Krausz Andrea | 2023.09.27. 10:40
Csónakkal üthették el a balatoni hattyút, sürgős segítségre volt szüksége
Azonnali segítséget kapott egy balatoni hattyú, mert megtalálója sürgősen orvoshoz szállította. Elfertőződött seb tátongott a combján.

A Tollas Barát madármentő állomáson lábadozik az a balatoni hattyú, melynek élete egy hajszálon múlott.

A balatoni hattyú élete egy hajszálon múlott

Megmentője nagyon rossz állapotban talált rá, de mindenképpen segíteni akart. Ezért azonnal autóba rakta, és Budapestre szállította. Az esetről a dunaharaszti Tollas Barát Madármentés számolt be közösségi oldalán.

Mint írták, a sérült állatot egyenesen dr Schütz Éva állatorvoshoz vitték, aki késő este az otthonában részesítette ellátásban.

A hattyúnak ez volt az utolsó esélye az életben maradásra. Valószínűleg nem érte volna meg a másnapot, ha megtalálója nem rakja autóba.

A combja alsó felén egy rothadóban lévő seb tátongott, a lába nem mozgott, alapvetően nagyon gyenge volt. Légzsákja megsérült, a bőre alá levegő tolult a nyakán.

Motorcsónak lehetett a balatoni hattyú balesetének okozója

– Mivel vedlésben volt, így szerintünk motorcsónak üthette el. A hattyúk ugyanis ebben az időszakban nem tudnak repülni, nem tudnak olyan gyorsan elmenekülni.

A lábacskája még mindig alig mozog. Aggódunk, mert hetek teltek el – írta oldalán a hattyúk megmentésére szakosodott Tollas Barát Madármentés.

A sérült balatoni hattyú második esélye az életben

Mint arról a likeBalaton.hu is beszámolt, a Kovács Klára által vezetett szervezet idén nyáron mentett meg egy tihanyi hattyút. (Sok más, a Tisza-tóról, vagy épp a Dunáról származó sérült szárnyas mellett.) A tihanyi madár nyakára és a szárnyaira tekeredett rá egy horgászzsinór, így nem tudott elmenekülni támadója előtt. A sikeres rehabilitációja után egészségesen térhetett vissza a Balatonra.

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva