likeBalaton.hu | 2023.11.21. 14:00
A garda is versenyben van az Év hala szavazáson
Bárki szavazhat, hogy a három jelölt közül melyik legyen az Év hala. A réticsík és a laposkeszeg mellett a garda is versenyben van.

Idén immár 15. alkalommal kerül sor az „Év hala” választásra, melynek célja őshonos halaink ismertebbé tétele, népszerűsítése.

A szavazatokat 2023. december 31-én déli 12 óráig kell leadni a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Réticsík

A réticsík a hajdani mocsárvilág tömeghala volt, nevét még egy foglalkozás, a csíkászat is viselte. A réticsík napjainkban is többfelé megtalálható, de az állomány nagysága rendkívüli mértékben visszaszorult. Ma már Magyarország féltett és védett hala, természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint.

Garda

A másik választható faj a garda, a Balaton híres hala, amelynek hajdani halászata Herman Ottó írása nyomán vált ismertté, a gardahalászat múltjára pedig a novemberi tihanyi Garda Fesztiválon hívják fel a figyelmet.

A garda álló és lassú folyású vizek lakója, szívesen tanyázik brakkvízben is. Közép-Európától a Kaszpi-tengerig megtalálható.

Magyarországon a nagyobb folyókban és a Balatonban él, ahol régebben akár 50-300 tonnát is fogtak évente.

Balatoni halászatának a múltban komoly rituáléja alakult ki, a rajban járó halakat a halászok Tihany magaslatain figyelő őrszemek útmutatásai alapján igyekeztek bekeríteni és kifogni, ezért nevezték ott látott halnak.

Laposkeszeg

A harmadik jelölt a laposkeszeg, amely elsősorban a közepes és nagyobb folyóvizekben van jelen – közölte a Magyar Haltani Társaság. A hal jellegzetessége a kissé nyújtottabb, oldalról nézve erősen lapított testforma, a felfelé nyíló száj és a hosszú farokalatti úszó.

A haltani szervezet felhívta a figyelmet, hogy bárki leadhatja a szavazatát, de a rendszer egy helyről csak egy jelölést fogad el.

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva