog a nyári hőségben. Ez gyerekekkel együtt nyaralva még inkább megfontolandó.
De nézzünk néhány konkrét települést: feltérképeztük, hol hogyan lehet közlekedni, ha a vonatozást választottuk.

Ha az északi partra érkezünk…

Az északi parton Csopak, Paloznak, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonkenese és Balatonakarattya településeken találunk Lime rollereket, ami nagyban megkönnyíti a közlekedést, ha a városokon belül például bevásárlást intéznénk. Ezenkívül a legtöbb településen tudunk kerékpárt kölcsönözni, taxit hívni, és van ahol helyi buszközlekedést is igénybe vehetünk.

Balatonkenesén és Balatonakarattyán is a vasút mellett találhatók a strandok, ahová sétálva eljutunk. Mindkét településen tudunk kerékpárt kölcsönözni, illetve rollert is használni a rövidebb utakra.

Ha Alsóörsre vonatozunk, a vasútállomástól néhány lépésre van a strand és a kikötő, így ehhez nincs szükségünk külön közlekedési eszközre. A településen nincsenek nagy távolságok, gyalog is kényelmesen bebarangolhatjuk, de ha kerékpárra pattannánk, a vasúttól körülbelül 500 méterre találunk egy biciklikölcsönzőt, amivel bejárhatjuk a környéket.

Balatonalmádiban gyalog, taxival vagy biciklivel közlekedhetünk. A vasútállomás és a buszállomás is a Wesselényi strandtól pár méterre van, így ha csak strandolni jöttünk, csupán a lábunkra van szükség. Ha kerékpárt szeretnénk kölcsönözni, akkor viszont előre kell gondolkodni, ugyanis kölcsönzőt a Vörösberényi városrész határán találunk, ahová gyalog közel 2 km-et kell megtennünk. Almádiban van taxirendelésre is lehetőségünk.

Csopakon szintén nincsenek túl nagy távolságok, a strand a vasútállomástól 500 méterre van, itt rollert tudunk bérelni, de ha nem akarunk rollerezni, gyalog is eljutunk bárhová.

Balatonfüreden nem lesz gondunk, hiszen a városban számos helyijárat busz közlekedik, útvonalhálózata kiterjed mind az óvárosi részekre, mind az újabb városrészekbe. Ha vonattal érkezünk, a vasútállomást az összes buszjárat érinti, így könnyen kiválaszthatjuk melyik buszra üljünk fel úticélunk eléréséhez. Érdemes a menetrendeket tanulmányozni, mert némely vonalon az utolsó busz este 18-19 óra körül elmegy, és reggelig nem indul újabb. Sok vonalon azonban éjfélig közlekedhetünk, így biztosan eljutunk minden látnivalóhoz és programra. Van lehetőség napijegyet váltani, illetve félhavi bérletet is érdemes vásárolni, ha hosszabb időt töltünk a településen.

Kerékpár kölcsönzésére számos lehetőség áll rendelkezésre a településen. A vasútállomástól pár perc sétára az Ady Endre utca és a Nádor utca sarkán is van kölcsönző, vagy a part melletti sétányon is találunk, és olyan lehetőségünk is van, hogy a megadott címre hozzák nekünk a kikölcsönzéhez megrendelt biciklit.
Füreden taxit is hívhatunk, ami nem csak a városon belül, de a környékre is elfuvaroz minket.

A turisták körében igencsak közkedvelt Tihanyba nem tudunk eljutni vonattal, itt ugyanis nincsen vasútállomás. Ha mégis vonattal érkeznénk, azért nem megoldhatatlan a félszigetre jutás. Ha kerékpárszállításra alkalmas szerelvénnyel érkeztünk a
Balatonhoz, egyszerűen odakerekezhetünk tulajdonképpen bárhol leszállva: legközelebb Aszófőn vagy Balatonfüreden. Ha nem viszünk bringát a balatoni nyaraláshoz, mi a balatonfüredi leszállást javasoljuk. Közvetlenül a vasútállomás mellől napközben gyakran: nagyjából fél óránként vagy még hamarabb indulnak buszok a félszigeti településre, a menetidő 14-34 perc között változik az egyes járatokon.

De ha már a Balatonon vagyunk, ne feledkezzünk el a vízi közlekedésről sem: menetrendi hajók is járnak, így a hajózás nem csak a célba jutást segíti, hanem élményt adó program is lehet. Balatonfüredről is indul hajó Tihanyba, de akár azt is megfontolhatjuk, hogy a déli parton, Szántódon szállunk le a vonatról és átkompozunk. Ha hosszabb utat szeretnénk megtenni a vízen, a túlpart több településéről jár menetrendszerinti hajó a túlpartra, a félszigetre. Ha eljutottunk Tihanyba, Dottón is felfedezhetjük a települést.

Balatonedericsen a vasútállomás kissé messzebb van a településtől, néhány perces sétára készülj, ha itt van szállásod, a strand pedig legalább tíz perces gyalogtávolságra van.

A legtávolabbi vasúti megállója azonban Szigligetnek van, ne lepődj meg, ha itt leszállva Badacsonytördemicen találod magad. A két település megállója közös, Szigligetre szervezz magadnak fuvart vagy készülj fel egy legalább fél órás, ha nem hosszabb gyaloglásra. A távolsági buszok menetrendjét is érdemes megnézned, és akkor átszállással juthatsz a Balaton várához.

Fotó: Mihály Szilvia

Badacsonyban a strand a sínek és a főút túloldalán van, de ha a hegyre szeretnél feljutni, akkor egy hosszú és meredek séta vár rád. Érdemes inkább hegyi taxival vagy a városi elektromos kisbusszal felmenned a borászatokhoz vagy a túraútvonalak közelébe.

Fotó: Mihály Szilvia

 

A Nyugat-Balatonon sok a lehetőség

Keszthelyen a vasútállomás közvetlen szomszédságában van a buszállomás, ahonnét helyi járatokra és a közeli településekre, így Hévízre induló buszokra is felszállhatsz. A taxiállomáson nem mindig áll kocsi, de napközben, ha telefonálsz, pár perc alatt jönnek érted. A strand néhány perces sétával elérhető, és a strand felé indulva juthatsz el a városi kisvonat, a Dotto állomására is.

Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök állomásaitól a strand tényleg csak egy ugrásra van, ha messzebb mennél, akkor sincsenek nagy távolságok, akár gyalog is elindulhatsz a szállásodra. A térségben, több helyen, például a Tourinform-irodákban bicikliket is kölcsönözhetsz.

A balatongyöröki vasútállomás
Fotó: Keszey Ágnes

Ha a déli partra érkezünk

Siófok a Balaton egyik legjobb adottságú települése közlekedés szempontjából is. A város 5 vasútállomással rendelkezik, ezek: Szabadisóstó, Szabadifürdő, Siófok, Széplak-felső és Széplak-alsó. A vasúti pálya a Balatonnal párhuzamosan halad, közvetlenül a part közelében, így ha csak egynapos strandolásra ugranánk le, akkor gyalog nyugodtan lesétálhatunk a vízhez. (Érdemes nyáron egyébként a vasúti menetrendet is böngészni, a személyvonatokkal egésze jól lehet közlekedni vagy más balatoni települést megközelíteni, ráadásul az arra kijelölt vonatokon kerékpárt is vihetünk.)

Siófok, vasútállomás
Fotó: Krausz Andrea

A helyijáratos közlekedés is jól működik, a siófoki vasútállomás tőszomszédságában található a buszpályaudvar. A nyári főszezonban nagyjából óránként közlekednek a járatok. Itt lehet tájékozódni az aktuális menetrendről.

Autóbusz-állomás Siófok Fotó: Krausz Andrea

Siófokon több taxitársaság is működik, az autók ott várakoznak a vasútállomás előtt, de rendelhetők is. Sőt még autót is bérelhetünk a városban. Aki másfajta közlekedési élményre vágyik, az keresheti a Talizmán City siófoki kisvonatot. A menetrendről itt lehet tájékozódni.


Számos kerékpár és egyéb kétkerekű járgány bérlésére van lehetőség, így Siófok saját kiadvánnyal, kerékpáros ajánlóval és térképpel rendelkezik. Ezekért érdemes a Víztorony aljában működő Tourinform Irodát felkeresni. Hajóra is felülhetünk, Siófok az egyik legforgalmasabb kikötő, a Balatoni Hajózási Zrt., menetrendi hajói innen Balatonfüredre és Tihanyba járnak, de a kikötőben, főszezonban magán vízitaxi járat is elérhető.

Siófok hajóállomás – a nyári főszezonban hétköznap is indul járat az északi partra
Fotó: Krausz Andrea

Balatonföldváron a vasútállomásról megérkezve jó negyedórás sétát igényel akár a Keleti, akár a Nyugati strand elérése, bár a kikötő és a Kvassay sétány csak egy kődobásra van a perontól.

Balatonföldvári vasútállomás
Fotó: Krausz Andrea

A városban nincs helyi járatú buszközlekedés, csak távolsági járatokra lehet felszállni vagy leszállni. Épp a vasútállomás déli részén található az egyik buszmegálló.
Sokan kedvelik a nyáron közlekedő Liliputi kisvonatot. Június 25-én azt az információt kaptuk, hogy még várat magára a kisvonat idei elindítása.

A déli part egyik leghangulatosabb hajóállomásáról Tihanyba tudunk átkelni a nyári főszezonban. Hétköznap is is több járat közül választhatunk a Bahart menetrendjében.

Balatonföldvári hajóállomás
Fotó: Krausz Andrea

Balatonföldváron a Budapesti út 29. szám alatt működik az a kerékpárkölcsönző, ahol akár iskolai csoportok is bérelhetnek járgányt, mivel összesen 80 bicajjal állnak rendelkezésre, ráadásul gyerekszállításra alkalmas utánfutót is tudnak adni.

Balatonfenyves és Balatonfenyves-alsó vasúti megállókon érhető el a déli-parti település. Az állomásokról egy kis séta vezet a strandra. Három ponton is felvehetsz bringát, ha gyorsabban szeretnél közlekedni, mint gyalog (Mária utca 1., Kinizsi utca 1. és a Kölcsey úti üzletsoron is találsz bérlési lehetőséget).
A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület Irodájában pedig mindenféle információs anyagot, térképet is találsz a Kölcsey utca 14. szám alatt.
Imremajorba kisvasúttal juthatsz ki, a központi vasútállomástól 400 méterre találod a megállót! Jól jelzik a táblák, hogy merre menj.

Balatonfenyves – kisvasút

Balatonmáriafürdő három vasúti megállóhellyel rendelkezik (Balatonmáriafürdő, Máriaszőlőtelep és Máriahullámtelep). Az állomásokról mind a nyolc strand könnyedén elérhető, pár száz méter sétával már csobbanhatsz is a vízbe! Bringát a Vasút tér 1. szám alatt tudsz bérelni!
A kikötőben hajóra szállhatsz, kerékpáros barát hajójáratok indulnak Balatongyörök, Szigliget és Badacsony kikötői között.

Kikötő és hajóállomás Balatonmáriafürdőn

Balatonberény vasútállomása közvetlenül a központi strand mellett van, így szinte a peronról ugorhatsz is a vízbe! Nem csak kölcsönözni tudsz bicajt, hanem javíttatni is a Rózsa utca 1. szám alatt. Amíg várakozol frissítőt is be tudsz szerezni!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva