Krausz Andrea | 2022.01.17. 10:00
Négy évszakos Balaton – Tóth Balázs: karácsonykor is sorjáztak a foglalások
A Balaton télen-nyáron menő. Tóth Balázs szlogenjét ma már mindenki használja, de ez nem zavarja őt. Örül, hogy az általa kitalált négy évszakos balatoni koncepció egyre több embernek tetszik. Bár – mint mondja –, a téli Balatonból nem lehet megélni.

A balatonlellei BL YachtClub vezetőjének nem hitték el, hogy rövid időn belül bebizonyítja a téli turizmus és a téli vitorlázás létjogosultságát. Ma azonban már egyre több teltházat produkálnak a leghidegebb évszakban is, amihez persze profi személyzet és jó ötletek kellenek. Erről kérdeztük Tóth Balázst.

„A Balaton télen-nyáron menő” – Tóth Balázs a BL YachtClub téliesített kikötőjében
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Hogy nézett ki 10 éve a téli balatoni idegenforgalom a mostanihoz képest?
– Most volt a 9. Szilveszteri Regatta, ami azt jelenti, hogy 10 évvel ezelőtt vitorláztunk először az év utolsó napján a Balatonon. Akkor még nem lehetett beszélni téli idegenforgalomról. Nem is voltunk nyitva, de rendeztünk a hajósainknak egy bulit, és poénból vízre raktunk egy vitorlást. Óriási híre volt. Tetszett mindenkinek, hogy milyen őrültek vagyunk. A következő évben pedig már versenyt szerveztünk. Aztán vitorlásverseny-sorozatot. Hatodik éve van műjégpályánk. Az elején azt kérdezték, hogy megőrültem? Műjégpályát télen a Balaton-partra? Most meg szinte mindenhol van. Tehát egy kicsit föleszméltek az emberek.

Bár volt olyan is, hogy Balatonnal foglalkozó weboldal szerkesztője közölte, hogy őket a téli Balaton egyáltalán nem érdekli, csak a nyárral foglalkoznak. De a következő évben már ők is elkezdtek a téli Balatonról írni. Ez olyan dolog, ami minden szereplőt behúz. Ma már tömegek jönnek a téli rendezvényeinkre. Nekem az is nagyon tetszik, hogy már nem minden téli program az én nevemhez fűződik Balatonlellén.

– Ennek örül?
– Igen. Régen elég sokat kardoskodtunk, hangoskodtunk, de nem mindig találtunk partnereket az ötleteink megvalósításához a városban. Most viszont olyan szuper kezdeményezések születnek, mint a fénytraktoros felvonulás, ami a két ünnep között is elképesztő mennyiségű érdeklődőt vonzott. De említhetném a Kishegyi Kortyok és Falatok, vagy a Murcifesztivál elnevezésű szezonon kívüli rendezvényeket, melyeknek ötlete a helyi Hegyszépítő Társaságtól ered. Szép lassan elindult valami, egyre több vállalkozó tart nyitva. Nagyon sok apartmanos hirdeti magát egész éves nyitvatartással. Sokan fejlesztenek is, például szaunát építenek, hogy legyen miért idejönni.

Amikor 2017-ben, közvetlenül utánunk Szigligeten megnyitották a jégpályát mindenki azt kérdezte, hogy most mi lesz? Ellopták az ötletedet? De én ezt nem így látom. Örülök annak, hogy amit kitaláltam, az jó, és van létjogosultsága. Most már Balatonbogláron, Balatonfüreden, Keszthelyen, Siófokon, Szigligeten és Balatonalmádiban is működik műjégpálya. Volt olyan vendégünk, aki közölte, hogy látta a pályákat összesítő térképünket, és eldöntötte, hogy minden balatoni koripályát sorra kipróbál. És ez szédületesen jó dolog.

„Már nem minden program az én nevemhez fűződik Balatonlellén”
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Én arra a pillanatra lennék kíváncsi, amikor először gondolkodott téli rendezvényben. Akkor teljesen halott volt még a téli Balaton. Milyen sugallatra jött az ötlet?
– A feleségemmel sokat utazunk Európában a téli időszakban. Az a szokásunk, hogy sorra látogatjuk a karácsonyi vásárokat. Láttuk, hogy a Balatonnál sokkal rosszabb adottságú tavaknál télen is van élet. A Boden-tónál vagy Garda-tónál nem tudtunk beülni vacsorázni egy étterembe se, mert nem volt hely. Akkor kezdtünk el gondolkodni: a Balatonon miért van az, hogy augusztus 20-án jóformán kihúzzák a dugót a tóból, és leeresztik a vizet?

Ezzel egy időben a marketing-kommunikációs munkámat feladva véletlenül belecsöppentem a balatoni turizmusba. Elhatároztam, hogy én nem a szokványos módon fogom csinálni, hanem ahogy a kedvem hozza. Már az elejétől feszegettük a határainkat, toltuk a szezont minél jobban. Volt, hogy októberben nyitva volt a kikötő, és nem adtunk el még egy kapucsínót sem. De kitartottunk.

Most már eljutottunk arra a szintre, hogy ha hétvégén semmilyen programot sem szervezünk, akkor is teltházzal működünk. Az emberek tudják, hogy itt élet van. A hajósokat nehezen lehetett a téli létformára rávenni. Amikor bejelentettük, hogy a vitorlásokat csak a vízen lehet tárolni, akkor én minden voltam, csak tisztességes ember nem. Most ugyanazok, akik fújtak rám, élvezik a lehetőséget. Szilveszterkor például 4-5 hajón is laktak. Úgy jöttek bulizni, hogy nem foglaltak szállást, hanem felfűtötték a hajójukat.

Nem szokványos módon vágott bele a balatoni turizmusba
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Ha egy vállalkozó, vagy egy önkormányzat kedvet kapna a téli balatoni turizmus fejlesztéséhez, milyen tanácsokat adna? Hogyan induljanak el?
– Nem értem az önkormányzatokat. Itt ülünk egy csodán, amit Balatonnak hívnak, de nem nagyon használják ki. Két éves korom óta járok a tóra, 11 éves korom óta vitorlázom, de nekem még most is tud újat mutatni ez a hely. Ha a balatonlellei önkormányzat a saját referensének ötlete alapján előbb nyit műjégpályát, akkor nekem most nincs pályám. Mert ez nem egy profitorientált szolgáltatás. Bár jó marketingeszköz, és jobban tudunk szobát értékesíteni a segítségével, de pénzt keresni közvetlenül nem lehet vele. Áramdíj, személyzet, felépítés, bontás, korcsolyák vásárlása. Mindezt támogatás nélkül nagyon nehéz pozitívra kihozni.

Mi pedig támogatásra sajnos nem számíthatunk. De a vendég csupán azért nem fog idejönni, mert szépek a szobák. Azért utazik ide, mert van wellness, vízre épített élményszauna, lehet hajózni és korcsolyázni. Adott esetben úgy megy haza, hogy vissza kell térnie, mert nem tudott mindent kipróbálni. Ha egy vállalkozó azt mondja, hogy az első veszteséges napon bezár, akkor nem lehet négy évszakos Balatonról beszélni.
Közgazdasági oldalról jobban járnék, ha szeptemberben bezárnék és májusban kinyitnék. De szakképzett, profi személyzetet úgy tudok alkalmazni, ha számukra kiszámítható, éves állást kínálok. Így nem érintenek a munkaerőpiaci problémák sem. A csapatommal akár a Badacsonyt is képesek lennénk áthordani a déli partra. Csupán a téli Balatonból pénzt keresni nem lehet. Csak olyan vállalkozó vágjon bele, aki hosszú távon gondolkodik, vagy munkaerőpiaci problémákra szeretne megoldást találni.

Az őszi időszak is érdekes volt. Októberben és novemberben 90 százalékos kihasználtsággal pörögtünk. Nemcsak a hétvégéken jöttek, hanem az egész hónapban. Októberben 1300, novemberben 1100 vendégéjszakát produkáltunk. Persze egy csomó beragadt foglalást toltunk magunk előtt, és a kuponokat fel kellett használni az év vége előtt, de még december 24-én is záporoztak e-mailben a megrendelések. A legnagyobb meglepetésemre karácsonykor is folyamatosan jöttek a foglalások. Most már télen is gondolnak ránk a vendégek. Mindezt úgy, hogy nincs befagyva a Balaton. Mert akkor szerintem lerombolnának bennünket, annyian jönnének.

Rengeteg embert vonzott idén is adventi program
Fotó: Krausz Andrea

 

– Így viszont az időjárás kedvez a hajósoknak
– Igen. A Mikulás Regattán 31 hajó indult, ez volt az eddigi rekord. Őszintén szólva, ezt soha nem képzeltem volna, hogy így lesz. Hogy decemberben akad 31 versenyző, akinek vízen van a hajója, összeszedi a csapatát, és eljön Balatonlellére. Nem csak hobbisták, hanem nagy nevű vitorlázók is részt vesznek a futamokon. Most már a Magyar Vitorlás Szövetség is támogat bennünket, és büszkék arra, hogy itt télen is van verseny.

– Hogyan lehet továbbfejleszteni a téli Balatont, mik a tervei?
– Soha nem készülök előre a tervekkel. Ha jön egy ötlet, akkor azt megvalósítjuk. Két órával ezelőtt találtam ki (a kollégáim már fogják a fejüket), hogy a Jégpályák Éjszakáján felállítunk egy óriási mozivásznat. Jégmozi lesz korcsolyázás közben.

Ez volt az első Balaton-parti műjégpálya
Fotó: Krausz Andrea

 

– Vannak, akik tanácsokat kérnek öntől balatoni ötleteikkel, befektetéseikkel kapcsolatban?
– Igen. Túl sokan is. Idegenek keresnek meg, hogy üljünk le beszélgetni, hogy lehet például egy jégpályát, vagy egy hotelt működtetni. Ha minden ilyen felkérésnek eleget tennék, rámenne az időm. Nem vagyok az a szakember, aki egy analitikát képes asztalra tenni. Mert én ilyent soha nem számoltam. Ösztönösen csinálom azt, amit szeretek. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ez másoknak is tetszik. Most már a környékbeli vállalkozások is abban gondolkodnak, hogy milyen programokkal lehetne az embereket télen a Balatonra vonzani.

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva