Krausz Andrea | 2020.10.26. 18:48
Csak semmi tészta! Édesanyja főztje várja itthon Valter Attilát, a Giro d'Italia hősét
A 22 éves kerékpárversenyzőnek köszönhetően magyar indulója is volt a Giro d’Italia országúti körversenynek. Nem is akármilyen! A pokolian nehéz háromhetes viadalon Valter Attila a CCC Team tagjaként az összetett verseny 27. helyén ért célba, a fehér trikóért folytatott küzdelemben pedig a 11. helyen végzett. A 20. szakaszon valami egészen káprázatos teljesítményt nyújtva kilencedikként zárt, megelőzve jó pár nemzetközi favoritot és ámulatba ejtve jó pár szakembert.

A Tour de Hongrie idei összetett győzteseként már megismert Valter Attiláról ki mást kérdezhettünk volna, mint édesapját, a 27 magyar bajnoki címmel rendelkező, ma edzőként dolgozó Valter Tibort. Csúcsformáról, átigazolásról és balatoni élményekről is szót ejtett a boldog családfő, aki a versenyek közti időszakban segíti fia edzésmunkáját.

Mit érzett, amikor Attila Sestriere-ben óriásit tekerve, többek között például Vincenzo Nibali és Jakob Fuglsang előtt a 9. helyen ért be a célba szombaton?
– Örömet éreztem, hiszen láttam, hogy végre be tudta bizonyítani, hogy mire képes. Attila ezen a napon úgy döntött, hogy megpróbál a legjobbakkal maradni, és lehet, hogy ez volt a nyerő taktika. A tehetsége abban rejlik, hogy sok energiát spórolva kitart a végéig. Olyan versenyzőket tudott maga mögé utasítani, mint Nibali (Tour de France- és Giro d’Italia-győztes). Ki gondolta volna még egy-két éve, hogy Nibalit megveri? Ez nagyon nagy szó!

Attila édesapja egyben edzője is
Fotó: facebook/Tour de Hongrie, Vanik Zoltán

 

Mivel várják haza? Tortával vagy rántott hússal?
– Hal és hús is lesz, és valami finom köret. Láttam, hogy a feleségem otthon már ténykedik. Attilának egyetlen kérése volt, hogy tészta már ne legyen, mert már unja. Amúgy nagyon szereti, de három héten keresztül tésztázni, nem egyszerű! Persze, az szívódik fel a leggyorsabban, a versenyeken hasznos táplálék, hiszen kell is az energia, de még a legnagyobb tésztafalóknak is egy idő után kicsit már unalmas.

Attila mostani csapatától, a lengyel CCC Team-től a francia Groupama-FDJ -hez igazolt. Gondolom, ez előrelépést jelent számára.
– A CCC és a FDJ közötti színvonalbeli különbség miatt minőségi ugrás várható, de a CCC-ben is lehetett volna bármilyen jó eredményt elérni, mert minden feltételt biztosítottak hozzá. Az év végéig szerződésük van, hordani kell a ruhát, azzal a biciklivel kell menni, de 2021 január 1-től elindul egy új időszámítás.
Az átmeneti időszak is érdekesnek bizonyul, mert a november közepétől Besançon-ban indul az első összetartás, ott mutatja be a Groupama-FDJ a 2021-es csapatot. Ezzel az eseménnyel veszi kezdetét a kétéves munka. Meglátjuk, hogy mennyit tudunk előrelépni. Külföldi szakemberek is azt mondják, hogy nagyon sok van még Attilában. Ez még nem a csúcs.

2021-től a francia FDJ csapatát erősíti Attila
Fotó MTI – Komka Péter

 

Addig is most szünet vár Attilára?
– Nagy szünettel nem számolunk, mert nem túl egészséges teljesen leállni és semmit sem csinálni. Könnyed biciklizések lesznek, az 5-6 órás napi versenyek után az egy-két órás tekerés is majdnem pihenőnapnak számít. Vannak, akik nem is állnak le ilyenkor. Nyilván egy fiatal test gyorsabban regenerálódik, viszont nehezebben is edzi föl magát, tehát nem feltétlenül kell leengedni ezt a jó formát. Október végét írunk, és majdnem csúcsformában van Attila. Én úgy látom szakmailag, hogy egy elég jó év elé nézünk.

– Bizonyára vannak a Balatonhoz kötődő élményeik. Mesélne erről?
Balatonakarattyán nyaraltunk párszor, mivel keresztanyámnak ott van nyaralója. Attila nagyon kicsi kora óta versenyez, ha lementünk is 4-5 napra, akkor a kerékpárt is vinnünk kellett és minimum egy-két órát tekertünk. Egész jókat lehet arrafelé biciklizni. Gyerekkorában az én kezem alatt edzett, de amúgy, ha tehetem most is sokszor csatlakozom hozzá, ha mással nem, akkor autóval kísérem. Jó pár nyarat el tudtunk tölteni a Balatonnál, de az igazság az, hogy ősszel adódik egy-két hét pihenő. Ilyenkor viszont már nem lehet strandolni.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva