veol.hu/Szendi Péter | 2021.06.14. 12:00
Balatonalmádiban talált otthonra a világjáró énekesnő
Fodor Réka 2012-ben indult el Csíkszeredából a nagyvilágba. Megfordult Mexikóban, Indiában, bejárta Európát, a zene után ment, saját útját kereste. A szülőföldjén megkapta a zenei alapozást a klasszikus zenében, népzenében, dzsesszben, de nem szeretett volna valakit vagy valamit utánozni, hanem kereste a saját hangját.

Réka elmondta, mindig lesz benne vágyódás Erdély iránt, annyira erősek a gyökerei, hogy bárhová megy a nagyvilágban, mindig honvágya van, de most már nem ragaszkodik foggal-körömmel, hogy hazatérjen, megtanulta elfogadni mindezt.

– Az édesanyám halála és a párkapcsolati gondjaim miatt indultam útnak, a sok fájdalomból, ami odakötött az otthonhoz, kicsit ki kellett vonuljak, mert bármit csináltam, ott volt körülöttem. Éreztem, hogy kell egy kis friss levegő, mert nem bírtam ugyanazt a mintát tovább folytatni, folyamatosan konfrontálódtam a fájdalmammal, és nem tudtam megszabadulni a tehertől – meséli Réka.

Ódákat tudna zengeni Erdélyről. Az emberek azt mondják, hogy amikor énekel, akkor utazást tesz egy ősi világba, a szülőföldjére. Számára nagyon fontosak a csíkszeredai gyökerek. Amikor hazamegy, feltöltődik, mint mondja, az egy teljesen más világ, aki még nem járt Erdélyben, annak javasolja, hogy okvetlenül menjen el, mert a természeti szépségeken kívül tiszta szívű emberekkel találkozik.

Fodor Réka 2012-ben indult el Csíkszeredából a nagyvilágba. Megfordult Mexikóban, Indiában, bejárta Európát, a zene után ment, saját útját kereste
Fotó: Szendi Péter

Jó ideig Budapesten élt, de neki nem tetszett az a miliő. Csendre, nyugalomra vágyott, nehezen viselte a nagyvárosi életet. Először Csopakra költözött, majd Balatonalmádiba, most először érzi úgy, hogy „hazaérkezett”. Szereti a Balatont, a víz közelsége sokat ad, így tudja pótolni a hiányzó fenyveseket és a hegyeket.

Több zenekarban is játszik, énekel, reméli, hogy hamarosan ismét a nagyközönség elé állhatnak. Nehezen viselte a bezártságot, hogy nem tudtak zenélni. Bárhol is járt a világban, mindig is a magyar népzenét igyekezett népszerűsíteni, melynek egyre inkább létjogosultsága van. Az emberek számára fontosak a hagyományok, tisztelik és becsülik a magyar népzenét. A mai napig szívesen emlékszik vissza a Mexikóban eltöltött évekre. Vonzotta a flamenco, könnyen tudott azonosulni azzal a zenei világgal, de abban is csak utánzott valamit.

– A DJ-zenéktől kezdve az autentikus mexikói népzenébe, az indiai, spanyol zenébe is belekóstoltam, próbáltam otthon és szabadon érezni magam. Az igazi szabadságot az adta, amikor elmentem Mexikóba, és hamar felismertem, hogy én ott zeneileg csak azzal tudok kiemelkedni, ha a sajátomat hozom, és visszanyúltam a népdalokhoz. Mexikóban elkezdtem magyar népdalokat énekelni, de úgy, hogy az ő zenéjükbe próbáltam belerakni az én világomat. Ennek volt egy nagyon varázslatos, érdekes szabadsága, hogy hogyan kap helyet a magyar népzene abban a világban.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva