Krausz Andrea | 2023.09.29. 10:00
Balatonalmádi színes lépcsőit is bejártuk, melyeket kortárs művészek alkottak
Veszélyeztetett futrinkák és cincérek, óriás zongorabillentyűk, zászlókódokban megfestett idézet, vagy aranyhídban tündöklő történelem. Gyere velünk felfedező útra Balatonalmádiba, a színes lépcsők városába, ahol a kortárs alkotások valódi közösségi tereket hoztak létre.

Kirándulásnak is beillő program Balatonalmádi legújabb látványosságainak felkutatása. A turisták ezentúl nem csak tanösvények, vagy a túraútvonalak segítségével fedezhetik fel az északi parti várost, hanem 9 színes lépcsősor bejárásával, végigbogarászásával is.

A képzőművészek által megálmodott és megvalósított festett lépcsősorok különös hangulatot varázsolnak a meredek utcák, terek, vagy épületek környékére.

A zeneiskolához vezető lépcső óriás zongorabillentyűi
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Felfedező úton Balatonalmádi színes lépcsői között

Az ötlet a helyi Aranyhíd Polgári Egyesületnek köszönhető, akik korábban már bizonyították a kultúra iránti elköteleződésüket. Az ő kezdeményezésük volt a Vers a Parton, vagy Vers a Peronon akció is. Most egy design projektet megálmodva nyertek támogatást a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban.

Céljuk a kortárs képzőművészet bemutatása volt, de nem hétköznapi módon.

A Hunguest Hotel BÁL Resorthoz vezető felüljáró színes lépcsője Balatonalmádiban
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Művészet lépcsőfokonként

Kiírtak egy országos tervpályázatot, megjelölve Balatonalmádi 9 lépcsősorát. És ezekre vártak ötleteket.

Ráadásul nem mindennapi bizottság bírálta el a pályázatokat. Deák Erika művészeti menedzser, filozófus, és galériatulajdonos elnökletével további négy neves művész kapott felkérést a kortárs művészetekben járatos szakmai zsűriben: Géczi János, József Attila-díjas költő, író, képzőművész; Szűcs Attila, Munkácsy Mihály-díjas festőművész; Veszeli Lajos Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett, Veszprém Megye Érdemrend-és Prima díjas festőművész, Balatonalmádi város díszpolgára; és Szenteleki Gábor, Maticska Jenő- és Koller-díjas festőművész.

– Amit én annak idején elképzeltem, az „kismiska”, ahhoz képest, amivé vált

– mondta a likeBalaton.hu-nak Czompó Gábor, az Aranyhíd egyesület elnöke, a projekt megálmodója, aki 2019-ben csak ennyit írt fel jegyzeteibe: színes lépcsők. Közelebb hozni a kultúrát!

A vasúti aluljáró színes lépcsője az aranyhíd színeiben pompázva helytörténeti dátumokat is közvetít
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Bogarásszuk, hogy milyen a nagyfejű csajkó

Az óvodához közeli Mogyoró utcai lépcsőre például Koleszár Stella üvegtervező művész és Komesz Borbála festőművész Kígyók és létrák elnevezésű kalandos társasjátéka lett felfestve. Mint Czompó Gábor meséli, nap mint nap látni, ahogy a szülők, anyukák beszélgetnek, a gyerekek pedig a felfestett lépegetős játékot játsszák.

– A Csikász-lépcsőn (a XX. század elején fiatalon elhunyt veszprémi születésű szobrászművész, Csikász Imre nyaralója mellett vezető lépcsősoron)

a Balaton környékén élő veszélyeztetett rovarok kaptak helyet. Találkozhatunk itt futrinkákkal és nagyfejű csajkóval,

én meg azt gondoltam, hogy olyan híres Csikász-szobrok jelennek majd meg, mint a Margitszigeten lévő Ülő lány című alkotás. De nem így lett, mert a zsűri tagja, Géczi János teljesen együttműködő volt, és zseniálisan elvonatkoztattak ettől. És most mindannyian ott bogarászunk, hogy akkor ez milyen bogár, és milyen az a nagyfejű csajkó, aminek a neve kifejezetten megmaradt az emlékezetemben – nevet Czompó Gábor.

Találd meg a nagyfejű csajkót a mediterrán hangulatú, színes Csikász-lépcsőn!
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A Csikász-lépcső alkotója egyébként a szolnoki FESS Kompánia csapata volt. A Páncsics Edina rajztanár vezette társaság rajzszakos hallgatókból, valamint tanárokból állt össze. Ők további két alkotást is jegyeznek:

óriási zongorabillentyűkké változtatták a zeneiskolához vezető lépcsősort, és ornamentikus virágmezővé az Erődtemplomhoz vezető egyik eldugott kis lépcsőt,

melynek tetején gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra.

Színes növényornamentika az Erődített Református templomhoz vezető melléklépcsőn
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A turisták új kedvencei a színes lépcsők

Az egyesület vezetője szerint sokan már kifejezetten a színes lépcsők felfedezése miatt tesznek látogatást a városban.

Szívesen olvasgatják a városközpontban lévő vasúti aluljáró lépcsőinek dátumait, melyet Sárréti Gergely szobrászművész alkotott. Rubovics Márk festményét valósította meg. Az aranyhidat ábrázoló mű pompás hátteret szolgáltat a város történelmét, jeles dátumait felsorakoztató feliratoknak.

Varga Szonja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ipari terméktervező mérnök szak hallgatója, a Százlépcső (Haris köz) kilenc alsó lépcsőfokára felfelé Kasza Béla A legszebb szerelem című versének részletét, lefelé Radnóti Miklós Nem tudhatom… című versének részletét festette.

Almádi jellegzetes építménye, a Hunguest Hotel BÁL Resortot és a Balaton-partot összekötő csigalépcsős felüljárójáró sem maradt festés nélkül. Tóth Andrej grafikus- és képzőművész, a veszprémi KUNSZT! megálmodója konkrétan egy rejtvényt rejtett el a lépcsősoron. Az építmény alján lévő kódfejtő tábla segítségével, a vitorlások színes kódjelzéseit használva egy idézetet találhatnak ki az arra járók.

A felüljáró csigalépcsőjének rejtvényét a tábla segítségével fejthetjük meg
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Az utolsó színes lépcső igazi látványosság lesz

– És még csak most jön a projekt „zászlóshajója”, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár lépcsője

– hívja fel a figyelmet Czompó Gábor, a projekt ötletadója. Mint mondja, október közepére, végére készül el az utolsó két munka.

– A kulturális központ lépcsője felújításra szorult, amit részben az önkormányzat már el is végzett.

Ezután kerül fel rá a veszprémi születésű képzőművész, Hatala Péter színes mozaikja, ami szerintem egy igazi szelfiponttá válik a városban.

Ugyancsak az ő gondozásában valósul meg a Kálvin-lépcső, amihez a művész egy este világító korlátot álmodott meg – meséli Czompó Gábor, aki hozzáteszi, jó, ha az ember nekiáll egy ötlet megvalósításának, és bevonja a munkába a tágabb környezetét. És ha megvan a jó akarat, akkor építik egymást az emberek. A „Balatonalmádi a színes lépcsők városa projekt” egy jó példa arra, hogy lehet az embereket híddal, vagy akár lépcsőkkel összekötni.

További fotókért kattints a képbe!

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva