MW | 2023.08.25. 12:00
Elstartolt az első napelemes hajóverseny Balatonalmádiban
Vasárnapig tart a napelemes hajóverseny, melynek kísérő rendezvényeire várják az érdeklődőket augusztus 24. és 26. között Balatonalmádiban.

A nemzetközi vizeken már ismert hajós versenysorozatot először Magyarországon a Balatonon rendezik meg 2023. augusztus 24-27-ig. A Pannon Egyetem kezdeményezésére Balatonalmádi Önkormányzata biztosítja a helyszínt a rendezvényhez. A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge a Pannon Egyetem, Veszprém 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Vitorlás Szövetség, valamint Balatonalmádi Önkormányzatának összefogásaként valósul meg.

A solar boat projekt célja egy nagyteljesítményű, napenergiával működő hajó fejlesztése. A projekt fő célja,

hogy a hajót a lehető leghatékonyabbá tegyék, nemcsak a hajtáslánc optimalizálásával, hanem az energiafogyasztás különböző eszközökkel történő csökkentésével is.

A csapatok például vizsgálják, hogyan lehet minimalizálni a vízzel való súrlódást, és a perifériás elektronika energiafogyasztását, illetve olyan versenystratégiát fejleszteni, amely maximalizálja a hajó hatékonyságát.

Fotó: Fülöp Ildikó/veol.hu

 

E cél elérése érdekében a hajók kialakítása a legmodernebb technológián alapszik, beleértve a könnyű anyagokat, a nagy hatékonyságú napelemeket egyedi fejlesztésű maximális teljesítménypont-követővel (MPPT), valamint egy fejlett, folyamatos fejlesztés alatt álló meghajtórendszert. A hajó napelem-panelei összegyűjtik a nap energiáját, amely a napelemes hajó akkumulátoraiban tárolódik. Az akkumulátorok táplálják a hajó elektromos motorját, amely lehetővé teszi, hogy látványos sebességgel haladjon, károsanyag-kibocsátás nélkül.

A Pannon Egyetem különböző programokat szervez az esemény látogatói számára.

Többek között fotókiállítást, kalandtúrát, fenntarthatósági aktivitásokat is kínálnak a Szent Erzsébet ligetben.

A cél, hogy az emberek minél gyakrabban találkozhassanak a fenntartható életmód gyakorlati és tudatos megvalósításával és a kapcsolódó kutatások eredményeivel. A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge ösztönzi az embereket a környezettudatosabb életmódra, amely hosszú távon a bolygó és a jövőnk javát szolgálja.

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Fülöp Ildikó/veol.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva