Krausz Andrea | 2023.11.10. 08:00
Szabadon engedték a Balaton közelében megtalált bénult rétisast
A Hortobágyon engedték szabadon azt a mentett rétisast, melyre 8 hónappal ezelőtt bénult állapotban talált rá a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőre. A fokozottan védett ragadozó madár ólommérgezést kapott. Mutatjuk a részleteket.

Mint arról a likeBalaton.hu elsőként beszámolt, 2023 februárjában Balatonfenyves közelében, Somogyszentpál határában fedezett fel egy röpképtelen rétisast Bohn Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőre, aki – miközben befogta a ragadozót, hogy eljuttassa a madármentőkhöz – megsebesült.

A madár a karmaival mély sebeket ejtett rajta.

De mindez nem tántorította vissza Bohn Gábort, hogy megmentse a védett állatot. Átadta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őreinek, akik alapos kivizsgálásra vitték Székesfehérvárra, a Sóstói Vadvédelmi Központba.

A rétisas lábra se tudott állni, nemhogy repülni

Dr. Flesch Márton vezető állatorvos beszámolója szerint a rétisas igen rossz állapotban volt, gyakorlatilag a földön feküdt félig széttárt szárnyakkal. Lábra se tudott állni. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Facebook oldalán megjelent beszámoló szerint

a röntgenvizsgálat kimutatott, hogy a bénulást ólommérgezés okozhatta.

A sas megkapta az ellenszert, és sikerült az emésztőrendszeréből eltávolítani az ólomdarabokat. (Vélhetően olyan prédát fogyasztott, melyben lövedékek voltak. Azok pedig elkezdtek kioldódni a szervezetében.)

A Balaton déli partjához közel megtalált rétisas rögtön a fészekből való kirepülése után szenvedett balesetet. Így nem volt lehetősége arra, hogy a szüleitől elsajátítsa a vadászatot. Ezért a szakemberek különös figyelmet fordítottak a rehabilitációjára, majd a repatriációjára. (Repatriációról akkor beszélünk, amikor a mesterséges körülmények között tartott madarat fokozatosan szoktatják a szabad élethez.)

Saját fajtársai megtanítják vadászni

A sast a Hortobágyi Nemzeti Park madármentő állomására, a Tiszafüred közelében fekvő Górés-tanyára szállították, ahol kifejezetten ragadozómadár-mentéssel foglalkoznak.

Kiss Róbert, a Górés-tanya Mentőközpont vezetője elmondta: hihetetlen, de a ragadozó madaraknál az utógondozás olyan erős, hogy ezt a fiatalt segíteni fogják az idősebb párok.

És elvezetik arra a táplálkozóhelyre, ahol megtalálja életfeltételeit.

Végül egy másik mentett rétisassal együtt a Hortobágyon engedték szabadon őket.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vezetője szerint a Hortobágy sokszínű, mocsarakkal, szikes pusztákkal tarkított vidék, ahol minden elengedett madár megtalálja táplálkozóhelyét, és erőre kap.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Zoosnow

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva