Kovács Erika/veol.hu | 2023.02.19. 18:00
1200 fánk és 200 liter forralt bor várta az érkezőket
Egy jó program kimozdítja otthonról az embereket, és lehet látni, mennyi szépséget kínál a téli Balaton is – mondta Tóth Dávid tulajdonos, a tradicionális, fánkos farsangi mulatság fő szervezője. A programot 18. alkalommal rendezték meg Balatonakaliban, a Fék étteremnél az elmúlt hétvégén. A nyertesek koronát, serleget, ajándékot kaptak.

Megtelt az étterem udvara és környéke érdeklődőkkel a farsangi rendezvényen, amelyen egymás után vitték a finom fánkokat, a borkorcsolyákat, illetve főzték a forralt borokat a résztvevők. Elfogyott 1200 fánk és 200 liter forralt bor.

Fotó: Kovács Erika

 

Huszonegy édes-sós sütemény érkezett a borkorcsolyaversenyre, amelyet a balatonfüredi városi bölcsőde nevelőiből álló Panda-Banda nyert meg: Bölcs Rebeka, Szommerné Szécsi Anett, Horváth Nóra, Szécsényi Renáta, Csontos Boglárka és Békefi Anett. Ők pandajelmezt viseltek, és nyertek a forralt borral is. Azt mondták, nagyon régi recept szerint készült a nyertes nedű, és a titokról annyit árultak el, hogy alapvető a jó minőség, a hagyományos fűszerek, a sok szeretet. Utóbbival, illetve kitűnő hangulatban, a nagymama receptje szerint készítették el a szintén nyertes házi fánkot, pogácsát, sajtos rudat is.

Fotó: Kovács Erika

 

A fánkversenyen 11 fánkkal rukkoltak ki Akaliban, a legfinomabb édességet a zánkai Boros-Szuper Szilvia és gyermekei, Bonifác és Levente, illetve férje, István sütötte meg. A borfőző versenyre tízen neveztek, a legfinomabb italt a dörgicsei Giba Krisztián állította össze. Ezen a versenyen közönségdíjat is átadtak, amelyet a helyi Három grácia nevű csapat nyert el: Barabás Borbála, Pordán Lilla és Barabás Kinga. Ők merlot-ból főztek, szegfűszeg, fahéj, kevés cukor, citromlé és házi meggybefőtt is került bele. Az italt, amelyből 33 litert készítettek, óvatosan főzték, nem forralták.

Fotó: Kovács Erika

 

Az ételeket és italokat szakértő zsűri bírálta el: Bene Sándor Venesz-díjas mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend gasztronómiai főkancellárja, Punk Ferenc gyémántdiplomás gasztronómus, pincetulajdonos, a tihanyi borlovagrend kancellárja, Gyukli Gyula borász, a Balatonfüredi Borút Egyesület és a Balatonvin Borlovagrend tagja és Nardai Anita, a magyarpolányi Falatnyi pékség tulajdonosa, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja. A mulatságot kézműves vásár színesítette, a hangulatról Kovács Krisztián Kiki is gondoskodott, a napot fánkbállal zárták.

Fotó: Kovács Erika

 

Az érdeklődők közül Baloghné Király Mónika, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke, aki családjával érkezett, azt mondta, nagyon élvezik a programot, a kitűnő időt, megkóstolják a finomságokat. Koncz Árpád Balatonfüredről két amerikai akita kutyájával, Babával és Jackkel jött el a fánkok miatt, mert ez az édesség Árpád kedvence.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menterendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva