Kovács Erika/Veol.hu | 2022.02.01. 12:00
Balatonakali lányok érdemelték ki a fánkkirálynői címet
Fánkkirálynőket és forraltbor-főző királyt választottak Balatonakaliban. Mutatjuk a legjobb fánk receptjét.

A híres balatonakali közösségi gasztronómiai eseményt legkevesebb félezer ember kereste fel, ahol

elfogyott 900 darab fánk, és megfőztek 400 liter bort.

Tóth Dávid, a Fék kávéház és étterem tulajdonosa, az esemény főszervező azt mondta, a kitűnő hangulatú eseményt és fánkbált az egész éves helyi, illetve balatoni idegenforgalom érdekében, 17. alkalommal rendezték meg.

Munkában a zsűri
Fotó: Veol.hu/Penovac Károly

Finomabbnál finomabb farsangi fánkokat, borkorcsolyákat és forralt borokat készítettek a résztvevők, és közülük a legkiválóbbakat díjazta is a neves személyiségekből álló zsűri. Így Bene Sándor Venesz-díjas mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend gasztronómiai főkancellárja, Mayer Gyula, a Séf Szakképző iskola alapítója, hoteltulajdonos, Salánki Sándor borász, a tihanyi borrend alapító tagja, Punk Ferenc gyémántdiplomás gasztronómus, pincetulajdonos, és Végh Endre, a balatonfüredi borrend tagja, pincetulajdonos.

A forraltbor-főző versenyre 13 csapat nevezett, közülük öt arany-, öt ezüst-, kettő pedig bronzérmet kapott,

a borfőző király címet a Tihanyi Levendula Klub nyerte el, a közönség díját a Czaun Pincészet vehette át.

A farsangi fánksütésre nyolcféle édesség érkezett, a fánkkirálynőnek járó elismerést, illetve koronát

Dinamit Trió néven három balatonakali lány nyerte el: Tóth Beáta, Mersics Barbara és Varga Franciska.

A győztesek hat-nyolc centi átmérőjű, öt centiméter magas, aranybarna, könnyű és lágy fánkot sütöttek, egycentis szalaggal.

A győztes hölgyek
Fotó: veol.hu/Penovac Károly

A legfinomabb borkorcsolyát a 11-féle, édes és sós ízű sütemény közül Galgóczi Erika készítette el, aki apró sajtos stanglival nyert.

Íme a recept!

A helybeli lányok a farsangi fánk fortélyairól lapunknak elmondták, a langyos búzalisztet átszitálták, illetve átszellőztették, majd langyos tejben felfuttattak egy kocka élesztőt. A tésztához tettek tojást, cukrot, pici sót, kevés rumot, és mindezt dagasztották. Fél óra múlva, amikor a tészta teteje szépen feljött, kifordították az edényből, és lisztezett deszkán kézzel még egyszer átgyúrták. Sodrófával körülbelül centis tésztaréteget nyújtottak, melyből korongokat szaggattak, amiket fél órán át pihentettek, majd a közepükbe ujjbeggyel kis mélyedést formáztak. A nem túl forró olajba a tésztapróba után kerültek a sütemények, amiket egy percig lefedtek, majd fedő nélkül gyorsan átfordítva aranybarnára sütötték a fánkokat.

Forrás: Veol.hu

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva