Szaniszló Hajnalka | 2019.05.03. 06:00
Will Smith és Ryan Gosling is magyar food truck-ból eszik!
Food truck hullám a Balatonon 2019-ben: ma már nem hajhálós konyhásnénik állnak a büfékocsikban fűzős cipőben és fehér kötényben, hanem inkább vagány csajok és tetovált srácok szolgálják fel a finomságokat.

Idén lesz Food Truck Show állomás a B.My.Lake-en, a Paloznaki Jazzpikniken, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon és a Vespa World Days-en is. Utánajártunk, honnan indultak a food truckok – büfékocsi-történelem-órát tartott nekünk Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke.

Hamburger van?

Hamburger van? ?Naná, hogy lesz! Nem is egy. Ne hagyd ki a legfinomabb hazai burgereket a hazai food truck mestereitől május 4. és 6. között a Kincsem Parkban! Találkozunk a VII. Food Truck Show Budapesten! :)#foodtruckbudapest #kincsempark #gasztromajális #legjobbstreetfood #tavaszilóverseny #szabadég #koncertek #foodtruckfesztivál

Közzétette: Food Truck Show Hungary – 2018. április 19., csütörtök

 

– Nincs egyértelmű konszenzus arra vonatkozóan, hogy mit tekinthetünk a legősibb mozgó konyhának, de egy valami biztos: 2019-ben a fesztiválok az egyik legideálisabb helyszínt nyújtják a food truck-ok számára. Nálatok mi adta meg a kezdő löketet? Magyarországon hogyan kezdődött a büfékocsi-mozgalom?
Már a középkori háborúkban is etették a seregeket ezekről a szekerekről, s már ezeket is tekinthetjük büfékocsinak. A két világháború között és azt követően, főleg Amerikában az éttermek és a kantinok már nem tudták ellátni a nagyobb tömegeket. Akkor kezdtek nagyobb számban megjelenni a food truck-ok.

Mindent a Veszprémfestről ide kattintva!

Fotó: Food Truck Show Hungary hivatalos sajtófotó

– Mi a helyzet Magyarországon?
A fesztiválok országa vagyunk. Több, mint ezer bejelentett rendezvényünk van, amelyen meg kell etetni az embereket – a food truck épp ezekre a helyekre ideális találmány. Minden frissen készül és olyan bája van, mint semmi másnak. Az emberek szeretnek jókat és enni és egyre gyorsabban szeretnének hozzájutni. A food truck erre tökéletes megoldás, hiszen jó minőségű ételeket kínál, kedvező áron.

B.my.Lake program és részletek itt!

– Nálad hogyan kezdődött ez a szenvedély?
A berlini filmfesztiválon világosodtam meg, ahol szintén fel volt állítva egy food truck és a februári hidegben is kimentek az emberek a kocsihoz. Előszeretettel fogyasztották onnan az ételeket. Azt gondoltam, hogy ha ez ennyire szerethető műfaj, akkor itthon is érdemes foglalkozni vele. A magyar gasztronómia kivételesen jó, érdemes megmutatni és mobilizálni, elvinni az ország különböző pontjaira is.

Paloznaki Jazzpiknik 2019-ben is, részletekért kattints!

Fotó: Food Truck Show Hungary hivatalos sajtófotó

– Hány embert foglalkoztattok ezzel az országosan 200 kocsival évente?
200 vállalkozásról van szó, ami vállalkozásonként 4-6 embert igényel előkészületekkel, logisztikával és lebonyolítással együtt.

Itt írtunk a Vespa World Days programjáról.

– Vannak statisztikák, hogy mi a legnépszerűbb étel és ital?
Italok közül a limonádé, a nyári koktélok és a kézműves sörök mennek a legjobban. Alapvetően nyári műfajról van szó, így ebben semmi meglepő nincs. Ételek közül egyértelműen a hamburger a legnépszerűbb, de egyre jobban pörögnek a barbeque ételek, emiatt egyre többen kínálnak lassú készítésű húsokat is. Sokan szeretik a mexikói ételeket, malachúsokat is.

Fotó: Food Truck Show Hungary hivatalos sajtófotó

– Tudsz számokat, hogy például mennyi marhahúspogácsa vagy virsli, paradicsom fogy vagy épp mennyi espresso-t főztök le mondjuk egy balatoni szezon alatt?
Tavaly 1.800.000 ételt adtunk ki összesen, egymillió-nyolcszázezer ember evett csak a mi köreinkből, és ehhez nyilván italt is fogyasztanak (akár többet is…), szóval az is nagyjából ilyen szám és ez még nem fedi le a teljes piacot, csak a Food Truck Egyesület körébe tartozó kocsikat. Azok a rendezvények, amelyek nem Food Truck Show-k, hanem „csak” catering szolgáltatást nyújtunk nekik, még pluszban 200.000-300.000 ételt adnak hozzá ehhez a számhoz.

A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt! ?

A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt! ?De természetesen nem a VII. Food Truck Show Budapesten ?Találkozunk egy hét múlva a Kincsem Parkban! Gyertek, mert a legjobb hazai street food fogások mellett isteni fagyikkal is készülünk! #visszaszámlálás #tavaszilóverseny #foodtruckshowbudapest #kincsempark #streetfoodkonvoj #gasztróhétvége

Közzétette: Food Truck Show Hungary – 2018. április 25., szerda

– Idén négy helyszínen is lesztek a Balatonnál, mennyire tudtok alkalmazkodni a Balaton közelségéhez és a rendezvény jellegéhez?
A Paloznaki Jazzpiknik, amely egy, a borhoz kötött rendezvény, esetében figyelembe vesszük a helyi borokat és igyekszünk ahhoz illő ételeket főzni, hogy 100% Balaton legyen a kínálat: az adott balatoni nedűből készítjük a pácot vagy egyszerűen csak ajánljuk a helyi borokat az ételekhez.

Fotó: Food Truck Show Hungary hivatalos sajtófotó

– Milyen tervekkel néztek a jövőre?
Szeretnénk a food truck-okban előtérbe helyezni a hagyományos magyar ízvilágot és szervesen beépíteni azt a kínálatba. Mindenkit igyekszünk arra sarkallni, hogy hagyományos magyar ízeket csempésszen az ételekbe (például a mangalicát). Szeretnénk a klasszikusok felelevenítésével dolgozni. Ez a koncepció a nyáron már sok helyszínen jelen is lesz. Igyekszünk ilyen formában is erősíteni és öregbíteni a magyar gasztronómia jó hírét.

– Volt-e olyan, hogy hírességek álltak sorba a food truck-oknál egy-egy fesztiválon?
– Ha van street food a közelben, akkor a szervezők előszeretettel oldják meg a bekészítést (catering szolgáltatás a művészek öltözőjében – a szerk.) is ebben a formában, hiszen így a művész, aki például este tízkor szeretne vacsorázni, így friss ételt fogyaszthat, amelyet természetesen mi biztosítunk számára. Tavaly például a Jazzpiknik esetében is ez történt, de szívesen ki is jönnek a művészek a kocsikhoz.

Nagyon sok filmes stábot is étkeztetünk, s előfordul, hogy a színészek is kijönnek, s akár ők maguk vendégelik meg a stábot. Ryan Gosling, Will Smith, Harrison Ford – ilyen nevek vannak a rajongóink között.

Fotó: Food Truck Show Hungary hivatalos sajtófotó

– Készültök a rendezvényeken a gyerekeknek szóló speciális ajánlatokkal is?
A közönségünk kiscsaládos, sokkal több is a babakocsi, mint a büfékocsi! (nevet). Ebből kifolyólag egyre több a desszertes autónk. A hagyományostól (kürtőskalács) az óriáspalacsintásig, de sokféle gofrit kínálunk, illetve van stroopwafelünk is, ami egy holland édesség és természetesen kínálunk churros-t is, ami a kicsik nagy kedvence. Ami nagyon különleges, az a choco kebab, ami úgy néz ki, mint egy nagy hústorony, de csokiból van. Imádják a gyerekek, ahogy húzzák le a jéghideg toronyból késsel, nagyon látványos és finom is egyben!

– Te tudsz-e főzni, szeretsz-e és mit főztél utoljára?
– Sokkal kevesebb időm van rá, mint amennyit szeretnék. Legutóbb ázsiai sült rizst készítettem zöldségekkel és rákkal, egy különleges japán rizzsel. Nagyon csípős lett és a három éves gyermekem ennek ellenére imádta!

Fotó: Food Truck Show Hungary hivatalos sajtófotó

Készítette: Szaniszló Hajnalka

Kiemelt kép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva