Mihály Szilvia | 2019.11.28. 07:00
Vörs lesz a betlehemek fővárosa
Az idei évtől nem csak a templomban levő csodaszép betlehemmel várnak bennünket Vörsön. A Kis-Balaton melletti település elkészítette kültéri betlehemét is, és adventi gasztrofalut is építettek az ideérkező turistáknak.

A kis településen található Európa legnagyobb épített beltéri betleheme, ami évtizedek óta kirándulók tízezreit vonzza az adventi időszakban a Balaton közeli falucskába.
Megmutatjuk nektek, hogyan készül a látványosság, és eláruljuk, mi minden vár még az idei adventi időszakban Vörsön!

A negyedik építő generáció dolgozik a vörsi Szent Márton Római Katolikus Templomban található betlehemen, hogy az december elsején teljes pompájában várja a településre érkezőket. 1948 óta minden évben megépítik a betlehemet a település lakói, ami az elmúlt 71 évben egyszer sem volt ugyanolyan. Mindig finomítanak, bővítenek rajta valamit az építők.
A részletgazdagon megépített bibliai táj utolsó simításait végezték a templomban, amikor ott jártunk.

Olvastad az előző évben készített vörsi cikkünket?

Tizenkét éve dolgozik a betlehem építésén Gere László, építésvezető.
– Az első évben, amikor elkezdtem a betlehemen dolgozni, csak egy fenyőfámat akartam felajánlani az építőknek, de ittragadtam – meséli nevetve. – Nagyon jó a közösség, és jó hangulatban dolgozunk.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mi az első lépés, hogy kezdik el összerakni a betlehemet?
– Először a hátteret és az állványzatot készítjük el. A tuja ágakat vadrácsokra illesztjük, a növény hosszától függően tesszük őket egymás alá. A tujákat minden évben felajánlásként kapjuk, idén 6 kisebb méretű bokor és egy hatalmas tuja biztosította a háttér dekorációt.
Az állványzat mögött van egy kis szervíz út, ha az ünnepek során a világítást javítani kellene, akkor be tudjunk menni.
A betlehem keretét fából készítjük el, a gerendák közé pallókat is teszünk, majd ezeket összekötjük lécekkel, deszkákkal, hogy tudjunk rajta mozogni. A gerendákra hosszú fenyőágakat szögelünk, ez nagy tartást ad, ezt borítjuk be végül mohával, majd erre kerülnek a figurák, bokrok, kavicsok. Idén nagyjából két és fél köbméter faanyagot építettünk be a betlehem szerkezetébe.

– Ha kész az alapváz, hogyan tovább?
– Ha ez elkészül, akkor fentről lefelé haladunk. Feltesszük a sziklákat, majd az apróbb díszeket. Mindent kézzel emelünk be, minimum 10-12 nap kell 15 embernek, hogy mindennel elkészüljünk.

Fotó: Mihály Szilvia

– Hogy kerül ide a sok apró növény, a mohák, ágak, bogyók?
– Ezt mindig mi, vörsiek gyűjtjük össze. Már nagyjából tudjuk, hogy az erdőben, mezőkön merre érdemes elindulni, hogy hol vannak a legjobb lelőhelyek. Összeszedjük a növényeket, utánfutóra rakjuk, majd itt kiválogatva a legszebbeket, feltesszük a betlehemre.
– Kik dolgoznak a betlehem építésén?
– Elsősorban az itt lakó nyugdíjasok, de szerencsére van még néhány fiatal, aki munkaidő után vagy hétvégén besegít. Nagyon aprólékos ez a munka, de szívesen csináljuk. Minden évben vannak új jelentkezők is, idén egy újonnan a faluba költöző asztalos is beállt a csapatba, nagyon sokat tudott segíteni.
Tényleg minden évben átalakítják a betlehemet?
– Igen, idén a bal oldala alakult át. Miközben építjük, megbeszéljük az ötleteket és úgy kerülnek fel a bábuk, díszek, alakulnak a buckák, lejtők. Van, hogy aki lent dolgozik, ad tanácsot annak, aki feljebb van, hogy mit hova helyezzen, hiszen fent térdelve csak kis területet látunk magunk előtt, míg lentről az egész betlehem átlátható.

– Mi a legkedvesebb része a betlehemben?
– A betlehem felső részét szinte egyedül építettem, nagyon szeretem. Persze többen segítettek, hiszen fel kellett adogatni a mohát, az ágakat, növényeket, birkákat, a bábukat.

– Amikor elkészülnek a művel, és szó szerint özönlenek a turisták, az milyen érzés?
– Nagyon jó látni, hogy tetszik nekik amit készítettünk. Volt olyan csoport, akik a templomajtón belépve és a betlehem előtt is karácsonyi dalokat énekeltek. Ezt nagyon jó látni, átélni. Vannak csoportok, akik hétköznap is kérnek szentmisét az atyától, ez még ünnepélyesebb. December elsejétől február egyig minden nap van itt valaki a betlehem mellett, hogy mesélni tudjunk a vendégeknek róla. Mindenkinek nagyon tetszik, fényképezik, filmezik, amit látnak, mi pedig mindent megteszünk ezért, az utolsó pillanatig szépítgetjük.

A 60 m2 es bibliai eseményeket megörökítő látványosság évente 30-40 ezer látogatót vonz a településre.

– Ha már ennyien itt járnak, mutatunk nekik még több látnivalót. Mi azt szeretnénk, hogy akik eljönnek hozzánk, ne csak egy félórát, hanem akár egy egész napot eltöltsenek itt – mondja Farkas Dezső alpolgármester.
– Idén a templommal szembeni téren felállítjuk az egyik legszebb hazai kültéri betlehemet is. A 17 m2-es Szent Márton betlehem jelképszerű elemekből áll, különleges megvilágításának köszönhetően szinte életre kel a jászol. A Magyar Turisztikai Ügynökség idén 3 pályaműnek ítélte a legszebb betlehem díjat, büszkék vagyunk, hogy mi lettünk az egyik. Ebben az építményben átélhetjük, milyen a misztériumba belehelyezkedni. A talpas ház mintájára a népi építészet is megjelenik a modern installációban, a hézagos oldalfal pedig egy pajtára emlékeztet.
A beltéri és kültéri betlehemünkkel Vörs nem csak a Kis-Balaton, hanem a betlehemek fővárosa is lesz, ezek együttesen még mélyebb élményt adnak az idelátogatóknak.

Fotó: Mihály Szilvia

A templom közelében lesz egy adventi gasztrofalu, ahol a környék termelői, vendéglátói készítik a finomságokat.
– A vásár célja, hogy meghitt hangulatot, étkezési és pihenési lehetőséget teremtsen a települést és a betlehemet megtekinteni vágyó utazóknak. Hagyományos falusi ételek fogadják majd őket, és kapható lesz többek között forralt vörös és fehér bor, meleg tea, pálinkák, minőségi borok. Lesz frissen sült lángos, házi nyújtott rétes (túrós, meggyes-túrós és káposztás) rozsos cipóban kínált levesek (babgulyás és fokhagymakrémleves) és várvölgyi hurka és kolbász is.
A Várvölgyi Húsüzem megalkotta nekünk a Vörsi adventi fehér grillkolbászt. Ez egy fehér színű, türingiai kolbászra emlékeztető grillkolbász lesz, de sül majd májas és véres hurka is.
Fontosnak tartom, hogy az ételek vörsi módra készüljenek, a kocsonyát ezért héjában sült krumplival kínáljuk. A forró italokat kérhetjük vörsi bögrében, amit akár meg is vásárolhatunk.

Kép: Vörsi betlehem FB

– Tudunk bankkártyával fizetni?
– A hagyományos ízek mellett a modern technika is megjelenik az adventi falunkban, lehetőség lesz bankkártyás fizetésre, a megrendelt ételt pedig egy személyhívó segítségével vehetjük át. Nyugodtan sétálgathatunk 500 méteres körzetben a vörsi ajándéktárgyak között, és a csipogást hallva kell majd visszamennünk az étkező részhez.
Az ünnepi fények mellett, ha az időjárás engedi és nem lesz nagy szél, szabadtéri tűzet is gyújtunk a vásár területén.

– Milyen kísérő programok lesznek Vörsön az adventi időszakban?
– Advent minden vasárnapján, szenteste az éjféli misén és karácsonykor a vörsiek bemutatják a híres vörsi bábtáncoltató betlehemi játékukat, melyet az 1870-es évek óta játszanak. Volt, hogy olyan sokan érkeztek az adventi szentmisére, hogy nem fértek be a templomba, ezért a bábtáncoltató játékot és a dalkör műsorát idén az adventi gasztrofaluban is bemutatják.
December elsején átadjuk a Tűzoltó Múzeum melletti Flórián parkban a kültéri fitneszparkunkat is. A Vörsi tájházat se hagyjuk ki, ha erre járunk. A kis tematikus múzeumok is sok értékes látnivalókat kínálnak az egész családnak.

Mutatjuk a készülő beltéri betlehem képeit:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva