Mihály Szilvia | 2021.03.21. 12:00
A Balatonon rajtol az országos SUP teljesítménytúra sorozat
Gőzerővel készülnek a Balatoni szezonnyitó SUP teljesítménytúra szervezői, reményeik szerint az áprilisra meghirdetett eseményen végre újra deszkára állhatnak a sport szerelmesei.

Kiéhezve várja a SUP társadalom a közös balatoni túrákat és versenyeket, ha valaki egyszer belekóstolt, és megkedvelte a SUP életérzést, az első tavaszi napsugarakkal a vízre szállna.

A kellemes, romantikus naplemente túrák mellett egyre többen tekintenek komoly sporttevékenységként is az állva evezésre, idén a SUP világbajnokságot Balatonfüreden rendezik.

Még egy dinófiú is kipróbálta a SUP-ot a Balatonon
Fotó: SupPort, Fonyód

Több távon és az ország több helyszínén szervezi meg Jártó Bernadett Sup the Lifestlye és Nagy Szabolcs, Sup Race Hungary SE azt a teljesítménytúra sorozatot, mely áprilisban a Balatonnál startol.

– Az első Duna SUP Ultramaraton teljesítménytúra Neszmélytől Budapestig tartott. Én 2019 augusztusában húztam le ezt a távot először, és akkor arra gondoltam, ezt másnak is át kell élnie. Szavakkal megfogalmazhatatlan az élmény, a teljesítmény és a környezet – eleveníti fel Berni az ő első teljesítménytúráját.

Posted by SUP the Lifestyle on Saturday, March 20, 2021

– Száz kilométert megtenni SUP-on nem egy átlagos naplemente evezés.
–Nem az – nevet – ez már egy komoly sportteljesítmény. Nagy Szabolccsal 2020-ban már szervezett verseny keretében, frissítőpontokkal ellátott útvonalon evezték le a távot a résztvevők, én a szárazföldön, a frissítőpontoknál és a célban segédkeztem. Egy ilyen távon fejben dől el minden, mint egy maratoni futásnál. Kell hozzá állóképesség, energia, tudni kell beosztani az erőt és a frissítőpontokon megfelelően kell frissíteni. Ismerni kell magadat, a testedet, és le kell győzni a korlátaidat. Ha teljesíted, hatalmas büszkeség tölt el.

Egy ilyen versenyre az még ne jelentkezzen, aki nem tud evezni, vagy csak egyszer-kétszer állt deszkán. Azt mondom, legyen bennünk legalább két- három hosszabb túra, biztosan érezzük a deszkánkat, a vizet.

Tavaly a Ráckevei-Duna-ágon is eveztem, ez 54, 5 km-es táv volt, egy teljesen más vízfelületen, ott majdnem álló víz van, minimális sodrással, szemben a Dunakanyar 4-5 km-es sodrásával, ami segít a haladásban. Másképp evezünk, haladunk egy folyón, mint a tavakon.

Egyre népszerűbb az állva evezés
Fotó: Mihály Szilvia

–Erre az évre kisebb távokat is beterveztetek a túrasorozatba.
– Idén több távon és több helyszínen indul ez a teljesítménytúra sorozat, melynek az első állomása Balatonakarattyán lesz, ezzel a 10 km-rel indítjuk az idei SUP szezont. A második helyszín a Tisza-tó 20 km-es távval, a harmadik a Ráckevei-Duna-ág közel 55 km-rel, és a záró túra a 100 km-es Duna táv. A tíz km-es távon az is elindulhat, aki a 100-at még nem merné bevállalni, de az egyre növekvő távokkal arra ösztönözzük a SUP-osokat, hogy minél hosszabb evezéseken is részt vegyenek. A sportélmények mellett ezeken a túrákon megismerjük hazánk legszebb vizeit is.

Kattints ide, és olvasd el, milyen a Hévíz-patakon evezni!

– Az akarattyai tíz km könnyű terepnek számít?
– A balatoni 10 km az időjárás miatt nehezebb pálya. Nagyobb a szélbefújás esélye, az időjárás nagyon komolyan befolyásolja az ember teljesítményét. Ez a táv gyakorlott SUP-osnak könnyen teljesíthető, aki részt vett a Balaton-átevezésen, az tudja már, mire számíthat ekkora távolságon.

Olvastad már, milyen átevezni a Balatont?

Olvasói fotó: Széplaki Vanda

Nagyon komoly sportösszefogás segíti a versenyzők díjazását, szponzor cégek, egyesületek és a helyszínek is azon vannak, hogy a SUP sportértékét megmutassuk az embereknek, a balatoni verseny jó felkészülési állomás a füredi SUP világbajnokságra is.

Kattints ide, és tudd meg, milyen programok várnak rád az akarattyai evezésen!

A teljesítménytúra a járványügyi szabályoknak megfelelően lesz megtartva, az épp aktuális rendelkezések figyelembevételével.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva